Daca in cazul femeilor este vorba despre o scadere si mai apoi incetare a producerii hormonilor sexuali (estrogen si progesteron) si marcheaza o etapa de schimbare care incepe in jurul varstei de 40 de ani si continua pana in jurul varstei de 50 de ani, la barbati hormonii sexuali nu inceteaza sa fie produsi, ci semnifica o diminuare progresiva a productiei de hormoni. Mai mult chiar, acest proces poate incepe in jurul varstei de 30 de ani.
Cine e afectat de asta?
Chiar daca nu exista o statistica care sa ofere rezultate certe in legatura cu procentul de barbati afectati, un studiu facut pe mai mult de 3000 de barbati europeni si publicat luna trecuta in The New England Journal of Medicine sugereaza ca numarul acestora nu este mai mare de 2 la suta din populatie. Rezultatul acesta este contestat de voci medicale care sustin fie ca numarul barbatilor afectati de andropauza este mai mare, fie ca este mai mic. Cum se pot explica diferentele? Simplu, explica medicii: diagnosticul andropauzei nu poate fi stabilit usor si nu exista niciun test care sa arate acest lucru (exista teste de laborator care arata cat testosteron se produce), dar pentru fiecare barbat nivelul de testosteron e diferit.
Pe langa disfunctiile erectile, libido-ul scazut, eractiile rare dimineata pot aparea, sugereaza medicii, oboseala, probleme la mersul pe distante lungi si la aplecari.
In plus, testosteronul scazut ar putea conduce barbatii la diabet si la risc de boli cardiace. Care ar putea fi solutia? Medicii sustin ca terapia hormonala ar putea reprezenta o solutie pentru acesti barbati. Aceasta terapie i-ar putea duce, insa, la riscuri mai mari de boli de inima, poate cauza probleme ale pielii si pot creste chiar si riscul cancerului de prostata.
Exista barbati care au aceste simptome si barbati la care nivelul de testosteron scazut nu se face simtit. Insomnia, tendinta spre ingrasare, pierderea parului si bufeurile sunt doar cateva dintre simptomele recurente. In plus, barbatii se pot simti deprimati, pot avea probleme de concentrare si pot uita lucruri.
Despre ce alte lucruri ati prefera sa aflati in legatura cu andropauza?