Ei bine, fotograful Clayton Cubbit a vazut in orgasm mai mult decat o forma de eliberare de tensiune sexuala si astfel a luat nastere seria "Hysterical Literature".
Efectele nebanuite ale unei lecturi savuroase
Filmele, realizate alb-negru, incep cu o femeie asezata la masa, cu o carte in fata ei. Priveste spre obiectiv si isi spune numele, apoi numele cartii si incepe sa citeasca. Nimic suspect pana aici, nu-i asa?
Insa, ceea ce la inceput pare a fi pasiune pentru lectura se transforma, pe parcursul videoclipului, in manifestari similare cu cele ale unei femei in timpul actului sexual. Intai un zambet, apoi o incordare din ce in ce mai frecventa, pauze tot mai dese, spatele arcuit si respiratia sacadata tradeaza faptul ca nu talentul scriitorului este cel care le trezeste astfel de stari cititoarelor.
In cele din urma sesizezi ca scena este mai mult decat pare, auzi probabil vibratiile din fundal si apoi totul devine clar odata cu gemetele de placere care culmineaza cu un orgasm exploziv.
Orgasmul dezvaluie adevarata fata a unei femei
In legatura cu proiectul, Cubbit sustine ca exista o limita intre arta de calitate si vulgar, considerand ca el se afla in prima categorie.
Fotograful a dezvaluit, potrivit salon.com ca inregistrarile nu sunt editate, filmarea continuand si dupa ce cititoarea atinge punctul culminant, insa sustine ca nu este dispus sa faca publice informatiile pe care acestea le-au dezvaluit despre experienta traita. Tot ce poate spune este ca femeile s-au simtit ca intr-un fel de transa si ca nu isi amintesc deloc mai mult de jumatate din ceea ce au citit.
Ideea unui astfel de proiect a venit din fascinatia fotografului pentru conceptul de control si autenticitate in cazul portretelor, mai ales in era moderna, puternic influentata de ideea de branding personal si impanzita de autoportrete pe Facebook si Instagram.
Ce poate dezvalui un portretist in astfel de conditii? Cum se mai poate obtine o imagine reala? Prin urmare, artistul s-a gandit la o tehnica prin care sa distraga atentia celor care pozeaza, astfel incat sa obtine reactii cat mai autentice. Instructiunile primite de "ispita" aflata sub scaunul cititoarei sunt cat se poate de simple. Are la indemana un aparat de masaj si trebuie sa faca tot posibilul sa o intrerupa din citit.
De la isterie la arta moderna
Daca la inceput si-a rugat muzele sa priveasca in directia obiectivului timp de cateva minute in care erau fie gadilate, fie stimulate cu un aparat de masaj, ulterior a asociat conceptul de isterie, care in epoca Victoriana se presupunea ca poate fi vindecata prin vibratoare si hidroterapie.
A ajuns astfel sa creeze materiale care vor sa surprinda lupta dintre minte si trup, evidentiind capacitatea uneia dintre cele doua forte care influenteaza comportamentul femeii de a detine monopolul in detrimentul celuilalt, momentul in care acestea ajung intr-un punct de echilibru si punctul culminant, cand rolurile lor se inverseaza.
Pe langa interesul pentru autenticitate, fotograful a dorit sa teste si felul in care societatea trage linie intre arta de calitate si creatii vulgare, intre subiecte acceptabile si tabu, intre ceea ce poate fi admirat, apreciat si ceea ce trebuie sa ramana ascuns.
Vezi mai jos unul dintre videoclipurile cu pricina si spune-ne cum ti se pare ideea fotografului.