Plecand de la locul pe care calculatorul il ocupa astazi in familie, ghidul abordeaza modalitati de introducere a acestuia in viata copilului, pornind de la nevoia si modul de a fi al copilului, de la interesele sale, dar si de la posibilitatile specifice fiecarei varste.
La varsta prescolara, interesul nostru s-a centrat asupra modului in care copiii interactioneaza cu calculatorul, pornind de la premisa utilizarii calculatorului ca un partener de joaca, asupra rolului educativ al acestuia in dezvoltarea copilului si asupra dificultatilor si pericolelor care pot aparea.
La varsta scolara, am privit calculatorul ca un instrument care vine in intampinarea curiozitatii copilului si a ceea ce invata deja la scoala, dar o data cu depasirea nivelului primar, el tinde sa ocupe un loc din ce in ce mai important in viata copilului din clasele gimnaziale. Ne-am centrat asupra calculatorului ca o modalitate de relatie, asupra conflictului dintre calculator si scoala, precum si dintre familie si calculator, asupra aparitiei secretelor si nevoii de intimitate a copilului.
Pentru adolescenti, am incercat sa raspundem la intrebarea de ce petrec adolescentii atata timp in fata calculatorului privind calculatorul ca un partener, plecand de la o relatie pe care o stabilesc cei doi, de la interesul lor pentru jocurile video, de la retelele de socializare si de la conflictele care apar. Am incheiat vorbind despre posibilitatea aparitiei unei dependente de calculator si despre momentele in care parintii au nevoie de ajutor de specialitate.
Aparitia acestui ghid nu si-a propus sa stabileasca un verdict cu privire la utilizarea calculatorului ca fiind benefic sau nociv pentru copil, ci mai degraba sa incerce sa deschida perspective noi cu privire la semnificatia sa in viata unei familii si sa faciliteze aparitia comunicarii in locul conflictului care nu duce nicaieri.
Va invit sa il descarcati gratuit de pe situl suntparinte.ro la adresa http://www.suntparinte.ro/ghid-pentru-parinti-calculatorul-in-educatia-copilului si sa imi scrieti opiniile voastre, precum si ceea ce ati regasit acolo din experientele traite alaturi de copil.