French toast-ul nu a fost inventat in Franta, de fapt, acest tip de paine prajita a existat cu mult timp inainte ca Franta sa existe ca tara.
Originile exacte ale painii prajite cu ou (friganele, cum se numesc la noi) sunt necunoscute, dar nu este surprinzator ca oamenii au inventat aceasta reteta rapid, avand in vedere ca French toast-ul este, in mod traditional, preparata din paine uscata sau invechita.
In urma cu aproape 2000 de ani, oamenii nici s-ar fi gandit sa iroseasca vreun pic de mancare; astfel, ei au fost nevoiti sa gaseasca o modalitate de a face painea veche si uscata mai placuta la gust. Au inmuiat painea in lapte si au dat-o prin ou, apoi au gatit-o cum s-au priceput mai bine, adica au prajit-o in grasime - pare destul de logica reteta lor. Iar in acest fel au preparat o masa gustoasa si in acelasi timp nu au irosit niciun pic de paine.
Cele mai timpurii referinte potrivit carora oamenii faceau aceste "transformari" asupra painii uscate dateaza din secolul al 4-lea, din Roma, si se gasesc intr-o carte de bucate atribuita lui Apicius. Acest stil de paine prajita cu ou "French toast" se numea la romani "Pan dulcis". Romanii luau painea si o scufundau intr-un amestec de lapte si oua, apoi o gateau - de obicei, prajind painea aceasta in ulei sau in unt, asa cum se prepara ea astazi in multe tari din lume.
Aceasta practica a devenit comuna in intreaga Europa in Evul Mediu, inclusiv faptul ca preparatul era realizat, in principal, din paine veche. Intr-adevar, numele pentru paine prajita in limba franceza este "pain perdu", care inseamna literalmente "paine pierduta". Surse: todayifoundout.com; thefreedictionary.com
Citeste si: Si tu mananci hummus asa? GRESIT!
De ce ar trebui sa mananci mai mult hummus