'Sunt bine. Realitate este foarte simplă. Sunt bătrân', susține suveranul pontif.
Papa, care folosește deseori un fotoliu rulant pentru a se deplasa din cauza durerilor de genunchi și de spate îi asigură pe credincioșii catolici că este în continuare apt să conducă lumea catolică. 'Biserica se conduce cu capul și cu inima, nu cu picioarele'.
Francisc, originar din Argentina, este primul papa care provine din America Latină și conduce Biserica ce numără 1,4 miliarde de credincioși încă din 2013.
El a suferit de gripă și de alte câteva probleme corelate de mai multe ori în ultimii doi ani. În 2021 a suferit o intervenție chirugicală după ce a fost diagnosticat cu diverticulită și din nou în 2023 pentru a rezolva o hernie.
'De fiecare dată când un papă se îmbolnăvește, începe să se simtă în aer adierea conclavului', susține Francisc în cartea sa, cu privire la adunarea secretă a cardinalilor pentru alegerea unui nou papă.
'Dar adevărul este că nici măcar în zilele în care am suferit intervenții chirurgicale nu m-am gândit să-mi închei pontificatul', a mai susținut el.
Noul volum, intitulat 'Hope' (speranță n.r.), este a doua carte lansată în ultimul an de către papă, după memoriile lansate în martie 2024.
Editura italiană Mondadori a precizat că inițial Francisc dorea ca această carte să fie lansată după moartea sa, dar a revenit asupra acestei decizii pentru a o publica în perioada Anului Sfânt Catolic care se concentrează anul acesta chiar asupra temei 'speranței'.
În volumul de 303 de pagini papa își povestește viața încă din copilăria petrecută la Buenos Aires, apoi cariera sa ca episcop în Argentina și prezintă câteva dintre deciziile pe care le-a luat ca papă.
Spre exemplu, el își apără decizia din 2024 de a le permite preoților să ofere binecuvântarea, de la caz la caz, pentru cupluri de același sex. Această decizie a provocat numeroase controverse în sânul Bisericii Catolice, iar episcopii din unele țări, în special cei africani, notează Reuters, au refuzat să le permită preoților să o pună în practică.
'Oamenii sunt cei care sunt binecuvântați, nu relația dintre ei. Toți cei care fac parte din Biserică sunt invitați (pentru binecuvântare), inclusiv cei divorțați, homosexualii și persoanele transgender', susține papa în volumul său, adăugând că 'homosexualitatea nu este o crimă ci o realitate umană'.