Pentru tratamentul sindromului de ovare polichistice se recurge la administrarea de contraceptive orale care inhiba productia ovariana de androgeni. Se pot asocia si alte medicamente de tipul flutamida, spironolactona, metformina. Efectele benefice devin vizibile dupa 1-2 ani de tratament. In cazul femeilor supraponderale s-a observat ca reducerea greutatii corporale are efect pozitiv in sensul reducerii pilozitatii.
O parte din cazurile de hirsutism sunt idiopatice, fara o cauza identificabila (hirsutism familial). Diagnosticul de hirsutism idiopatic se stabileste dupa efectuarea de investigatii care sa excluda prezenta unei afectiuni endocrine.
Ce solutii exista ?
In cazul femeilor cu hirsutism idiopatic sau pana cand se instaleza efectul medicamentelor prescrise pentru corectarea excesului de hormoni androgeni se recurge la diferite metode de epilare.
Raderea firelor de par este o metoda simpla, rapida, necostisitoare, nedureroasa, dar care trebuie repetata aproape zilnic. Aceasta nu determina aparitia de fire mai multe sau mai groase si nici nu le face sa creasca mai repede doar ca parul este retezat si se simte mai aspru (inteapa).
Decolorarea firelor de par (cu apa oxigenata) le face mai putin vizibile si mai moi.
Cremele epilatoare contin tioglicolat care dizolva tija firului de par de la suprafata pielii sunt usor de folosit dar miros neplacut si pot sa irite pielea.
Vaniqa(eflornitina) este o crema utilizata pentru incetinirea vitezei de crestere a parului. Se aplica pe zonele respective de 2 ori pe zi si efectul se observa dupa 4-8 saptamani. Pentru ca aceasta crema nu indeparteaza parul, se foloseste in combinatie cu metodele de epilare obisnuite.
Smulgerea firelor de par este dureroasa, dar eficienta. Se pot folosi penseta, epilatorul electric, ceara. Efectele pe termen lung nu sunt cunoscute dar este posibil ca prin traumatizarea repetata a radacinii firelor de par timp de mai multi ani sa se produca o reducere a pilozitatii pe zonele epilate astfel.
Ceara calda este de evitat la persoanele cu vase de sange dilatate pe piele.
Electroliza este o metoda eficienta de indepartare definitiva a parului, utila mai ales pentru suprafete mici. Aceasta presupune introducerea unui ac fin in foliculul pilos urmata de eliberarea unui curent electric pentru a distruge radacina. Sunt necesare mai multe sesiuni de tratament. Pentru ca este o metoda dureroasa, inainte de procedura se aplica o crema anestezica. Principalele inconveniente sunt riscul de cicatrici si de modificari pigmentare (hipo- sau hiperpigmentare).
Reducerea pilozitatii cu lumina intens pulsata (IPL) sau laser sunt metode moderne de tratament. Lumina emisa incalzeste radacinile cu pigment si produce distrugerea selectiva a acestora( fototermoliza). Nu necesita anstezie, discomfortul resimtit fiind comparabil cu cel din timpul epilarii cu ceara. Inainte de procedura zonele respective trebuie sa fie proaspat rase, radacinile firelor de par constituind tinta laserului. In cazul epilarii cu laser sunt necesare 4-6 sedinte la interval de 4-6 saptaani. Dupa aceasta procedura timp de 3 saptamani este interzisa expunerea la soarea a zonelor tratate pentru a evita aparitia de pete pigmentare.