Nu exista o explicatie clara si o cauza pentru aceasta afectiune, dar simptomele resimtite te pot ajuta sa tii sub control boala.
Simptome
Simptomul cel mai frecvent intalnit este starea de oboseala excesiva care dureaza cel putin 30 de zile si este insotita de dureri de cap, dureri musculare si dureri in gat. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu se pot concentra, nu reusesc sa-si duca sarcinile la final si sunt sensibili la lumina.
Tratament
Tratamentul cel mai eficient consta intr-o activitate fizica regulata, care creste nivelul de energie. In prezent, sunt programe de recuperare pentru persoanele care sufera de oboseala cronica, si la fel de eficiente sunt si exercitiile facute acasa de fiecare pacient.
Exercitiile recomandate sunt cele cardio, precum mersul pe jos, inotul si mersul cu bicicleta si exercitiile de stretching. Inainte de a incepe un program de recuperare, fie ca il urmezi la spital sau il faci chiar tu acasa, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. Recuperarea necesita timp.
Exercitiile si nutritia sunt esentiale in cazul oboselii cronice. Invata cum sa-ti controlezi simptomele prin dieta si intretinere fizica.
Intretinere fizica
Persoanele care sufera de oboseala cronica se simt obositi si resimt dureri musculare, necesitand o perioada de odihna. Insa o perioada sedentara indelungata au efecte negative asupra corpului, precum reducerea masei musculare si afectiuni ale sistemului osos.
Activitatea fizica regulata te ajuta sa iti intaresti musculatura si poti reduce riscul unor afectiuni precum depresia. Cele mai bune exercitii pentru persoanele care sufera de oboseala cronica sunt mersul pe jos, exercitiile de aerobic, inotul si mersul pe bicicleta.
Pe cat bine iti poate face intretinerea fizica, tot atat de mult iti poate afecta starea, daca nu stii ce exercitii sa faci. Trebuie sa eviti exercitiile fizice care necesita un efort ridicat, precum ridicatul de greutati. Trebuie sa ai grija sa eviti cazurile de surmenaj care iti inrautatesc simptomele oboselii cronice si vei resimti dureri musculare zile indelungate, necesitand odihna. Acum este un moment important in care majoritatea bolnavilor pot reveni la un stil de viata lipsit de activitate. Trebuie sa eviti acest lucru.
De mare ajutor iti pot fi si exercitiile de respiratie care sunt de ajutor in stimularea fluxului limfatic si iti dau o stare emotionala de bine. La fel de eficiente sunt si exercitiile de streching, cursurile de yoga sau pilates. Trebuie sa tii cont de faptul ca pentru ca un exercitiu fizic sa aiba un efect pozitiv asupra sanatatii tale trebuie sa devina o activitate regulata. Trebuie sa faci exercitii zilnic si sunt de ajuns doar 5 minute pentru a te simti mai bine. Apoi cu fiecare saptamana poti incerca sa cresti durata de timp a fiecarui exercitiu, chiar pana la a-ti dedica o ora intreaga exercitiilor.
Exercitiile recomandate
Aerobic
Exercitiile iti stimuleaza aportul de endorfina care creste nivelul de oxigen in sange si iti da mai multa energie. Exercitiile de aerobic sunt cele mai eficiente in ceea ce priveste cresterea nivelului de oxigen si stimularea energiei.
Yoga
Cursurile de yoga iti pot oferi metoda potrivita pentru streching, iar pe masura ce avansezi poate fi si un excelent exercitiu cardo. Mai mult, te ajuta sa te relaxezi si sa te calmezi.
Daca urmezi aceste cursuri singura, chiar acasa, trebuie a fii atenta la exercitiile pe care le faci, mai ales pentru in general persoanele care sufera de oboseala acuta resimt ameteli, in special cand stau in picioare. Asa ca te poti concentra mai mult asupra exercitiilor la care poti sta jos.
Pilates
La fel precum yoga si exercitiile de pilates iti ofera o modalitate usoara de a-ti lucra corpul chiar acasa. Combina perfect exercitiile de streching cu cele de rezistenta prin miscari controlate si precise, avand ca rezultat tonifierea corpului. Aceste exercitii sunt recomandate persoanelor care resimt usoare simptome de oboseala cronica, avand in acelasi timp o viata destul de activa. Prin aceste exercitii iti poti intari musculatura, poti incepe treptat doar cu cateva minute de exercitii zilnice.
Exercitii in apa
Atunci cand resimti simptome ale oboselii cronice, tipurile de exercitii pe care le alegi joaca un rol important. Studiile arata ca exrcitiile in apa calda pot ajuta persoanele care sufera de aceasta afectiune. Astfel de exercitii iti stimuleaza functiile cognitive, reduc durerile si starile de anxietate si depresia.
Exercitiile in apa sunt usoare, nu iti afecteaza muschii si articulatiile, te ajuta sa te relaxezi si iti reduc perceptia durerii.
Opteaza pentru o piscina cu apa calda, deoarece apa rece iti incordeaza muschii.
Cum sa iti tratezi pe cale naturala afectiunile coloanei vertebrale.
Alimentatie
Regimul alimentar joaca un rol important in tratarea oboselii cronice. Nu exista o dieta magica care sa te scape ca prin minune de aceasta afectiune, ci doar abordand o alimentatie sanatoasa iti poti imbunatati treptat starea. Alimentatia iti stimuleazaa sistemul imunitar si iti confera mai multa energie.
Nu opta pentru dietele rapide, deoarece schimbarile bruste nu iti fac bine. Trebuie sa faci schimbari treptate in ceea ce priveste dieta alimentara.
Dieta la care trebuie sa apelezi trebuie sa fie una echilibrata, care sa includa fructe, legume, proteine ( carne de pui, peste, carne slaba) si produse lactate ( lapte degresat, cascaval si iaurt).
Aportul de proteine este benefic pentru celule si tesuturile organismului, pentru hormoni si enzimele care tin de buna functionare a corpului. Proteinele obtinute din surse animale precum lapte, peste, pui si oua sunt surse bogate in amino acizi, necesari organismului tau pentru retinerea proteinelor.
De asemenea, trebuie sa iti asiguri un consum de alimente care iti cresc nivelul de serotonina. Este vorba de neurotransmitatorul care se gaseste in sistemul nervos si iti influenteaza perceptia durerii, producerea somnului si iti influenteaza starile emotionale. Un aport redus de serotonina este printre cauzele unor afectiuni precum oboseala cronica sau depresia, care de regula apare ca un rezultat al afectiunii dintai.
Pentru a-ti creste nivelul de serotonina incearca sa consumi alimente bogate in carbohidrati, in special inainte de a te culca, si de preferinta carbohidrati complecsi, care se regasesc in mazare si amidonoase. De asemenea, consuma si ciocolata neagra, considerata a fi sanatoasa atat timp cat este in raport redus.
Alimente pe care trebuie sa le eviti
La fel de importante precum alimentele sanatoase, sunt si cele nesanatoase, putandu-ti agrava starea.
Starea persoanelor care sufera de oboseala cronica se poate agrava in urma unei diete nesanatoase bazata pe alimente care nu ii fac bine. Este recomandat sa eviti alimentele bogate in calorii, preparatele gatite prin prajire, zaharul rafinat si produsele din tutun, precum tigarile.