Alegerea partenerului potrivit este esenţială pentru ca o relaţie să fie sănătoasă şi să reziste în timp. Mulţi înţeleg acest principiu de bază şi intră "pe piaţă" cu un scop clar. Ştiu ce vor, ştiu unde vor să ajungă şi ce calităţi trebuie să aibă partenerul ideal.
După o vreme petrecută alături partenerul ales este nevoie de o ajustare a cerinţelor, a atitudinii şi comportamentului, astfel încât să se păstreze echilibrul în cuplu.
Există, însă, un element crucial care este de regulă trecut cu vederea atunci câd vine vorba de alegerea unui partener potrivit pentru o relaţie pe termen lung. Este acel factor care garantează supravieţuirea relaţiei şi un nivel constant de satisfacţie în cuplu.
Dispoziţia este cheia unei relaţii de succes
Cum ştim dacă partenerul care are calităţile pe care ni le dorim este şi capabil să reziste în faţa provocărilor vieţii de cuplu? Dispoziţia este cea care determină dacă partenerul care are calităţile pe care ni le dorim este şi partenerul capabil să creeze un mediu propice pentru fericire pe termen lung
De ce este compatibilitatea dispoziţională cea care determină succesul unei relaţii?
Ţelurile şi valorile comune reprezintă fundaţia ce stă la baza unor relaţii care aduc satisfacţie ambilor parteneri. Desigur, trebuie să construim o relaţie alături de cineva care îşi doreşte aceleaşi lucruri şi îşi doreşte să le aibă alături de noi. Printre factorii ce compun fundaţia se află şi modul în care interacţionăm unii cu alţii în viaţa de zi cu zi. Viaţa pe care o trăim în cadrul relaţiei este cea care ne aduce fericirea sau disperarea.
Provocări şi probleme apar în orice relaţie. Acesta este adevărul despre viaţă şi dragoste. Prin urmare, trebuie să alegem acel partener a cărui dispoziţie ne permite să dăm tot ce e mai bun, chiar şi în momente dificile. Satisfacţia pe termen lung este bazată pe o alianţă dispoziţională, care permite o armonie constantă alături de partenerul ales.
Dispoziţia este singura care determină cât de bine interacţionează partenerii în timp ce trebuie să jongleze cu diverse probleme. Trăsăturile dispoziţionale similare ajută partenerii să gestioneze eficient provocările vieţii, cu calm şi optimism.
Pentru a înţelege importanţa compatibilităţii dispoziţionale, poţi lua drept exemplu situaţia în care partenerul este un om blând şi iubitor, dar constant nemulţumit. Imaginează-ţi un partener afişează cu mândrie dispreţul faţă de cei din jur, ca o dovadă a inteligenţe sale superioare, având o relaţie cu o parteneră optimistă. Optimismul partenerei nu va putea niciodată să compenseze greutatea atitudinii lui. Singura modalitate de a obţine un echilibru este ca partenera să lase mereu de la ea. Dragostea nu este, în astfel de situaţii, suficientă. Ea trebuie acompaniată de un mediu care să favorizeze concretizarea unui tipar comun al fericirii partenerilor.
Dacă simţi în mod repetat că nu poţi fi cea mai bună versiune posibilă a propriei persoane în cadrul relaţiei de cuplu, atunci ai ales un partener care nu ţi se potriveşte pe deplin.
Un partener potrivit este:
- Unul care să ştie cum să gestioneze relaţia cu partenerul şi la bine şi la rău.
- Cel care nu face din ţânţar armăsar acolo unde nu este cazul, dar ştie să prioritizeze adevăratele probleme şi aspectele care necesită mici ajustări.
- Unul care înţelege de ce faci ceea ce faci şi crede că sentimentele tale merită să fie luate în considerare şi preţuite.
În procesul de selecţie a unui partener, ia în considerare rolul pe care dispoziţia lui îl joacă pe termen lung. Care este filosofia de viaţă a potenţialului partener?
- Tinde să fie pozitiv sau negativ?
- Caută o soluţie sau rămâne blocat în faţa unei probleme?
- Îşi doreşte să evolueze şi să găsească noi soluţii alături de tine?
- Simţi că evoluaţi în calitate de cuplu, când vine vorba de gestionarea problemelor?
- Poţi fi sinceră cu el?
- Te simţi confortabil comportându-te aşa cum simţi în preajma lui?
Unul dintre semnele distinctive ale relaţiilor în care te simţi cu adevărat iubit este libertatea de a fi tu însuţi alături de partener. Asta înseamnă că trebuie să alegi un partener care îţi înţelege mentalitatea şi emoţiile. Caută partenerul capabil să lucreze cu tine şi să îţi scoată la iveală cele mai bune trăsături.