Papilele gustative, cele pe care le blestemi pentru pofta de dulce sau de cartofi prajiti, au un rol important in prelungirea duratei de viata, cel putin in cazul musculitelor de fructe, potrivit unor studii care vor aparea in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
Cercetatorii de la University of Michigan, Wayne State University si Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research din Elvetia au descoperit ca anuland abilitatea de a simti gustul alimentelor, indiferent de cantitatea consumata, poate spori sau scadea in mod semnificativ durata de viata si sustine o imbatranire sanatoasa.
Alimentele amare au un impact negativ asupra duratei de viata, in timp ce alimentele dulci au efecte pozitive, iar abilitatea de a gusta apa a avut impactul cel mai mare - practic, musculitele care nu puteau simti gustul apei au trait cu 43% mai mult decat alte musculite.
Cercetarile sugereaza ca in cazul musculitelor, pierderea gustului cauzeaza modificari fiziologice care ajuta organismul sa se adapteze perceptiei ca nu primeste nutrientii adecvati.
In cazul musculitelor care au pierdut abilitatea de a percepe gustul apei au trait mai mult pentru ca practic au incercat sa compenseze pentru o aparenta lipsa de apa in organism stocand grasime si folosind-o pentru a produce necesarul de apa. Potrivit sciencedaily.com, unt necesare studii suplimentare pentru a afla cum si de ce influenteaza gustul dulce si amar imbatranirea.
Asadar, papilele gustative si perceptia senzoriala in general sunt mai puternice decat am crede si ne influenteaza mai mult decat ne-am fi imaginat.
Citeste si:
Ghid de viata inspirat de principiile de yoga
5 pasi pentru o viata mai putin stresanta
Succesul este dictat la nastere - Ce au in comun femeile care reusesc in viata