- UVA – reprezinta 95% din ultravioletele din timpul zilei. Aceste penetreaza pielea in profunzime modificand ADN-ul celular, reteaua de colagen si elastina. Desi acestea nu cauzeaza arsuri, efectele distructive asupra pielii sunt de lunga durata si ireversibile. UVA tec prin sticla, de aceea ne bronzam in masina.
UVA = aging
- UVB – sunt cele mai nocive raze ultraviolete, au puterea de a arde de 1000 de ori mai mare decat UVA. Ajung la intensitate maxima in timpul zilei intre orele 10:00 – 16:00. Acestea deasemenea modifica ADNul celular, elastina si colagenul si reprezinta cauza principala (90%) a cancerului de piele. UVB iradiaza si celulele albe raspunzatoare de imunitatea organismului, scazand nivelul acestuia. Revenirea sistemului imunitar dupa arsuri solare dureaza aproximativ 2 saptamani, acesta fiind un motiv pentru care foarte multe persoane fac herpes dupa expunerea la soare. Distrugerile provocate de UV se cumuleaza de la an la an, de aceea persoanele in varsta sunt mai predispuse la cancer de piele decat tinerii si tot din acelasi motiv trebuie sa folosim protectie solara de mici. UVB nu penetreaza sticla de aceea in masina nu ne ardem.
UVB = burning
Nu exista tratament pentru distrugerile permanente din organism provocate de UV. Este evident ca e mai usor si mai ieftin sa le prevenim. Cum? Exista trei variante:
1. NU va expuneti la razele UV ( soare, solar)! Ceea ce este putin probabil.
2. Folositi creme cu SPF ( Sunburn Protection Factor). Acesta trebuie aplicat pe piele cu jumatate de ora inainte de expunere. Numarul corespunzator factorului de protectie reprezinta durata de preotectie oferita de acel produs si trebuie inmultit cu 10 pentru a afla cate minute esti protejata. Daca o crema are SPF 15, atunci protectia oferita este de 150 minute. Dar foarte important este sa tii cont de tipul de piele pe care il ai. Blonzii si roscatii sunt cei mai expusi la efectele nocive ale UV pentru ca au melanina, pigmentul din piele care este secretat pentru a ne proteja de UV atunci cand ne expunem si care da coloratia pielii, in cantitati mai mici decat brunetii sau satenii.
Factorul de protectie se refera mai ales la protectia fata de UVB, majoritatea producatorilor nu specifica daca SPFul este atat pentru UVB cat si pentru UVA. In acest caz trebuie sa verifici lista de ingrediente care trebuie sa contina aceste trei ingrediente active: zinc oxide (oxid de zinc), titanium dioxide (dioxid de titan), avobenzone care mai poate fi listat ca Parsol 1789 sau butyl methoxydibenzoylmethane. Acestea sunt asa-numitele „mineral sunscreen” care reflecta si imprastie UV. Alte ingrediente care ofera protectie absorb si disperseaza pe suprafata pielii razele UV. In concluzie, prima categorie cu „mineral sunscreen” e net superioara.
Un alt mit legat de cremele cu SPF este legat de rezistenta la apa. Nu este decat un slogan de marketing, nu exista asa ceva. Dupa fiecare balaceala in mare sau piscina trebuie reaplicata crema cu SPF. Trebuie sa mai tineti cont ca procesul de iradiere al pielii prin expunerea la soare nu inceteaza imediat cum ati intrat in casa, procesul continua pentru 24 de ore si cu fiecare 300 metri crestere in altitudine, puterea razelor UV creste cu 4%, deci protejati-va in consecinta. In caz de arsuri solare, nu aplicati creme grase, deoarece acestea blocheaza caldura in piele si senzatia de arsura este accentuata. Tratati arsurile de soare cu produse pentru arsuri, antihistaminice si tot ce va racoreste (menta, curent, aer rece, conditionat, comprese) dar nu gheata. Pentru cine este curios exista Skin Deep Cosmetic Database care, pe o scara de la 1-8, identifica produsele de soare cu un grad mai mic sau mai mare de toxicitate si agresivitate asupra corpului uman prin prisma ingredientelor folosite.
3. Folositi autobronzante – trebuie sa le multumim nemtilor pentru ca ei au descoperit primul compus chimic prin 1930, pe care l-au folosit in astfel de creme care coloreaza "placut la vedere" pielea. Aceste creme au fost perfectionate in ziua de azi si chiar daca sunt multe produse de slaba calitate pe piata, gasiti si produse foarte bune cu rezultate excelente (ca aplicare si durata). Unde mai pui ca si riscul alergenic al acestor produse este foarte mic! Principalul si cel mai bun ingredient activ folosit in autobronzante este DHA care este un carbohidrat si este extras din sfecla sau trestia de zahar. Nu penetreaza dincolo de stratul cornos al pielii (primul), cu atat mai mult nu este nociv pentru piele. Dar pentru a avea un bronz perfect obtinut astfel, conditia principala este exfolierea pe tot corpul inainte de aplicare pentru a indeparta celulele moarte, pentru o colorare rapida si uniforma. Va recomand cremele si nu gelurile sau sprayurile, pentru ca acestea nu se duc treptat si uniform de pe piele, aratand destul de neplacut, chiar daca dupa aplicare arata bine. Bronzul dupa crema se duce ca un bronz de soare treptat si uniform. Deci putem spune ca acesta este un BRONZ SANATOS!