"În lumina a ceea ce am aflat, a devenit clar că această franciză nu a respectat standardele, etica şi aşteptările brandului nostru", a indicat sâmbătă seară organizaţia cu sediul în SUA pe platforma de socializare X (fosta Twitter).
Şapte dintre cele 30 de finaliste la un recent concurs Miss Universe Indonezia au depus plângere la poliţie după ce au fost supuse unei examinări fizice inopinate şi detaliate.
În consecinţă, organizaţia americană a "decis să pună capăt relaţiei cu actuala sa franciză din Indonezia, PT Capella Swastika Karya, şi cu directoarea acesteia, Poppy Capella".
Avocata celor şapte finaliste, Mellisa Anggraini, a anunţat marţi depunerea plângerii concurentelor la concursul desfăşurat între 29 iulie şi 3 august. Ea a explicat că reprezentanţii PT Capella Swastika Karya le-au cerut acestora să se dezbrace cu două zile înainte de ceremonia de încoronare, pe motiv că erau în căutarea oricăror urme de cicatrici, celulită sau tatuaje.
Cele 30 de finaliste au fost supuse acestor examinări, iar cinci dintre acestea au fost chiar fotografiate, a precizat avocata, potrivit Agerpres.ro.
Poliţia din Jakarta a anunţat imediat că plângerile vor fi investigate şi că acestea ar putea servi "drept bază pentru investigaţii mai ample". Franciza indoneziană deţine, de asemenea, licenţa pentru Miss Universe Malaysia, unde nu va avea loc niciun concurs în acest an, potrivit organizaţiei Miss Universe.
Pe Instagram, Poppy Capella a negat orice "implicare". "Nu am cunoscut, ordonat, cerut sau permis nimănui care a jucat un rol şi a participat la procesul de organizare a Miss Universe Indonezia 2023 să comită acte de violenţă sau de hărţuire sexuală prin verificări corporale", a scris ea, precizând că este împotriva "oricărei forme de violenţă sau de hărţuire sexuală".
Concursul Miss Universe Indonezia a avut drept scop desemnarea reprezentantei celei mai mari ţări musulmane din lume la concursul Miss Universe 2023, programat pentru luna noiembrie în El Salvador.