Psihoterapeutul Raul Rosu ne expune ce sta in spatele acestui proces complex. Pentru inceput, am incercat sa descopar daca rolul pe care il joaca orgasmul in viata barbatilor difera de rolul jucat in viata femeilor. Iata ceea ce spune specialistul de la Clinica Psy Motion: "Din punctul meu de vedere, sexul nu mai are importanta cand ne raportam la semnificatia si rolul orgasmului - punctul de maxim al placerii pe care noi, femei sau barbati, acceptam sa ni-l oferim intr-o viata sexuala sanatoasa.
Dincolo de coordonatele fiziologice (descarcarea brusca a tensiunii sexuale acumulate, manifestata prin contractii musculare ritmice in zona pelviana care produc senzatii de placere intensa urmata de relaxare rapida), orgasmul este de asemenea o experienta psihologica a placerii si abandonului, atunci cand constiinta este focusata pe o traire personala."
Rolul sau imediat ar fi, spune Raul Rosu, de incarcare cu sens a unei experiente personale sau de cuplu, de constructie in exteriorul nostru, dar mai ales in interior.
Diferenta dintre orgasmul feminin si cel masculin a fost "construita" in timp. "Pentru ca, de-a lungul timpului, placerea femeilor nu a fost o preocupare predilecta, incarcaturile culturale ale orgasmului au creat aceasta specificitate de sex: orgasmul a devenit un reflex fiziologic logic la barbati si o stare pentru care femeile trebuie sa lupte."- spune psihoterapeutul.
Daca incercam sa rationam in jurul acestui subiect, al dreptului la orgasm, vom realiza ca este unul dintre lucrurile cu care femeile din ziua de astazi lupta inca. Psihoterapeutul conchide: "Femeie sau barbat, nici unul din partenerii unui cuplu nu sunt mai putin sau mai mult indreptatiti sa traiasca orgasmul. Suntem inzestrati cu aceasta capacitate de exprimare si o traim ca o forma de placere suprema pe care ne-o oferim in experientele vietii noastre."
Orgasmul - raspunsul total al corpului
In cazul in care nu stiai, beneficiile orgasmului merg dincolo de relatia dintre tine si partenerul tau si trec granitele patului vostru. Beneficiile se regasesc in viata de zi cu zi si in relatiile cu ceilalti.
Raul Rosu ne detaliaza efectele pe care orgasmul le are atat asupra psihicului nostru, cat si asupra corpului:
- Orgasmul este eliberatorul natural al stresului. In timpul activitatii sexuale, zona de pe cortex responsabila cu frica, anxietatea si emotiile puternice tinde sa se relaxeze.
- De-a lungul zilei, mintea si trupul trec prin multe provocari atat la nivel fizic cat si la nivel psihic, iar atunci cand va angajati intr-o manifestare pentru obtinerea orgasmului (act sexual, masturbare), acest stres poate fi redus prin eliberarea de endorfine. Endorfina este o substanta puternica, cunoscuta ca fiind principala sursa prin care corpul diminueaza natural durerea.
- Beneficiile orgasmului includ de asemenea cresterea sensibilitatii, facilitarea contactului si a recunoasterii sociale.
- Orgasmul este raspunsul total al corpului, nu doar un eveniment pelvian.
- Creierul trece prin schimbari distincte in timpul orgasmului, iar musculatura in zone diferite ale corpului se contracta in aceasta faza a raspunsului sexual.
Psihoterapeutul de la Clinica Psy Motion rezuma: "Acest eveniment al trupului si mintii deopotriva ne ajuta sa ne detensionam, sa obtinem o claritate a ceea ce suntem si mai mult ne ofera posibilitatea sa traim o experienta intensa personala alaturi de partener sau partenera. Ne oferim ceva si impartasim deopotriva."
It takes two to tango!
Pentru ca nimic bun nu e obtinut usor, exista si persoane care nu pot sau nu mai pot ajunge la orgasm. Raul Rosu ne explica problemele care apar atunci cand o persoana nu mai ajunge la orgasm: "Persoanele care nu mai ajung sa traiasca orgasmul cu siguranta au motive intemeiate. Ca optiunea a fost una constienta sau nu, depinde de fiecare in parte sa investigheze si sa trateze aceasta incapacitate.
Adesea incapacitatea momentana de obtinere a orgasmului este manifestata prin frustrare, iar persoana in cauza tinde sa ascunda aceasta incapacitate. Consecintele pot fi in primul rand la nivelul increderii in sine, care va fi din ce in ce mai scazuta, iar contactele sociale vor fi din ce in ce mai putine si distante.
Cel mai frecvent, imposibilitatea trairii orgasmului este determinata de ceva, iar faptul ca aceasta traire este respinsa faciliteaza aparitia altor probleme."
Pentru ca imi place sa cred ca are mai mult efect asupra psihicului nostru o noapte de dragoste, l-am intrebat pe Raul Rosu daca putem compara efectele benefice ale unei partide de sex cu cele ale unei partide de facut dragoste. Raspunsul sau a fost: "Cu siguranta, raporturile sexuale in cadrul unui cuplu faciliteaza un contact puternic bazat pe iubire, comunicare si echilibru.
Efectele nu pot fi comparate, din simplul fapt ca fiecare om se manifesta cu preferintele proprii si alegerea de a trai in cuplu nu este mai buna sau mai putin buna fata de alegerea de a nu trai in cuplu."
Si, cu toate beneficiile expuse in acest articol si cele pe care le intuisei deja, nu trebuie sa iti faci un scop doar din atingerea orgasmului. Iata care sunt recomandarile psihoterapeutului Clinicii Psy Motion: "Ca si pentru tango, e nevoie de doi pentru actul sexual! O concentrare excesiva pe propria persoana si pe obtinerea placerii poate avea efectul advers de a nu mai ajunge la orgasm. Prima recomandare este intrarea in contact cu partenerul. Apoi cu fantasmele proprii. Apoi impartasirea, manifestarea acestora."
Nu-i asa ca e extrem de placut sa stii ca iti poti rezolva o gramada de probleme, de la starile de nervi la durerile de cap doar cu ajutorul partenerului tau de viata si al orgasmului?