Nu, nu trebuie sa-l beti pur si siplu, ci sa-l folositi pentru prepararea salatelor sau la diverse mancaruri.
Meniu zilnic
Ziua 1
Mic dejun: mere cu iaurt si cu cereale- doua mere taiate cubulete se fierb doua minute impreuna cu doua linguri de otet de mere si o lingurita de miere, dupa care se lasa sa se raceasca. Se iau doua linguri de cereale de ovaz si se lasa trei minute la inmuiat in 75 ml suc de mere natural, dupa care se amesteca cu 75 g de iaurt cu continut slab in grasimi si, la final, cu merele.
Pranz : ou fiert tare cu salata - se face un sos din doua linguri de otet de mere, o lingurita de miere, sare, piper, jumatate de lingurita de mustar si o ceapa mica taiata marunt. Se face o salata din 300g de salata verde, trei rosii, patru ciuperci taiate marunt si un ardei gras taiat in fasii, peste care se toarna sosul . Se consuma impreuna cu oul fiert, o felie de sunca fiarta (30 g) si o felie de paine neagra (60g).
Cina: morcovi cu prune si cu branza- 300 g de morcovi se taie in felii de un cm, se fierb 15 minute, impreuna cu 50g prune uscate in 400 ml apa cu vegeta. Apoi morcovii si prunele se piseaza si se condimenteaza cu sare, piper si boia. se adauga doua linguri de otet de mere, o lingurita de branza de vaci si 30 g sunca, taiata felii si se amesteca toate. Se consuma impreuna cu o felie de paine neagra prajita.
Ziua 2
Mic dejun: o felie de paine neagra (50 g) cu margarina, o felie de cascaval (30g) si un sfert de mar taiat feliute subtiri.
Pranz: pui cu legume- un piept de pui de 125 g se inabusa 10 minute cu o lingura de otet de mere si 125 g apa intr-un vas acoperit; se curata doi morcovi, se taie felii si se fierb opt minute alaturi de carne. Se adauga 50 g mazare si se mai lasa 5 minute. Se face un sos din doua linguri otet de mere, 100 g iaurt, sare, piper si boia. Pieptul se taie felii, dupa care se amesteca cu legumele, cu sosul si cu o salta verde. Se poate consuma impreuna cu o felie de paine neagra.
Cina: paste cu ton- o ceapa de marime medie taiata marunt se prajeste intr- o lingurita de ulei cu putin cimbru. Peste ele se pun doua linguri de otet de mere si o lingurita de miere. Separat se amesteca doua linguri de bulion, 100 ml de apa si se toarna peste ceapa. Se lasa la foc mic timp de 4 minute, dupa care se condimenteaza. Se fierb 50 g paste in apa sarata, se clatesc si se strecoara. Se iau 40 de grame de ton din conserva, se adauga la ceapa si se pune din nou pe foc, pana se incalzeste. Sosul se toarna peste paste si pe deasupra se presara putin chimen.
Ziua 3
Mic dejun: morcov ras cu o lingurita de otet de mere, piper si putin mustar, o felie de paine neagra, doua felii subtiri de sunca.
Pranz: se amesteca cu un ou, trei linguri de lapte, trei linguri de cereale de ovaz, doua linguri de otet de mere si o lingurita de miere. Se curata doua mere mici de coaja si samburi si se taie felii. Jumatate din aluatul facut se toarna intr-o tigaie unsa cu margarina se aseaza deasupra, uniform, jumatate din cantiatea de mere. Se lasa sa se prajeasca pe o parte, se intoarce si se prajeste si pe partea cealalta. Cu aluatul si merele ramase se procedeaza la fel. Fiecare se umple cu cate 100 g branza de vaci amestecata cu doua lingurite de zahar. Se poate consuma atat rece cat si cald.
Cina: 125 g peste se taie cubulete si se stropeste cu doua linguri otet de mere. 50g de mazare si 30 g de orez se fierb intr-un vas cu 125 g de apa si o lingurita de vegeta. Cand este gata, se presara doua linguri de parmezan. Pestele se prajeste in o lingurita de ulei si se consuma impreuna cu orezul si o rosie taita felii
Ziua 4
Mic dejun: se bate un ou cu putina sare, piper, o lingura de otet de mere si o jumatate de ceapa taiata marunt. se prajeste intr-o tigaie unsa cu margarina si se mananca cu o felie de paine neagra prajita.
Pranz: se curata patru morcovi, doua cepe medii, 75 g ciuperci, un ardei gras si doi dovlecei si se taie marunt. Morcovii si ceapa se calesc intr- o lingurita de ulei, apoi se adauga patru linguri de otet de mere si patru linguri de apa si se mai lasa 5 minute pe foc. Separat se prajesc dovleceii si ardeiul gras. Se amesteca cu doua linguri de otet de mere si putin cimbru. Se adauga ciupercile si o lingura de otet de mere. Se amesteca toate si se consuma cu o felie de paine neagra.
Cina: se caleste o ceapa mica cu trei frunzulite de salvie. Se adauga trei linguri de otet de mere si 300 g de morcovi taiati felii. Se lasa la foc mic cateva minute dupa care se amesteca cu 150 ml apa, o lingurita de vegeta si 50 ml de lapte. Se lasa 5 minute pe foc. Separat se prajesc 125 g muschi de porc timp de 5 minute intr-o tigaie unsa cu margarina si se condimenteaza. Peste morcovi se adauga trei linguri de de fulgi de cartofi si se amesteca.
Ziua 5
Mic dejun: o lingura de gem de prune se amesteca cu una de otet de mere, cu un mar
Pranz: se fierb 40 g paste, se adauga 50 g de mazare si un morcov taiat marunt si se lasa toate la fiert. Apoi se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se face un sos din trei linguri de otet de mere, sare, piper, jumatate de lingurita de mustar si o ceapa mica taiata marunt. Pastele se amesteca cu legumele si cu sosul. Separat se face o salata din rosii, ciuperci si o salata verde.
Cina: se fierb 40 g de orez. Se curata si se taie marunt doi morcovi, cinci ciuperci, un ardei gras si doua cepe mici si se prajesc intr- o lingura de ulei timp de 5 minute. Se adauga trei linguri otet de mere, o lingurita de miere, putin chili si trei linguri de ananas (din conserva) si se mai lasa pe foc inca 5 minute. 150 g muschi de vita se taie marunt, se prajeste separat si la sfarsit se amesteca cu legumele si cu orezul.
Durata: 5 zile
Greutate: 1,5- 2 kg