S-ar putea ca la prima vedere sa iti para multe dintre ele superstitii nascute din teama, dar adevarul este ca fiecare dintre acestea ar putea insemna, la nivel afectiv, foarte mult pentru viitoarele mamici si comunitatea din care fac parte.
Obiceiuri inuite
In revista internationala a moaselor "Midwifery Today" (numarul 40) o moasa inuita impartaseste cateva dintre obiceiurile de care mamicile tin cont. Acolo se crede ca o mamica nu trebuie sa lase neterminat niciun proiect (cusut etc) inceput in timpul sarcinii pentru ca travaliul va fi lung. Nu ar trebui ca viitoarele mamici sa poarte inele sau parul impletit in cozi pentru ca cordonul ombilical sa nu fie infasurat in jurul gatului copilului la nastere si, in plus, mamicile cred ca membranele nu se vor rupe la nastere daca faci baloane de guma sau daca umfli baloane. Noul nascut va fi intampinat de intreaga familie cu o strangere de mana si inclusiv copiii micuti ai familiei vor participa la ritual.
Obiceiuri japoneze
Viitoarele mamici din Japonia cred ca mancarurile dulci dezvoltarea fatului si ca mancarurile excesiv de condimentate ii vor face rau sufletului acestuia, in timp ce mancarurile acre ii pot strica acestuia pielea.
Exista un ritual pe care viitoarea mama si familia sa il indeplinesc atunci cand sarcina este in luna a cincea. Se face o vizita la templu si se primeste o mica amuleta Omamori, cea care asigura o nastere linistita se numeste "Anzan". Dupa nastere mamicile japoneze locuiesc pentru o luna de zile impreuna cu parintii lor pentru ca se crede ca lauzele nu au voie sa conduca masina si sa atinga apa de spalat vase sau rufe in aceasta perioada.
Femeile indiene se intalnesc cu soacrele lor pentru un ritual numit "Godh Bharna" in luna a saptea a sarcinii, ritual care presupune ca soacra sa ii umple poala sari-ului viitoarei mamici cu obiecte care le vor aduce noroc copilului si mamei. Si in India si in Japonia -ca si in Romania- se obisnuieste ca dupa nastere mama sa se incinga cu un sari-ul si respectiv Sarashi-ul pentru a le ajuta sa scape de burtica ramasa dupa nastere, de vergeturi si sa aiba o postura corecta in timpul alaptarii.
Obiceiuri din restul lumii
Si in Spania -ca si in Japonia unde este vorba de o saptamana si doar de spalatul parului- lauzele sunt sfatuite sa evite dusul sau baia timp de 40 de zile. In Columbia, Chile si in alte tari mamicile si nou nascutii raman in casa in prima luna.
In Brazilia rudele, prietenii si cunoscutii fac o multime de vizite noului nascut si familiei sale. Fiecare dintre acestia aduc un cadou pentru bebelus si primesc altul in schimb (o sticluta de parfum, dulciuri, un cadou simbolic) impreuna cu un mic card din partea bebelusului care le multumeste (!) pentru vizita.