In primul rand vei remarca o schimbare de temperament. Cel mic a fi mult mai agitat si, chiar daca nu stie sa vorbeasca, iti va indica unde e problema cu manuta, cu care va incerca sa se scarpine sau sa se frece la urechea bolnava. Apoi va aparea febra usoara, omniprezenta diaree si alte tulburari gastrointestinale.
Mai precis copilului ii va scadea pofta de mancare, pentru ca ii va fi greu sa suga, sa inghita si sa mestece. Desi flamand, se va trage de la san sau va indeparta cu mana biberonul sau lingurita de mancare. In cazurile mai grave, din ureche poate sa supureze un lichid alb-galbui, urat mirositor.
Timpanul – desi probabil ca tu nu-l poti vedea – poate fi perforat (dar se va vindeca, daca va fi tratat corect si la timp).
Retine ca otitele vin adesea in trena unei infectii respiratorii care a afectat sinusurile nazale. Urechea comunica cu nasul printr-un canal numit trompa lui Eustache. La copii acest canal e scurt si are o pozitie aproape orizontala. Pe masura ce omuletul creste, trompa lui Eustache se lungeste si ia o pozitie verticala. Pe acolo ar trebui sa fie eliminate din ureche eventuale reziduuri semilichide.
Atunci cand nasucul este infundat, aceste reziduuri se acumuleaza si in ele pot sa se dezvolte virusuri sau bacterii, care se vor prolifera excesiv, infectand urechea.
Solutia e la indemana: doctorul iti va recomanda un siropel impotriva durerii si a disconfortului, poate si un antibiotic, daca e o infectie bacteriana, sub forma unui ulei ce trebuie picurat caldut in ureche.
Tot doctorul te va invata sa verifici temperatura uleiului pe partea interioara a incheieturii mainii. Nu trebuie sa o simti nici calda, nici rece. Atunci e numai buna de administrat.
Sanatate si sa auzim de bine!