Cratitele intr-o parte, faina in nord, uleiul in sud - chiar daca sunt intr-un perimetru mic, sa tot umbli dupa ele poate insemna mult timp pierdut; cum sa ne organizam cat mai bine pentru a fi eficiente atunci cand gatim?
Exista bucatarii mai mari sau mai mici, apoi multe obiecte sau alimente care trebuie tinute in camara sau la frigider, apoi la nevoie trebuie aduse, deci este ceva stres.
Ca prim sfat ce poate fi dat unei gospodine care are si serviciu, deci are mult mai putin timp pentru stat in bucatarie, este acela sa-si stabileasca un inventar necesar pentru bucatarie, in functie de modul cum gateste.
Veti constata cu surprindere cate vase, vesela si alte nimicuri inutile se afla in bucataria dvs. Renuntati fara mila la toate obiectele inutile si pastrati doar acele vase pe care le folositi realmente.
Acelasi lucru trebuie facut si in camara, iar in frigider in mod continuu. Trebuie sortate toate alimentele si aruncate cele expirate sau alterate. Nu cumparati si stocati alimente decat ce este absolut necesar, astfel faceti si economii.
Apoi toate aceste obiecte trebuie organizate in functie de spatiul disponibil si de modul de lucru in bucatarie. De ex. vasele de gatit sa fie toate puse in acelasi dulap, condimentele se pot aranja pe un stativ la vedere, astfel incat sa fie mereu la indemana, iar alimentele in camara pe sortimente, precum si la frigider, tot in locuri bine stabilite.
Inainte de a incepe gatitul, este bine sa verificati daca aveti toate la indemana, deci mai intai scoateti afara vasele necesare, apoi ingredientele. Dupa aceea treceti la pregatirea acestora, spalat, curatat, taiat, astfel respectati si regulile de igiena necesare.
Abia cand toate sunt gata, frumos pregatite pe farfurii sau in boluri, incepeti, dupa ce v-ati spalat bine mainile, cu gatitul pe foc. Cel mai neindicat este sa cautati ceva sau sa curatati repede ceva ori sa spargeti oua, in timp ce se fierbe sau prajeste deja ceva pe foc.
Asa nu puteti nici supraveghea mancarea, nici sa pregatiti ca lumea ingredientele. Daca totul este bine pregatit, gatitul chiar este o placere.
Sugestii:
1. Este indicat sa scoateti carnea din congelator cu o seara dinainte si sa o lasati sa se decongeleze in frigider, nu sa o decongelati la repezeala prin introducere in apa fiarta, iar cand incepeti sa va pregatiti pentru gatit, scoateti prima data carnea proaspata sau cea decongelata din frigider si lasati-o la temperatura camerei in timp ce pregatiti restul, pentru a se incalzi, astfel se va gati mai repede si va fi mai frageda.
2. Spalati in chiuveta curata mai intai salata, puneti-o pe o sita sa se scurga bine, apoi pregatiti legumele (curatat, spalat) si taiati-le adecvat, astfel incat sa nu ajunga in contact cu apa in care ati spalat carne, nici oua.
3. Spalati carnea separat, uscati-o cu un servet si pregatiti-o adecvat (feliat, batut, marinat etc.), puneti-o in vas (la cuptor) sau lasati-o pe farfurie, daca urmeaza sa o prajiti.
4. Spalati ouale inainte de a le sparge, spargeti-le apoi fiecare separat pe o farfurioara, mai ales vara, astfel puteti arunca imediat oul ce nu pare a fi comestibil (dupa miros, culoare sau daca se destrama galbenusul si pare a fi alterat) si nu trebuie aruncate toate ouale in care eventual a cazut.
5. Daca ati pregatit carne sau oua, spalati-va dupa aceea bine pe maini, apoi treceti la alte operatiuni.
6. Puneti la indemana toate condimentele necesare, pentru a nu le cauta in timp ce gatiti.