Exista mai multe atitudini catalogate drept pesimism. Spre exemplu, exista pesimism dispozitional, adica tendinta cronica de a avea asteptari negative, dar si pesimism explicativ, adica predispozitia la a explica aspecte negative excluzand forte exterioare si cautand un cusur la propriul comportament. Pesimismul defensiv, in schimb, inseamna sa iti cobori asteptarile si sa analizezi concret ce ar putea merge prost intr-o anumita situatie.
Julie Norem, profesor de psihologie de la Wellesley College din Massachusetts, sustine ca exista o tendinta generala de a adopta o viziune pesimista asupra lucrurilor.
“Exista foarte multa presiune cand oamenii se prezinta ca fiind optimisti si probabil cauzeaza mai multa durere decat pesimismul in sine”, a declarat expertul. Nu recomanda sa cultivi in mod deliberat o viziune pesimista, insa daca vine natural si nu te incurca in activitatea de zi cu zi, pot exista si beneficii ale gandirii negative.
1. Pesimistii traiesc mai mult
Un studiu publicat in 2012 arata ca adultii care au asteptari mai mici cu privire la viitor se bucura de o viata mai lunga si mai sanatoasa decat cei cu o perspectiva pozitiva. Se presupune ca pesimismul in legatura cu viitorul ii incurajeaza pe oameni sa aiba mai multa grija de ei si sa fie mai precauti.
2. Pesimistii au relatii durabile
Studii recente sugereaza ca atunci cand vine vorba de mentinerea unei relatii sanatoase pe termen lung, un strop de negativism se dovedeste a fi benefic. In cadrul unui studiu publicat in luna iulie in Journal of Personality and Social Psychology s-a aratat ca anumite forme de optimism sporesc riscul de deteriorare a mariajului, fiindca aceste cupluri nu se ocupa activ de rezolvarea problemelor aparute. O alta cercetare prezinta faptul ca acele cupluri care se straduiesc sa aiba o atitudine pozitiva pentru a trece cu bine de perioadele dificile fac mai mult rau decat bine relatiei.
3. Pesimismul sporeste productivitatea
Desi oamenii sunt incurajati sa fie pozitivi pentru a-si spori sansele de succes la scoala sau la locul de munca, pesimistii defensivi, cei care abordeaza o situatie stresanta imaginandu-si ce ar putea decurge rau, ajung sa se descurce bine datorita acestei atitudini. Fiindca au tendinta de a pune raul inainte sunt mai motivati sa se straduiasca mai mult si, prin urmare, se descurca excelent.
4. Pesimismul combate anxietatea
Desi pare o contradictie, pesimismul defensiv este o forma de protectie impotriva grijilor si anxietatii. Spre exemplu, in cazul unui discurs public, un pesimist se va gandi ca s-ar putea sa se impiedice de firul microfonului sau sa isi uite ideile in timpul prezentarii. Din aceasta cauza, vor incerca sa gaseasca o modalitate de a preveni astfel de evenimente.
5. Pesimismul te ajuta sa fii mai bogat
In cadrul unui studiu s-a dovedit ca optimistii au tendinta sa ignore pierderile si sa creada ca vor castiga pana la urma, in timp ce pesimistii isi reduc investitiile in baza unor experiente neplacute si, prin urmare, sunt mai atenti cu bugetul lor si pot face alegeri mai inspirate pe viitor.
Citeste mai mult:
Pesimismul poate bloca efectele medicamentelor
Cum am inlocuit fiecare NU cu un DA: din culisele unui experiment optimist