- Iti va da incredere si vei putea avea intalniri cu sexul opus fara a avea complexe?
- Vei incapea in perechea de pantaloni preferata?
- Vei fi mai sexi pentru sotul/sotia ta?
- Vei arata bine la reuniunea X?
- Pentru ca medicul ti-a zis ca esti pre-diabetic, dar mai ai sanse sa scapi?
- Pentru ca te-ai saturat sa te simti gras/a?
- Etc.
Unele persoane se motiveaza pozitiv, altele negativ:
Pozitiv:
- voi putea purta rochia rosie de pe manechin
- voi putea sa port bikini brazilian
- voi putea sa port pantaloni mulati
- voi putea alerga mai mult de 5 min
- etc
Negativ:
- daca nu slabesc voi arata din ce in ce mai rau
- voi avea probleme cardiace la 40 ani
- nu pot sa joc volei pe plaja cu prietenii
- nu pot sa port rochie cu volane
- nu mai incap la volan si trebuie sa imi iau o masina mai mare, mult mai scumpa
- etc
Cand folosesti aceste mijloace pentru a stabili motivatia, incerca sa vizualizezi imaginea propriei persoane gafaind dupa cinci minute de alergare usoara sau sufocandu-te, incercand sa te legi la sireturi.
Aceasta motivatie trebuie mentinuuta vie in mintea ta mai ales pe prima perioada a programului de slabit, pana se formeaza noile deprinderi alimentare. Orice organism ajunge la un platou, cand dieta respectiva nu mai da rezultate la fel de rapide ca atunci cand ai inceput-o, perioada in care sa renunti este foarte usor. Acesta este un moment in care trebuie din nou sa iti aduci aminte si sa-ti repeti motivatia care te-a mobilizat de la inceput. Atat literatura de specialitate cat si internetul abunda de instrumente care te pot ajuta sa treci de astfel de momente: un carnetel in care notezi "de cec vrei sa slabesi, post it-uri lipite pe oglinda la baie, o poza cu rochia rosie de pe manechin, etc.
Adevarul/realitatea reprezinta cea mai puternica sursa de motivare. Pentru o motivatie realista trebuie sa te uiti bine la tine si sa constientizezi ca nu arati bine, ca nu esti sanatos/oasa, ca eviti sa iesi cu prietenii pentru ca nu vrei sa infrunti sau sa suporti privirile sau chiar comentariile lor critice. Iti spui ca sunt doar gelosi? Or fi ei slabi dar sunt infometati si nefericiti. Cel putin eu sunt satula si fericit/a. Poate niciuna din aceste intrebari nu rezoneaza cu tine, dar daca te concentrezi pe adevar vei gasi cheia catre adevarata motivatie care iti va da curajul si forta necesara sa adopti o alimentatie sanatoasa zi de zi si nu doar 7 zile cat ar dura o "dieta” miraculoasa.
Alimentatia nesanatoasa sta la baza majoritatii bolilor. Alimentele pe baza de carne procesata si junk-food contin cantitati mari de colesterol. Vegetalele, fructele, cerealele, leguminoasele, etc nu contin de loc colesterol, mai mult ele scad nivelul acestuia din sange. Odata acesta scazut, sansa sa te imbolnavesti de cancer la ficat, rect, colon, plamani, sani, leucemie, stomac, esofag,etc, va descreste deasemenea.
In final vei realiza ca totul este despre echilibru in alimentatia ta zilnica. De fapt asta este scopul si premiul final.Cand apar excesele
In procesul de stabilire a motivatiei principale, totusi societatea in care traim joaca un rol foarte important, cu atat mai mult trebuie sa fii ancorat in realitate si sa nu cazi in capcana pantelor alunecoase: anorexia si/sau bulimia. Desi acestea sunt definite ca fiind boli psihice si nu fizice, au repercursiuni directe asupra organismului ducand mai devreme sau mai tarziu la moarte.
Anorexicele nu doresc sa scape de greutatea in plus, ele vor sa scape de ultima farama de grasime, care le impiedica sa isi scoata la iveala oasele. Nu vei reusi pana cand fiecare oscior nu iese in evidenta, ar fi motto-ul anorexicelor transpus cel mai bine in cuvintele: I love you to the bones!
Anorexia inseamna lipsa indusa a poftei de mancare printr-o determinare nebuneasca. Intr-o societate care promoveaza imaginea, este imposibil ca astfel de deviatii sa nu apara. Mai mult, persoanele care reusesc sa se abtina de la a manca sunt considerate persoane cu vointa puternica si sunt admirate
Mentalitatea persoanelor suferinde de anorexia este aceea ca daca reusesc sa isi suprime o nevoie fiziologica, pot reusi in tot ceea ce isi propun. Cu toate acestea, mergand pe ideea “you can never be too rich or too thin”, ele nu isi vor vedea niciodata scopul implinit, asa ca vor trai in permanenta cu impresia ca nu pot reusi.
Aceasta mentalitate este de fapt un pretext. Ele ascund in spatele autocontrolului o problema odioasa: lipsa increderii in fortele proprii, preocuparea bolnava fata de propria imagine fizica.
Anorexia depriveaza organismul de toate principiile nutritive necesare lui sa continue sa traiasca, apare dezechilibrul de electroliti care poate ave repercursiuni grave asupra contractiilor miocardului...practic te stingi usor dar sigur.
Granita dintre anorexie si bulimie este foarte subtire
Anorexicele prefera uneori sa isi guste mancarea de doua ori, vomand la scurt timp dupa ce s-au desfatat cu un dram de mancare. Ele mananca normal si scapa apoi de hrana ingerata. Daca ar fi bulimice, atunci doar s-ar indopa cu mancare.
Bulimia (cunoscuta sub numele de cod mia) este si ea o boala grava. Persoanele suferinde pot ingera cantitati uriase de mancare in decursul a cateva ore, pe care o elimina la fel de rapid.
Bulimia este poate mai grava decat anorexia, efectele ei fiind mult mai devastatoare. Problemele cu inima (veteranele risca in orice moment sa faca atac de cord), problemele cu dintii (se ingalbenesc datorita vomitatului, smaltul se distruge), problemele digestive, hernierea stomacului in esofag, ulceratii pe esofag de la sucurile gastrice, hemoragii interne, etc sunt doar cateva dintre efectele ingrozitoare ale bulimiei.
In orice caz, in cautarea si stabilirea clara a motivatiei pentru care doresti sa scapi de X kg in plus, fie ca iti va lua 1 luna fie 1 an, nu te lasa tentat sa aluneci pe aceaste pante periculoase!!!
Astazi sunt foarte multe informatii disponibile atat in forma electronica (internetul) cat si literara (reviste, carti ), tv, etc. Nu ai nici un motiv sa nu te informezi inainte de a porni la drum in cursa impotriva kg in plus. Poti chiar sa apelezi la medici specialisti. Si mai presus de orice inarmeaza-te cu rabdare: nu adopta programe de 1 saptamana care iti promit rezultate miraculoase. In primul rand nu sunt sanatoase!!!!!!!! Ori sanatatea ta ar trebui sa fie MOTIVATIA NR 1!!!
Cum scapi de celulita? Gama de tratamente impotriva celulitei este larga, incearca si tu una dintre ele. La cine sa apelezi? Afla aici.