In Bucovina este cunoscuta drept Duminica Stalparilor. Aceasta sarbatoare reprezinta intrarea Mantuitorului in Ierusalim. In sambata Floriilor, pe vremuri, se efectua o ceremonie complexa, care era asemanatoare mersului la colindat, numita Lazarit, iar la acest proces participarea era doar din partea fetelor.
O domnisoara, care ducea simbolul mai departe, Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda prin fata ferestrelor caselor, iar prin aceasta manifestare era povestita si repovestita drama lui Lazar: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunze, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci.
Oamenii ce poarta nume de flori, inca de pe vremea romanilor, se sarbatoresc prin petreceri, chiar daca este Postul Pastelui. La romani, de ziua Floriilor, in cinstea zeitei Flora, se organizau vestitele sarbatori de primavara si a devenit repede cunoscuta si in Dacia Romana. Poti intra in sectiunea noastra Felicitari de Florii pentru a trimite celor dragi o frumoasa felicitare pentru a se bucura de ziua lor.
In acea vreme, se organizau diferite practici legate de cultul mortii, ca de exemplu infigerea ramurilor de salcie in morminte, amenajarea si curatarea mormintelor, acte de divinatie in care se solicita ajutorul spiritelor mortilor. Iar ramurile de salcie sunt simboluri ale vegetatiei de primavara, erau duse la temple si, ulterior, in biserici, pentru a fi sfintite.
Pana in ziua de azi, aceasta traditie s-a pastrat in toata tara, oamenii care merg la biserica, se duc cu ramurile de salcie sau le primesc de acolo, pentru a recrea intampinarea tainica a lui Hristos, la fel ca acum 1981 de ani. Acestea se sfintesc si se pun la icoane, iar o traditie mai spune ca nu este bine sa se renunte la ele daca nu au intampinat celelalte Florii.
Si mai era un crez, oamenii, datorita credintei pe care o aveau in aceste ramuri, impodobeau copacii pentru ca acestia sa dea rod mai repede si mai mult, la fel se practica si cu stupii de albina sau erau plantati in gradini si li se dadea animalelor, presarate in mancare bucati de salcie pentru a se inmulti.
In anumite zone, in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si o lasa acolo pana dimineata. Oglinda o pot folosi la farmecele de dragoste, sanatate.
In seara Floriilor, era traditia anumitor zone, in care, fetele nemaritate imbracau o bluza alba, ceea ce insemna curatenie, iar asta, in expresia veche, puritate, adica fetele erau virgine. Pe langa rochiile sau bluzele albe, acestea mai tineau si o oglinda langa un par altoit si o lasau acolo noaptea, pana dimineata. Oglinda era folosita la farmece in sanatate, dar mai ales in dragoste.
O zicala veche spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in ziua de Pasti. Nu este bine sa te speli pe cap in ziua de Florii, pentru ca vei albi, iar dupa miezul noptii se fierbe busuioc, iar cu apa in care s-a fiert te poti spala pe cap, asta inseamna sanatate si frumusete si naturalete.
Floriile sunt, calendaristic vorbind, inca in Postul Pastelui, dar in acea zi, se face dezlegare la peste, asadar puteti sa intrati in dosarul: Mancare de Peste pentru a va face in duminica de Florii o masa foarte gustoasa.