Iata mai jos o opinie exprimata de catre organizatia World Vision Romania, una dintre cele mai mari organizatii non-guvernmentale care lucreaza in domeniul protectiei copilului, prezenta de aproape 20 de ani in Romania:
"World Vision Romania (WVR) a aflat cu mahnire si tristete de cazurile parintilor care erau gata sa-si vanda proprii copii in scopul traficului de organe, cazuri relatate pe larg in ultima perioada de presa din Romania.
World Vision Romania condamna aceste cazuri si cere autoritatilor responsabile sa sanctioneze cu cele mai drastice masuri asemenea fapte. Propunem chiar decaderea din drepturile parintesti ale acestor asa zisi "parinti" si plasamentul copiilor intr-un mediu care sa le ofere ocrotirea si protectia de care acestia au nevoie. Desi in prezent in Romania inca mai traiesc in saracie peste 2.700.000 de romani, dintre care 70% provin din mediul rural (Human Development Report 2007- 2008), asemenea cazuri sunt contra firii si nu au legatura cu saracia.
Protectia copiilor impotriva unei astfel de forme de exploatare este prevazuta inclusiv in legislatie. Legea numarul 272/ 2004 privind protejarea si promovarea drepturilor copilului are prevederi speciale cu privire la apararea copilului impotriva exploatarii (capitolul VI), inclusiv impotriva exploatarii economice, a abuzului si neglijentei, impotriva rapirii sau a oricaror forme de traficare si de exploatare.
Totodata, potrivit articolului 85, alineatele 2 si 3 si in articolul 91 alineatul 1 si 2, oricare dintre dintre noi - persoana fizica sau juridica ori chiar copilul implicat – are responsabilitatea si posibilitatea sa semnaleze aparitia sau existenta unor astfel de cazuri la nivelul comunitatii. Este important ca fiecare dintre noi sa cunoasca legile prin care sunt aparate drepturile copiilor, sa anunte si sa sanctioneze asemenea cazuri pentru a contribui la impiedicarea raspandirii acestui fenomen.
Credem ca este nevoie insa de o implicare mai activa a autoritatilor publice locale, a ONG-urilor si a comunitatilor locale - lideri formali si informali din comunitate - in monitorizarea si prevenirea aparitiei unor astfel de situatii prin care sunt grav incalcate drepturile copiilor, in acest caz dreptul copilului de a fi protejat impotriva „oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta” (Legea numarul 272/ 2004, art. 85, alin. 1). Autoritatile locale ar trebui sa faca mai cunoscute drepturile copilului in randul populatiei, sa incurajeze mai mult implicarea oamenilor in combaterea unor asemenea cazuri si sa sprijine mai mult eforturile ONG-urilor de crestere a gradului de informare si de pregatire a membrilor comunitatii cu privire la legislatia din domeniul protectiei copilului. Sunt numeroase proiecte derulate de organizatiile neguvernamentale prin care oamenii sunt invatati sa recunoasca simptomele unor potentiale abuzuri si situatii la risc pentru copiii din comunitate si sunt familiarizati cu masurile care trebuie luate pentru a le impiedica.
Spre exemplu, organizatia noastra a dezvoltat, in parteneriat cu membrii celor peste 200 de comunitati rurale in care este prezenta, un sistem de monitorizare periodica a situatiei familiale a copiilor din proiectele World Vision. Prin acest sistem, in cadrul vizitelor efectuate in familiile din proiect (cel putin o data la 3 luni) de catre membrii activi din grupurile de initiativa si asociatiile de dezvoltare comunitara, orice modificare survenita la nivelul familiei - care poate avea efecte nedorite asupra dezvoltarii armonioase a copilului (copiilor) din familie - este adusa la cunostinta asistentilor sau lucratorilor sociali din comunitate, a autoritatilor locale, care trebuie apoi sa ia masurile de protectie prevazute de lege."