Dar ce ne facem daca ne aflam printre cei care au intoleranta alimentara la oua? Ce se intampla cu organismul nostru atunci cand consumam oua si de ce trebuie sa ne rezumam la ciocnitul oualelor? Am solicitat-o pe Dr. Luiza Pirvu, consultant in nutritie York Test Romania, pentru a obtine raspunsurile si pentru a afla care este solutia pentru a putea consuma oua in viitor.
In primul rand, ce este intoleranta alimentara si cum stiti daca ar trebui sa va feriti de anumite alimente? „Intoleranta alimentara este o afectiune tot mai des intalnita si studiata, deseori confundata cu alergia, dar fundamental diferita de aceasta. In cazul intolerantei alimentare, efectul negativ al alimentelor care nu sunt tolerate de organism apar in termen de 3-24 de ore de la momentul ingerarii, cele mai frecvente fiind simptome din sfera digestiva (balonare, diaree, constipatie).”
Daca va ganditi ca ati consumat oua de Paste toata viata si nu ati avut probleme, ei bine nu-i chiar asa, intoleranta alimentara se poate dezvolta in orice moment, fara avertismente in prealabil.
“Orice aliment poate da la un moment dat intoleranta alimentara, chiar daca a fost consumat fara probleme in trecut.”, completeaza Dr. Luiza Pirvu. Avand in vedere ca o persoana care se hraneste normal consuma pe parcursul a 24 de ore mai multe alimente, este foarte greu de identificat cu exactitate alimentul care i-a provocat disconfort, chiar in cazul in care intuieste ca problemele respective au fost cauzate exclusiv de alimentatie. Intoleranța alimentara poate schimba comportamentul alimentar, dar si starea de spirit a pacientului, de aceea trebuie sa identificam si sa invatam cum sa consumam, in ce cantitati si cat de frecvent, alimentele care ne fac rau, mai ales stiind ca aceasta afectiune este implicata si in obezitate, migrene, depresie si lista de simptome continua.”
Daca vreti sa stiti cum se manifesta exact intoleranta la ou, Dr. Luiza Pirvu ne ofera mai multe detalii: ”Intoleranța alimentara la ou poate fi data de proteinele din albus, din galbenus sau din ambele. Simptome precum diareea, flatulenta, durerile abdominale, uscaciunea pielii pot fi cauzate de multe afectiuni, printre care si intoleranta alimentara. Intoleranta la ou este cauzata de dificultatea organismului in digerarea proteinelor continute in ou. Pentru majoritatea acelora cu intoleranta la ou, problema este cauzata de albumina din albus, conform statisticilor medicale.”
Dar ce ne facem cu prajiturile si toate celelalte bunatati care contin ou de pe masa festiva? “Oul este continut in atat de multe alimente, incat ar fi o sarcina dificila in a enumera chiar si jumatate dintre ele. De aceea, in cazul intolerantei la ou, trebuie sa fim atente si la aceste produse. Daca o persoana se știe intoleranta la ou, fie albus sau galbenus, tinta principala consta in eliminarea alimentelor ce contin ou.”
Daca va intrebati cum puteti fi sigure daca suferiti sau nu de intoleranta alimentara, singura metoda de a afla sigur este sa efectuati un test medical de intoleranta alimentara. York Test-ul depisteaza intolenta la peste 100 de alimente, de la carne, legume si fructe pana la mirodenii, inclusiv ou. “York Test-ul reprezinta varianta optima pentru a determina cu exactitate gradul de intoleranta alimentara, nu numai la ou, ci la 113 alimente. Rezultatele sunt clasificate pe o scala de intoleranta alimentara de la 1 la 4, 1 fiind cea mai usoara, iar 4 cea mai severa. In functie de acest rezultat, specialistii in nutritie York Test recomanda o dieta personalizata care va elimina o perioada de timp si apoi reintroduce treptat alimentele ce cauzeaza intoleranta alimentara cu simptomele aferente”, explica Dr. Parvu.
Daca rezultatele va indica o intoleranta la ou, nu va ingrijorati, in functie de gradul de intoleranta, exista solutii: „Dupa cateva saptamani de evitare a alimentelor ce contin ou, se poate introduce in alimentatie mai intai galbenusul de ou. Daca dupa cateva saptamani nu reapar simptomele, se poate reintroduce usor in alimentatie o mica cantitate de albus. Simptomele pot reaparea imediat sau pot fi determinate de cantitatea de albus pe care o reintroduceti in alimentatie (adica nu existe reactii la cantitati mici) .”
Acestea fiind zise, va dorim o masa de Sarbatori cu putine pericole ascunse in farfurie si cu o dieta de Paste benefica sanatatii voastre. Sarbatori fericite!
Descopera 17 motive pentru a manca un ou pe zi!