Am intrebat-o pe Daniela Ivanov daca femeile au tendinta de a invidia mai mult decat barbatii. "Cred ca este o prejudecata", apreciaza specialistul. "Poate ca femeile se exprima mai mult cu ajutorul sentimentelor si de aici aceasta discrepanta intre barbati si femei."
Esti cea invidiata? Iti spunem ce poti face pentru a scapa de acest sentiment!
In fiecare colectivitate exista (cel putin) o femeie barfita si invidiata de catre celelalte. Fie ca ceva o deosebeste de colegele sale -e mai apreciata de sefi, are picioarele mai lungi sau cel mai bun iubit-, fie ca se descurca mai bine la munca, celelalte femei o invidiaza.
Daniela Ivanov: "Poate incerca sa lamureasca lucrurile cu femeile care o invidiaza, mai ales daca e vorba de o invidie "pe fata". Trebuie sa retinem ca e o diferenta intre invidia resimtita si cea reala. Daca o femeie se simte invidiata s-ar putea intreba "Ce fac eu pentru a le face sa se simta astfel?", pentru ca relatiile reprezinta un schimb in ambele directii. Daca ajunge la concluzia ca nu le-a facut nimic le poate confrunta, spunandu-le "Nu ma simt bine in compania voastra pentru ca ma simt invidiata" (fara acuze si reprosuri). Exista, insa, si femei care sunt invidiate si sunt multumite de sine."
Adevarul este ca, precizeaza specialistul, ne oglindim in relatiile cu ceilalti si, in cazul in care nu avem destula stima de sine si nu ne putem autoevalua ne multumim cu invidia celorlalte, gandind: "Asta ma invidiaza pentru ca sunt mai ceva decat ea!"
Refuz sa cred, spune Daniela Ivanov, ca exista femei ingerasi invidiate de niste "dracusori". Adevarul este, evident, undeva la mijloc si tine de perceptia pe care fiecare parte o are asupra propriei persoane.
Astfel de mecanisme -al invidiei- se declanseaza de cele mai multe ori in copilarie, atunci cand unul dintre copii e mai frumos, altul e mai cuminte si e gratificat intr-un anumit fel pentru cumintenia sau notele sale si astfel se naste invidia.
Iata ce ne-a povestit Camelia despre invidie: "Mi-am petrecut copilaria si adolescenta alaturi de verisoara mea, de aceeasi varsta cu mine. Ne intelegeam bine, dar eram si intr-o continua competitie- in ceea ce priveste imbracamintea, notele de la scoala, atentia bunicilor si apoi a baietilor... Am ales amandoua sa venim la Bucuresti la facultate. Parca nicicand nu si-a aratat mai tare invidia ca in anii studentiei, tot ce faceam o innebunea. Desi avea un iubit frumos langa ea, avea o situatie materiala buna si tot ce-si putea dori. Dar ravnea sa aiba parte si de ceea ce mi se intampla mie. Nu pentru ca ar fi avut nevoie, ci pur si simplu pentru ca unele femei nu sunt fericite daca nu au totul. Caci asta e invidia, cred. Sa vrei mereu si ceea ce nu ai nevoie si ceea ce nu te reprezinta, doar de dragul de a avea. Si mai cred ca invidia este foarte daunatoare pentru ca aduce cu ea multa tristete si nefericire. Asa ca cel mai bine ar fi sa fim recunoscatoare pentru ceea ce avem si daca vrem mai mult - un job mai bun, un sot extraordinar, niste pantofi frumosi- sa luptam pentru ele, nu sa invidiem alte femei!"
E bine ca cele care invidiaza sa isi constientizeze emotiile! Sa nu iti spui ca cea pe care o invidiezi e mai frumoasa pentru ca are extensii, ci ca ai vrea si tu sa fii la fel de frumoasa ca si ea, apreciaza Daniela Ivanov. Dupa aceea e bine sa constientizezi ce se poate face in acest sens.
"Consider ca invidia nu te face mai ambitios sau mai determinat. Din contra, te face sa zici "Daca as avea si eu pilele lui Y….", fara sa te preocupi sa mai faci nimic ca sa evoluezi profesional. ", crede specialistul in dezvoltare personala.
Daca urmezi acesti pasi ar trebui ca invidia sa dispara. Dar schimbarea nu poate veni decat de la tine, nu de la cei din jur si s-ar putea schimba inclusiv raporturile intre tine si persoana pe care pana mai ieri considerai ca o invidiezi.
Ideea de a te accepta asa cum esti te face sa iti dai seama ca iti doresti sa imprumuti cate ceva de la fiecare persoana: vrei mai multi bani, mai multe calatorii, etc. E important sa cauti binele si multumirea la tine si la ce te inconjoara, spune Daniela Ivanov.
Nu nega ceea ce simti! Daca iti spui "Eu nu invidiez" nu vei face sa dispara aceste sentimente. Primul pas catre a scapa de aceste sentimente e sa recunosti ca ai invidiat sau sa ai produs invidie. E bine sa invatam sa ne iubim si sa ne apreciem mai mult.
Exercitii impotriva invidiei!
- afirmatii pozitive despre tine in oglinda. "Sunt multumita de mine" sau orice alta afirmatie care sa iti placa
- ai putea cumpara cartonasele cu "Puterea Gandului", de Louise L. Hay, pe care sunt afirmatii si ai putea extrage cate una in fiecare zi sau sa alegi, impreuna cu prietenele tale, mai multe cartonase, in functie de ceea ce simti ca te face sa rezonezi.
- lipeste pe oglinda o mica fraza care sa iti dea energie si sa te faca sa te simti bine in fiecare dimineata!
- reflecteaza asupra lucrurilor care te-au determinat sa simti sau sa gandesti asa!
Povesteste-ne tu cum percepi invidia intre femei! Marturiseste-ne ce te face sa te simti invidioasa!