Atunci cand compui un mesaj de tip text, este ca si cand ai picta un tablou. Ai nevoie de un echilibru: al unei culori (ai o selectie buna a cuvintelor?), al tonului si nuantei (cat de suparata ma face sa par un punct sau o virgula?) si al aspectului estetic (este acest mejas interesant?).
Scrierea mesajelor in propozitii complete nu a fost niciodata mai populara. Nu mai prescurtam "te iubesc". Asa ca are sens sa spunem ca acest ceva in care am investit atat de multa energie reala ne-a alterat chimia creierului si ne-a facut dependente de scris. Popularitatea mesajelor de tip text a afectat cu adevarat dopamina din creierul nostru si ne-a facut sa devenim dependente din punct de vedere biochimic.
Studiile anterioare au sugerat ca dopamina controleaza sistemele din creier care cauta placerea, dar noile cercetari care sunt in curs de dezvoltare par sa sugereze ca dopamina, de asemenea, ne face sa cautam, sa vrem si sa dorim. Dopamina controleaza motivatia noastra, nivelul general de excitare si ne face sa trecem la actiune, ne da un comportament orientat catre un scop, un obiectiv.
Aceasta logica poate merge chiar mai departe de dorinta pentru obiecte tangibile, precum mancarea sau sexul. Stim deja ca una dintre cele mai mari eliberari de dopamina este in timpul orgasmului; dopamina eliberata in timpul sexului provine din ambele centre ale creierului nostru - cel responsabil de placere si cel responsabil de cautare.
Atunci cand faci sex, nivelul tau de dopamina creste si centrul creierului care este resposabil de placere se activeaza, ceea ce determina centrul creierului responsabil de cautare sa doreasca sa atinga climaxul.
Odata ce recompensa legata de orgasm este dobandita, mai multa dopamina este eliberata si te simti satisfacuta. Poate. Daca partenerul tau a fost bun la pat.
Dar dopamina ne face sa cautam, de asemenea, lucruri abstracte cum ar fi ideile, conexiunile si informatiile. Iar acum, in era tehnologiei, nu trebuie sa trecem printr-o intreaga partida sexuala pentru a indeplini aceasta dorinta de a cauta un final grandios. In schimb, avem un accesoriu imediat, gata sa indeplineasca rapid dorinta noastra: textul sau mesajul de tip text.
Daca doresti sa-i pui cuiva o intrebare, ii trimiti un mesaj si primesti un raspuns imediat. Daca vrei sa te simti legata si conectata de cineva, ii trimiti un SMS si te simti imediat conectata sau legata de el.
Dorinta ta de a cauta este indeplinita de fiecare data cand trimiti un mesaj de tip text, iar tu esti prinsa astfel intr-o bucla de dopamina. Si primind acea recompensa - cand primesti un raspuns de la acel cineva din viata ta - cautarea te va face sa vrei sa cauti si mai mult placerea intr-un mesaj text.
Uneori, chiar daca vei obtine recompensa, bucla aceasta de dopamina te forteaza sa continui cautarea. Te-ai intrebat vreodata de ce certurile prin mesaje de tip text ti se par atat de lungi si de epuizante? Explicatia este probabil data de faptul ca dorinta de a continua sa cauti pasiunea iti controleaza capacitatea de a pune capat conversatiei.
Imprevizibilul stimuleaza, de asemenea, dopamina din creierul nostru. Atunci cand se intampla ceva la care nu ne asteptam, primim un plus de dopamina, o doza mai mare. Cele mai multe dintre noi stiu ca vor primi mesaje si SMS-uri pe parcursul zilei, dar nu stim exact cand sau de la cine vor fi aceste mesaje. Este imprevizibil. Este interesant. Aceasta asteptare creste nivelul dopaminei si astfel devenim dependente de SMS-uri, de chat-uri si aplicatii prin care trimitem si primim mesaje instant. Sursa.
Citeste si: 10 intrebari pe care si le pun barbatii cu privire la sex