Intrebari si raspunsuri
Incepe prin a-ti pune o serie de intrebari si da-ti apoi raspunsuri clare corespunzatoare, pentru a-ti usura munca pe mai departe si pentru a evita aparitia unor posibile confuzii. Principalele intrebari pe care trebuie sa le ai in vedere sunt urmatoarele:
Care este data petrecerii?
Cati invitati vor fi prezenti?
Ce locatie este cea mai potrivita pentru tipul de eveniment?
Ce fel de petrecere va fi?
De ce buget dispun?
Ce gen de muzica este cel mai potrivit?
Ce fel de mancare si bautura voi servi?
Sa o luam cu inceputul… Data trebuie sa se muleze perfect pe programul tuturor celor pe care ii doresti alaturi la petrecerea respectiva. Numarul de invitati este extrem de important pentru ca in functie de acesta alegi locatia potrivita. Este complet neplacut sa ai un spatiu prea mic in care nici tu si nici invitatii tai sa nu va simtiti in largul vostru, dar este la fel de neplacut sa ai un spatiu mult prea mare pentru un numar mic de invitati.
Acum ca am stabilit data, locatia si numarul celor prezenti, trebuie sa ne gandim ce fel de petrecere iti doresti. Ai posibilitatea sa faci o petrecere simpla in cadrul careia tu si prietenii tai pur si simplu sa va intalniti si sa povestiti ce ati mai facut in ultimul timp, sau poti alege ceva mai special… spre exemplu o petrecere tematica. Cel mai des intalnit tip de petrecere tematica este cea cu costume, un gen de party cu care nu ai cum sa dai gres. Cu siguranta toata lumea se va distra! Dar… daca esti mai inventiva si vrei sa-ti pui cu adevarat amprenta pe organizarea evenimentului, nu te da inapoi de la altfel de idei traznite.
Bugetul este si el important pentru ca, daca stam sa ne gandim, are legatura cu toate celelalte aspecte : numarul de invitati, locatia, mancarea, muzica, etc. De preferat ar fi sa nu te intinzi mai mult decat iti permite 'buzunarul', pentru a nu regreta dupa, dar nici sa nu te zgarcesti. (doar nu organizezi in fiecare zi un party pentru tine si prietenii tai!).
Muzica si mancarea sunt doua aspecte hotaratoare atunci cand vine vorba despre o petrecere reusita sau nu. Aici orice sfat iti pot da este unul general, pentru ca nimeni nu stie mai bine decat tine ce gusturi in materie au prietenii tai. Totusi pentru a nu da gres ar fi bine sa ai si tu permanent in minte notiunea de "general". Mancare si muzica pentru toate gusturile. Mancarea la petrecere ar trebui sa fie usoara, astfel incat sa ii sature pe invitatii tai, dar nu intr-atat incat sa li se taie pofta de distractie. Acelasi lucru si despre bautura… atat cat sa ii faca sa se simta bine, fara sa intreaca limita!
Data si lista de invitati
Trimiterea invitatiilor nu este necesara atunci cand vine vorba de o petrecere intre prieteni. Un simplu telefon cu cateva saptamani in avans este suficient. Dar asigura-te ca le spui tuturor sa iti confirme in timp util prezenta la petrecere deoarece nestiind din timp cum sa calculezi cantitatile necesare nu faci altceva decat sa favorizezi aparitia stress-ului.
Invitatii ar putea fi un grup de oameni pe care ii placi, ar putea fi colegi de serviciu sau parteneri de afaceri. Invita-i exact pe cei in preajma carora iti face placere sa fii si asigura-te ca nu exista tensiuni intre oamenii care urmeaza a fi prezenti. Orice astfel de mic amanunt ar putea sa strice din start o seara ce sa vrea a fi una reusita.
Locatia
Evalueaza-ti spatiul asemeni unui critic. Ia in calcul tot… de la marimea cuptorului tau pana la cea a baii si asigura-te ca nu depasesti spatiul/echipamentul de care dispui. Daca invitatii vor sta in picioare, capacitatea medie a spatiului dintr-o camera este de 30 de persoane. Daca ai dubii in privinta faptului ca nu ai destul spatiu in locuinta ta pentru toti invitatii, ar trebui sa incepi sa iei in calcul inchirierea unui spatiu mai mare. Mai ales ca acum a venit primavara si temperaturile cresc pe zi ce trece, o petrecere in aer liber nu are cum sa dea gres!
Tipul petrecerii - timing
Stabilind motivul pentru care dai aceasta petrecere (zi de nastere, pur si simplu distractie, etc.) iti va fi mult mai usor sa stabilesti atat data cat si amploarea. Trebuie sa stii ca petrecerile de tip cocktail sunt cele mai putin scumpe si extrem de versatile. Daca vrei o cina cu prietenii, tine minte ca trebuie sa ai farfurii pentru toata lumea, tacamuri, pahare, scaune, etc. Daca iti este mai usor cu farfurioarele si tacamurile din plastic, poti sa le ai in vedere pentru ca sunt foarte practice.
Buget
Ia in considerare bautura, mancarea, muzica si florile sau decoratiunile pentru a stabili un buget initial. Gandeste-te intai la bauturi pentru ca alcoolul este in general cel mai scump. Sa nu ai impresia nici o clipa cum ca ar trebui sa fii la fel de bine aprovizionata asemeni unui restaurant.
Muzica si distractie
Muzica poate sa faca o petrecere sa fie foarte reusita, la fel cum o poate si ruina. Nu trebuie sa fie complicat deloc! "Asorteaza" selectia muzicala cu bugetul si stilul tau. Pentru a nu te complica prea tare, leaga-ti iPod-ul la boxe si creeaza un playlist in functie de gusturile comune ale tale si ale prietenilor tai.
Odata ce ai raspunsurile la toate intrebarile, poti considera ca ai pus bazele unei petreceri super-reusite. Locatia, data si stilul au fost stabilite. In functie de tipul petrecerii iti vei da seama de exact ce ai nevoie, sezonul iti poate inspira meniul. Poate ca nu stiai inca, asa ca iti spunem noi… poti organzia o petrecere reusita daca ai in minte in permanenta party-ul la care tu ti-ai dori sa iei parte!