Mai multi oameni se apuca de diete sau programe de exercitii fizice in luna ianuarie decat in oricare alta perioada a anului si este foarte lesne de inteles de ce. Noul an inseamna un inceput proaspat si sfarsitul proviziilor de dulciuri care ne-au ispitit in ultima perioada a anului trecut. Dar cei mai multi abordeaza problema foarte agresiv – cu diete restrictive si regimuri de exercitii foarte dure – si foarte curand ajung sa renunte la eforturile lor.
Poate ar trebui sa reflectam la inceput de an si asupra regimului alimentar si de efort fizic, alegand unul pe care il putem respecta. Cheia consta in stabilirea unor obiective realiste, pe care le putem atinge, ceea ce ne va ajuta sa nu renuntam la planul nostru de a control al greutatii pe termen lung.
Prioriteaza schimbarile pe care vrei sa le faci si incepe cu cea mai usoara. Daca nu obisnuiai sa iei micul dejun in mod regulat, spre exemplu, promite-ti ca vei incepe fiecare zi cu un mic dejun sanatos si bogat in proteine, care te va ajuta sa tina foamea departe pana la pranz. Si poti incepe cu niste branzeturi, iaurt cu fructe sau shake de fructe.
Daca de obicei iei pranzul pe fuga sau comandand fast-food, incearca sa iti pregatesti un pachet de-acasa, eventual pregateste mancare gatita, de doua-trei ori pe saptamana, reusind astfel sa controlezi nivelul caloriilor pentru fiecare masa.
Oricat de greu ar fi sa te apuci de sport, stabileste obiective masurabile. Nu „o sa fac mai multa miscare”, ci „o sa alerg 30 de minute de trei ori pe saptamana”. Ai mai multa incredere in tine atunci cand vezi cum mai ai putin si iti atingi telul.
„Sa incepi anul nou cu un plan, chiar si in privinta dietei, este un lucru foarte bun atata timp cat poti sa urmezi planul respectiv. Pentru a scapa de kilogramele in plus acumulate in perioada sarbatorilor, concentreaza-te mai mult pe obiceiurile alimentare, decat pe ce arata cantarul. Pe masura ce noile obiceiuri sanatoase de nutritie le inlocuieste pe cele vechi, greutatea se va corecta de la sine”, a declarat Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).