Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Obiceiurile femeilor business la micul dejun

De în Sport 28 noi 2008
Cea mai importanta masa a zilei este chiar in zori de zi, la prima ora a diminetii. Asa ne spun toti nutritionistii: nu evita micul-dejun, e un adevarat izvor de energie pentru toata ziua si o sursa de sanatate pentru viitorul organismului tau. Noi am "investigat" obiceiurile a trei femei de succes in aceasta privinta, si pornind de la "dezvaluirile" lor, am incercat impreuna cu Serban Damian, nutritionist la Superfit Expert sa "construim" o platforma de alimente esentiale pentru prima masa a zilei.
Micul dejun este o masa demult ratata de majoritatea dintre noi. Din pacate, aceasta masa este uitata si evitata cu orice pret de catre unele femei, pornind de la “mofturi” implementate in obiceiurile lor zilnice care nu le mai “lasa” timp si pentru aceasta masa. Care sunt motivele invocate de majoritatea lor? Pai inevitabil timpul, parca le si aud “ dimineata nu am timp nici sa ma spal si sa ma imbrac, daramite sa mai degust si ceva” sau “prefer sa stau sa ma machiez si sa ma aranjez in loc sa iau micul-dejun”. In orice caz, primul exclus de pe lista cand vine vorba de activitatile matinale este pentru majoritatea micul-dejun. Trist, dar adevarat!

Un alt motiv invocat este asa-numita “neputinta” fiziologica de a consuma aceasta masa. Nu de putine ori am auzit pretexte de genul: “nu pot sa mananc dimineata, imi este imposibil, pentru ca mi se face rau”. Dar cafeaua de dimineata este prioritara pentru multe dintre acestea. Ganditi-va numai la cafea pe stomacul gol si la efectele pe care le are aceasta asupra stomacului lor!

Ei bine, nici pentru mine timpul nu sta pe loc, si totusi apuc sa ma si pregatesc temeinic pentru ziua de serviciu ce urmeaza, sa imi fac si ritualica si nelipsita cafeluta de dimineata, si inainte de toate sa imi pregatesc micul-dejun. Simt mereu nevoia sa mananc ceva dimineata, si acest lucru mi s-a integrat in prgramul zilnic, tot din vina cafelei. Nu suport sa beau cafeaua pe stomacul gol, pentru ca mintea mea proceseaza imagini ale stomacului meu distrus numai la gandul ca as putea sa degust aroma ei inainte de manca ceva, si asa pentru mine prima masa a zilei a devenit, alaturi de cafea, un ritual zilnic.

Noi am intrebat si trei femei de succes, al caror program este supraincarcat, daca mai au timp si pentru aceasta masa de dimineata, mai ales ca multe dintre activitatile si intalnirile profesionale au loc dis-de-dimineata! Surpriza! Nu numai ca servesc micul-dejun, dar sunt atente si la ce consuma dimineata, pentru a face din aceasta gustare un aliat al organismului sanatos. Hai sa aflam care sunt obiceiurile culinare ale lor la micul dejun.

Dana Burghel – nu bea cafea, ci foarte mult ceai, de toate felurile, fara zahar, lapte sau miere

Dana Burghel este o femeie de afaceri si lifecoach si are propria ei firma de coaching “Learning About”. Este una dintre femeile care a reusit in viata ceea ce si-a propus, cel putin pentru moment. Pana aici insa a trecut prin multe alte activitati diverse, prin profesorat, logistica, new business, vanzari,  prin mutinationale si in final la propria ei firma de coaching si dupa cum spune si ea, nu se stie ce va urma, acest lucru denotand faptul ca nu se opreste aici, ci tinteste catre alte si alte realizari.

Am intrebat-o nu numai ce serveste la micul dejun, ci si ce parere are despre aceasta masa a zilei si iata ce mi-a raspuns: “Este foarte important micul dejun si, poate si mai important ar fi sa luam masa la aceeasi ora in fiecare zi. Ei bine, cu asta inca nu m-am obisnuit, din pacate...”. pentru ea nu este importanta numai servirea propriu-zisa a mesei de dimineata, ci si crearea unui automatism de a lua micul-dejun la aceeasi ora , aspect cu care inca mai are de lucrat. Macar de toata lumea ar servi micul-dejun la ore diferite! Din pacate acest lucru nu se intampla.

Curioasa fiind cum de reuseste sa faca loc acestei mese printre multiplele lucruri care sunt de facut dimineata si care constituie un impediment pentru majoritatea femeilor, ea imi povesteste cum isi ”adapteaza” micul dejun in functie de ceea ce are de facut, dar cum niciodata nu il rateaza: „micul dejun este obligatoriu, insa orele sunt diferite. Daca nu am intalniri dis-de-dimineata, atunci micul dejun il iau exact in momentul in care mi s-a facut foame: la 08.00 sau la 11.00. Daca am intalniri incepand cu 08.00, micul dejun este amanat pana dupa acea intalnire. Stiu ca nu este sanatos si incerc sa suplinesc cu 'ceva pe drum' insa nu pot manca repede, imediat dupa ce m-am trezit”.

Alimentele pe care le „frecventeaza” la micul-dejun sunt variate: de la cereale, fructe, pana la omleta, sandwich-uri si salate in week-end cand timpul ii permite aceste gustari laborioase.

Nu puteam sa nu o intreb de cafeaua cea de toate zilele, fara de care multe dintre noi nici nu am deschide ochii dimineata, si nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca nu numai ca nu consuma cafea, dar bea foarte mult ceai (fara zahar, fara miere, fara lapte) de toate tipurile: verde, negru, sau din cele medicinale obisnuite: musetel, sunatoare, digestive etc.

Oana Ioan –  „A lua micul dejun este printre primele mele ritualuri de dimineata.”

Oana este o femeie de afaceri si se considera una dintre fericitele femei care lucreaza intr-un domeniu care-i place si o fascnieaza: frumusete, sanatate, fashion, deco, spa, travel etc. Este manager general la propria ei firma de PR,  „Creative Ideas”. O viata plina de sarcini si responsabilitati de serviciu, dar si de placeri oferite de bucuria, respectul, dar si pasiunea pe care i le ofera cariera sa.

Avand toate aceste activitati profesionale de indeplinit si multitudinea de drumuri de realizat pe care le presupune munca de pr-ist, parca ai jura ca nu mai are timp si de prima masa a diminetii. Nu este chiar asa, ba chiar Oana declara ca nu pleaca niciodata fara sa fi servit micul-dejun si fara sa fi baut o cafea sau un ceai, acesta fiind primul stimulent prin care poate face fata unei zile incarcate: „fara micul-dejun efectiv nu pot gandi, nu pot functiona pe stomacul gol.”

Mai mult chiar, nu serveste un mic dejun „fugitiv” cu un fruct sau un corn mancat intre machiaj si imbracat, ci se declara o impatimita a micului dejun copios de cele mai multe ori: : fie serveste paine prajita cu unt, 2 oua fierte si eventual o felie de branza, fie sunca de Praga, oua ochiuri (facute fara grasime), fie omleta etc.

Toate acestea se intampla fie pe la 7:00-7:30, fie pe la ora 8:00 si asta pentru ca pentru a putea lucra de dimineata sau pentru a se putea pregati de o noua zi la birou are nevoie de un „shot” de cofeina, fie ca e din ceai verde sau negru sau din cafea: „si cum niciodata nu beau cafea sau ceai fara sa mananc, se intelege ca cele doua merg la mine impreuna; ceaiul il beau neindulcit si fara lamaie, pentru a-i putea savura integral aroma (de aceea prefer ceaiul verde sau negru cu aroma de bergamota, vanilie, iasomie, fructe de padure), iar cafeaua cu o lingurita rasa de zahar.”

Oana rezuma in final pentru voi, cititoarele noastre, importanta micului-dejun, chiar si atunci cand viata ta este destul de agitata si timpul pare mult mai limitat decat este: „a lua micul dejun este obligatoriu, pentru ca avem nevoie de energie sa ne desfasuram activitatile de peste zi. Mai ales daca vrem sa mancam echilibrat si sanatos, e recomandat sa avem cele trei mese principale: mic dejun, pranz, cina.”

Liliana Paraipan – „Micul-dejun este singura masa sigura de pe durata unei zile”


Liliana Paraipan este una dintre femeile norocoase care au reusit cu efort si  perseverenta sa-si deschida propriul salon de infrumusetare, numit Eden Spa. Functia sa in cadrul acestui salon este cea de director general, o functie care presupune responsabilitati curente si probleme neprevazute care apar si careia trebuie sa le faca fata zi de zi.

Pentru ea servirea primei mese a zilei este o certitudine care nu se modifica in nici o zi: „ micul dejun este una dintre mesele de baza pentru mine. Nu plec niciodata de acasa, fara aceasta gustare care se compune din alimente sanatoase cu continut slab in grasimi”.

De obicei serveste micul-dejun in intervalul 7:30-8:00, timp care nu este nicidecum irosit sau inlocuit de alta activitate „mai practica”: „Masa de dimineata are un rol foarte important, nu trebuie sa trecem peste el, acesta iti da energia de care vei avea nevoie pe parcursul intregii zile. In cazul meu, micul dejun are un rol foarte important.”

In ceea ce priveste continutul alimentar al acestei mese, Liliana incearca intotdeauna sa consume alimente santoase cu continut scazut de grasimi. Mananca de obicei paine prajita sau crackers, fructe si cereale, pentru a-si asigura energia necesara intregii zi.

Cafeua face parte din ritualul ei de dimineata si o savureaza intotdeauna dupa micul-dejun: prefer cafeaua neindulcita si incerc sa evit zaharul pe cat posibil”
Si ea ofers un sfat acelor femei care se  lovesc de patina timpului sua de alte motive, destul de puerile pentru a nu consuma aceasta masa:  „Micul dejun este obligatoriu pentru a ne asigura aportul necesar de energie si bunadispozitie pentru intreaga zi. Aceasta este singura masa sigura de pe durata unei zilei. Este adevarat si faptul ca micul-dejun nu ingrasa, de aceea recomand tuturor sa acorde cateva minute pe zi, acestei mese.”
Nutritionistul "dicteaza":

Am analizat per ansamblu obiceiurile si ritualurile femeilor noastre business si am vorbit cu dr. Serban Damian despre importanta micului dejun, a varietatii alimentelor pe care le presupune acesta si despre cum se adapteaza ele in organismul nostru.

Am aflat printre altele despre importanta consecventei orei in ceea ce priveste servirea micului dejun, aspect pe care nu il stiam si caruia nici nu ii ofeream prea mare importanta. Nutritionistul nostru sustine ca servirea mesei pe la ore apropiate de ora 12:00, nu se poate considera a fi mic-dejun, ci mai degraba o gustare (de genul acelora care se servesc intre mic dejun si pranz). Este bine sa pastram o consecventa a orei la care servim prima masa a zilei, deoarece organismul isi creeaza un reflex in fiecare zi, pregatindu-si astfel sucurile digestive si digestia pentru masa de dimineata.

In privinta continutului nutritional al micului dejun, specialistul promoveaza varietatea si diversitatea produselor care compun aceasta masa. Este indicat sa mancam la aceeasi masa o felie de paine prajita, o bucata de branza, si putin unt (genul meselor pe care le serveste Oana Ioan), sau oua cu legume, dar nu este rau nici daca consumam clasicele cereale cu lapte sau fructele. Important este sa incercam sa mancam cat mai slab in grasimi si calorii (mai ales daca suntem la dieta)

Am „atacat” si subiectul cafelei pe stomacul gol, un „ritual” folosit de majoritatea dintre noi. E mai comod, mai simplu si indispensabil pentru primele minute ale diminetii! Dr. Serban Damian ne atentioneaza, dupa cuim ma asteptam, ca nu este sanatos pentru organismul nostru sa consumam cafeaua pe stomacul gol, deoarece aceasta actioneaza ca iritant gastric.

In ceea ce priveste consumul de lapte, zahar, miere si alti indulctori, nutritionistul sustine ca in general zaharul este de evitat, dar ca nu este o tragedie daca punem in cafea sau ceai o lingurita de zahar. Din punct de vedere al sanatatii este intr-adevar este recomandata mierea spre a fi consumata inrespectivele bauturi, dar din punct de vedere caloric nu este nici o diferenta.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar