Toti stim traditiile romanesti, care, desi difera de la o zona la alta, totusi sunt asemanatoare. In Noaptea de Inviere enoriasii merg la biserica, a doua zi duc cosul cu bucate la binecuvantat, se strange familia acasa, se ciocnesc ouale si se mananca delicatese specifice acestei sarbatori.
Dar stiati ca vecinii nostri, maghiarii, au un obicei mai special care a ajuns si la noi, in anumite zone? In Ungaria, "cei care in Vinerea Mare, inainte de rasaritul Soarelui, se cufunda de trei ori in apa raului, nu se vor molipsi de nicio boala", spune o vorba transmisa din popor de generatii. Iar traditia care s-a transmis si la noi, in partea de nord a tarii, mai mult, este stropitul. In primele zile de Pasti, barbatii merg la udat doamnele, cu parfumuri fine si recitarea cantecelelor, vechi de cateva sute de ani.
Tot niste vecini de-ai nostri, bulgarii, si-au format obiceiuri proprii pentru aceasta sarbatoare. In Bulgaria, ouale au o semnificatie speciala, copii se freaca pe obrajiori cu oua rosii, vopsite special pentru acest eveniment. Acest lucru semnifica, pentru ei, asigurarea sanatatii copiilor. De asemenea, pe vremuri, ouale se vopseau de calugarite la manastiri, iar in anumite zone rurale inca se mai pastreaza traditia. Si enoriasii care vin la biserica in Noaptea Invierii si a doua zi, obisnuiesc sa bata ouale rosii de zidul bisericii si sa le serveasca intre ei.
Se folosesc crengi de palmieri in Mexic, pentru a impodobi usile caselor mexicanilor, astfel nu va putea patrunde raul in casa. Totodata, au loc si ceremonii mai neconventionale sau ilegale, mai bine spus. Oamenii dau foc unei statuete, care il intruchipeaza pe Iuda. In anii '60 in Guadalajara a fost interzis acest ritual, deoarece un numar mare de oameni au fost raniti si chiar ucisi, dar in anumite zone se mai pastreaza aceasta traditie.
Tot in America de Sud, in Uruguay si Chile, in ultimele zile ale Saptamanii Sfinte, se organizeaza carnaval pe strazile oraselor mari, totul fiind foarte colorat, viu, aprins, plin de viata si o atmosferade petrecere si voi buna.
La fel ca in America de Sud si in Spania se sarbatoreste acest eveniment: prin sarbatoare, petrecere, procesiuni zilnice pe strazile inguste ale oraselor, aceasta fiind una dintre cele mai mari sarbatori din Spania, copiii sunt chiar implicati in acest ritual, ei sunt insarcinati cu purtarea frunzelor de palmieri la festival, frunze decorate cu rozarii, margele, iconite, dulciuri, coptaturi mici sub diferite forme. Iar Invierea se serbeaza cu mare fast. In Sevillia, in sudul Spaniei, timp de o saptamana se tin aceste procesiuni si sunt plimbate prin oras relicve bisericesti si statui ale sfintilor.
In Polonia si Germania se sarbatoreste diferit. In Polonia, la fel ca in Romania, se incondeiaza oule, obiceiul fiind denumit "pisanski" (a scrie). Nemtii, in schimb, au o traditie mai interesanta, acestia strang la un loc brazii de la Craciun si ii ard in "Focul de Pasti", ceea ce, explica ei, este simbol trecerii iernii si venirii primaverii.
Obiceiurile rusesti sunt destul de asemanatoare cu ale noastre. In Rusia, de Inviere, oamenii merg la biserica si dupa ce se incheie liturghia, enoriasii ies si inconjoara biserica si intoneaza cantece religioase.
In Statele Unite ale Americii, copii sunt rasfatati. Parintii, in ziua de Pasti, ascund ouale rosii, verzii, galbene, portocalii si roz prin iarba, printre flori, prin copaci, peste tot in gradina. Copiii incep aventura, cu o harta in mana si foarte ambitiosi si pusi pe sotii. Cel care strange cele mai multe oua pana la finalul concursului, castiga. Aceasta traditie a fost adoptata si de cei din Olanda.
Mai poti citi si Pastele pe mapamond: 5 traditii traznite, pentru niste detalii amuzante.
Ei bine, cu toate aceste traditii si obiceiuri diferite, care crezi ca are cel mai mult efect? Care crezi ca este cea mai frumoasa traditie? Ti-ar placea sa fii prezenta intr-un din aceste locatii pentru celebrarea sarbatorilor pascale?