Una dintre cele mai celebre si mai vizitate orase antice, Machu Pichu, "Creasta Veche", este un oras precolumbian al incasilor situat la altitudinea de 2,403 metri, desupra Vaii Urubamba in Peru.
Acesta este unul dintre cele mai renumite simboluri ale imperiul incasilor, denumit si "Orasul uitat al Incasilor". Situl arheologic a fost desemnat ca o mostenire de maxima importanta in 1983, de catre veneratii experti in domeniu, fiind descris ca o opera de arta arhitecturala si o marturie de o unicitate evidenta a civilizatie incase, potrivit articolelor de specialitate.
Acest oras a fost construit in jurul anului 1450, la inaltimea la care se crede ca ar fi locuit incasii, dar a fost abandonat la mai putin de 100 de ani mai tarziu, cand zona a fost invadata de cuceritorii spanioli, iar imperiul s-a prabusit, in urma cuceririi.
Desi citadela a ramas in picioare, ce a mai ramas din ea, capitala Inca nu a fost descoperita. Se presupune ca a fost distrusa in urma cuceririlor spaniole, la fel ca si alte situri incase.
De abia in 1911, Hiram Bingham, un istoric si explorator, profesor la Yale, a readus orasul in atentia lumii. Desi nu este absolut garantat, multi exploratori declara ca Machu Pichu este zona regala a site-ului, acesta ar fi locul unde se adaposteau liderii incasi, o zona protejata ani la randul de jungla din jur, care a pazit urmele lasate de una dintre cele mai vestite civilizatii.
In orasul Alexandria se presupune ca s-au gasit, ingropate sub zeci de metri de apa ale Marii Mediteraneene, palatul regal al Cleopatrei. Presupunerea ca o serie de cutremure de acum mai bine de 1500 de ani au provocat prabusirea si inevitabila disparitie a acestui actual sit arheologi, este oarecum bine primita de scientologi, care au pus totul pe seama dezastrelor naturale.
Au fost descoperite artifacte, statui, obiecte de arta, precum si podoabe si obiecte de uz personal si alte parti ale palatului imperial ale reginei.
Datorita maretiei si renumelui pe care l-a purtat ani la randul, acest oras a fost cautat si cercetat in tot acest rastimp. Cercetatorii nu au renuntat la a incerca sa descopere adevaratele portiuni si urme lasate de frumoasa si puternica femeie ce, odata a condus Egiptul. Iar acum, orasul Alexandria planuieste sa formeze un proiect care sa ofera trasee subacvatice tuturor vizitatorilor interesati in descoperirea minunatiilor care au stat odata la baza unui imperiu atat de puternic si maret.
De asemenea, Memphis, fosta capitala a primei divizii administrative din Egipt, pana aproximativ in anul 2200 I.H., iar ulterior pentru o foarte scurta perioada in timpul Noului Regat. Ineb Hedj - Peretii Albi - numele dat in limba egipteana veche, orasul a fost fondat in jurul anilor 3100 A.H. cu puterea lui Menes, dupa spusele lui Herodot.
Orasul nu a avut un numar precis al habitantilor, difera de la spusele unui istoric la altul, aceasta cifra, desi importanta, nu a fost clarificata cu adevarat nici pana in ziua de azi. Orasul a ajuns la cote maxime si si-a castigat valoarea absoluta sub dinastia a 6-a, fiind centrul de cult pentru Ptah. A ajuns in declin dupa dinastia a 18-a, odata cu nasterea Thebei. A fost revitalizata datorita cuceririlor persilor, dar a cazut pe locul doi, dupa Alexandria. Sub imperiul roman, acesta a fost al doilea cel mai important oras din Egipt, dar a fost, in mare, abandonat, odata cu stabilirea lui Fustat.
Petra, una dintre cele mai renumite pietre si orase parasite din lume, situata in Iordania, in valea ce duce din Marea Moarta la Golful Aqaba.
Locatia a fost descoperita de exploratorul elvetian, Johann Ludwig Burckhardt, in 1812 si a fost descrisa ca "un oras rosu-roze la fel de batran ca timpul", in sonetul lui John William Burgon, Newdigate.
Situl arheologic se afla in patrimoniul UNESCO din 1985, cand a fost descris ca unul dintre cele mai de pret proprietati culturale pe care omenirea le-a putut crea vreodata.
Petra a fost nu doar o fortareata, ci si un punct de control vamal pentru toate drumurile ce se intersectau cu aceasta si duceau in vest, Gaza, in nord, Damasc si Bosra, la Marea Rosie prin Aqaba si prin desert la Golful Persic.
Dar imperiul roman a sfasiat orice urma de ordine, in mare parte datorita dorintei de a pune stapanire pe punctul de comert la mare.
Ne indreptam catre o alta parte a lumii, zburam pe continentul nostru, in Pompeii, Italia, care a fost distrus de eruptia vulcanului Vezuviu in jurul anului 80. A fost ingropat sub cenusa pentru mai bine de 1700 de ani.
Dar din 1748, exacvarile au scos la lumina o multitudine de detalii semnificative si de o importanta majora pentru ceea ce nu se stia despre acel maret oras din apropierea modernului Napoli.
UNESCO l-a facut transformat in zona ocrotita si situl arheologic a ajuns in patrimoniu cultural, devenind o atractie turistica majora si foarte populara in timp.
Templul Angkor Wat din Cambogia, este cel mai mare monument religios din lume, de asemenea, in vremea sa de glorie, vremea in care aceasta regiune stralucea prin putere si renume, Angkor a fost cel mai mare oras preindustrial al lumii.
Din secolul 9 si pana la sfarsitul secolului 15, aceasta regiune a fost profitabila, pana cand invadatorii thailandezi au pus stapanire peste acea zona si au obligat populatia sa migreze in sud, spre Phnom Penh.
Zona este protejata de UNESCO, iar multe din templele din acea regiune au fost restructurate si reconstruite, astfel aceasta formeaza cea mai de pret mostenire a poporului si arhitecturii Khmer. Se numara peste un milion de vizitatori pe an.
El Dorado, filmul, desenele animat, fantezia, imaginatia, iluzia si, in final, locul care cu adevarat exista. Una dintre cele mai legendare povesti ale oraselor uitate, El Dorado a fost locatia imperiului mistic, care se presupune ca a fost descoperita intr-o jungla din America de Sud.
Se spune ca orasul a fost condus de un rege maret, puternic, dar bland cu poporul sau. Legenda continua prin a mentiona ca acest oras detinea bogatii cum niciunde altundeva in lume nu se mai intalnisera. Orasul a fost supranumit "Orasul de aur disparut".
Oasul a fost cautat, cercetat, dar nu a fost descoperit, de fapt, niciodata de niciun cercetator, desi se spune ca acesta a existat. Probabil, datorita profunzimii legendei si a dorintei oamenilor de a crede intr-un astfel de loc, a fost creat acest imperiu.
Troia, una dintre cele mai frumoase, dar si una dintre cele mai cutremuratoare legende ale lumii. Acest mitic oras a fost localizat in Turcia de azi. Desi, la fel ca si El Dorado, acest oras a fost considerat de multi a fi un oras imaginar, nascocit din imaginatia oamenilor, a fost excavat in 1870.
Mai mult decat atat, au fost descoperite chiar mai multe orase la site-ul arheologic, care, in timp, s-au construit unul peste altul.
Iar Homer a mentionat prima data de acest oras, cand a mentionat de Razboiul Troian, in Ciclul Razboaielor Troiene din Iliada.
Atlantis este orasul imaginar, descris de Platon ca fiind o civilizatie avansata si o putere maritima incomensurabila, se povesteste despre acesta ca ar fi cucerit intreaga Europa inainte sa se scufunde in adancurile apelor.
Povestea lui Platon, desigur este vazuta ca o legenda, o fictiune, este privita ca o civilizatie mai mult decat avansata, o civilizatie care era inaintea generatiei sale, a atras atentia multor cititori, ceea ce a facut imaginatia multora sa prinda viata prin cercetari, dar cu rezultate nule, din pacate.
Dar, acum mai bine de 100 de ani, un cercetator a descoperit o harta, pe pielea unei gazele, care demonstra imposibilul: Atlantis exista si nu este nici pe aproape in preajma Marii Mediteraneene, ci Antartica este continentul pierdut al irealului Atlantis.
Ce parere ai despre aceste orase uitat ale lumii? Chiar crezi ca au existat vreodata?
Citeste si dosarul nostru de calatorii pentru a descoperi noi locatii frumoase pe care sa le vizitezi.