- bulb sau folicul pilos, care se gaseste in derm sau in hipoderm, centrat de un ax conjunctivo-vascular.
- radacina situata intre bulb si ostiumul folicular (orificiul prin care firul de par iese din piele,
- tija, portiunea libera.
In raport cu momentul aparitiei parului in dezvoltarea organismului uman, se distinge:
- lanugo, parul intrauterin;
- vellus, parul care acopera corpul bebelusilor pana la 6 luni;
- peri intermediari, pana la 11-16 ani;
- peri definitivi, peste 16 ani.
Muschii erectili ai firelor de par sunt formati din fibre musculare netede grupate in fascicule, anexate foliculilor pilosi, sunt raspunzatori de asa numita “piele de gaina” care apare in conditii de emotii putenice, frig sau teama.
Pe corpul uman exista aproximativ 5 milioane de foliculi de par la adult. La barbati sunt cam cu cateva sute de mii mai mult ca la femeie. Ceea ce difera foarte mult intre pilozitatea femeii si cea a barbatului este grosimea, lungimea si consistenta firelor de par, acestea fiind mai bine reprezentate la barbati. Doar la nivelul scalpului sunt 250 000 - 500 000 de foliculi pilosi.
Distributia perilor nu este uniforma, la nivelul corpului aceasta este de 40-60 de foliculi/cm², la nivelul scalpului este de 200-400 foliculi/cm² iar la nivelul barbiei masculine ajunge la 900 de foliculi/cm². Viteza de crestere a parului este 0,1-0,5mm/zi, aceasta fiind mai mare la femei decat la barbati, mai scazuta la persoanele in varsta si mai accentuata in sezoanele calduroase.
Parul are trei faze de crestere si anume:
- prima faza - anagena – care contine trei subfaze: proanagena in care firul de par se formeaza si se exteriorizeaza la suprafata pielii cu durata de 1 saptamana, mesanagena si metanagena in care firul de par este matur si perfect adaptat la mediul extern, cu durata 6-10 ani.
- a doua faza – catagena – este perioada de oprire din crestere, controlata a firelor de par cu durata de 14-21 de zile si care presupune degradarea si pierderea acestora.
- a treia faza – telogena – este perioada de repauz in care radacina se regenereaza si se pregateste pentru formarea unui nou fir de par si care dureaza 30-90 de zile.
Parte dintre foliculii de par se pierd definitiv pe masura ce imbatranim. Si structura firelor se modifica, acestea devin mai subtiri si mai putin elastice isi pierd pigmentul iar densitatea lor se modifica simtitor. Se spune ca o pierdere zilnica de 100 de fire de par se inscrie in limitele normalului. Facand un calcul cate fire de par pierdem anual deducem ca in 10 ani am pierde intreaga podoaba capilara daca nu ar exista procesul de regenerare.
De asemenea si regenerarea capata o alta conotatie la varstele mai inaintate, fiind mai lenta si incompleta.
Daca dorim sa avem un par frumos cat mai mult timp trebuie sa creeam conditii ca regenerarea sa fie eficienta cat mai mult timp. Acest proces este favorizat de mai multi factori si anume:
- starea perfecta de sanatate generala si a pielii capului in special
- folosirea cu masura a produselor de stiling
- perierea parului, zilnic, mai multe minute, urmata de masajul pielii capului.
- folosirea sampoanelor medicale sau chiar a celor preparate ad-hoc, in casa, din produse absolut naturale. - folosirea mastilor si lotiunilor regenerante speciale pentru pielea capului, pe baza de plante medicinale sau principii active farmacologice.
- adoptarea unei coafuri care sa fie in concordanta cu starea parului, fizionomia si varsta dvs astfel incat sa-i permita regenerarea eficienta continua
- evitatea stresului exagerat in masura in care se poate
Uneori indiferent cat de stric am respecta regulile de mai sus parul continua sa cada iar calvitia sa devina evidenta. In aceste situatii singura rezolvare este cea medicala. Tratamentele constau in injectari cortizonice mai ales in caz de pierdere partiala pe zone mici. Poate fi incercata si mezoterapia, o metoda mai nou aparuta, a carui eficienta este adesea foarte buna. Transplantul de par care este solutia chirurgicala, cu rezolvare integrala, necesita mai multe sedinte la intervale de cateva luni.
Preparatele cu administrare orala care exista pe piata pentru regenerarea parului actioneaza indirect prin aport crescut de vitamine. Eficienta acestora este adesea greu de evidentiat.
Curiozitati
V-ati intrebat vreodata ce rol are parul din anumite zone ale corpului ?
Sprancenele protejeaza ochii de picaturile de transpiratie care se scurg pe frunte, genele protejeaza ochii de praf, lumina intensa, vant. Parul din nas are rolul de a purifica aerul inspirat de particule de praf care exista in atmosfera. Totodata, pe timp de iarna, incalzeste aerul care este inspirat inainte de a ajunge in plamani, evitand astfel socurile termice.
Parul de pe cap are rol de protectie termica, aceasta zona de importanta maxima fiind lipsita de straturi importante de grasime izolatoare termic.
Parul pubian are rol de “a acoperi” pudic organele genitale externe pentru a le face mai putin vizibile in conditiile nuditatii absolute creata de natura.
Explicatia parului axilar (de la subtiori) ar putea fi aceea de protectie mecanica. Impreuna cu sudoarea care este foarte abundenta la acest nivel protejeaza pielea de eventualele iritatii si eroziuni care ar putea aparea datorita multiplelor miscari de frecare ale bratelor pe trunchi.
Parul de pe corp, mai ales la barbati are rol de protectie termica. Stratul de grasime protector este mai slab reprezentat la sexul masculin decat la cel feminin.
Pilozitatea faciala masculina este o trasatura corelata strans cu nivelul sanguin al testosteronului (hormonul sexual masculin). Cu cat pilozitatea faciala la barbati este mai bine reprezentata cu atat se presupune ca puterea lui de procreere este mai mare. Pilozitatea faciala a oricarui barbat se presupune ca ar juca un rol important in “semnalizarea” catre comunitatea habituala a capacitatii acestuia de reproducere.
Cum trebuie sa procedati daca va confruntati cu aceasta problema?
1.mergeti la medicul de familie in vederea unui control medical complet atat clinic cat si de laborator pentru a exclude orice cauza patologica a carei manifestare clinica ar putea fi calvitia.
2.daca toate cauzele organice sunt excluse prezentati-va la specialistul dermatolog pentru a exclude eventualele cauze locale infectioase sau inflamatorii care ar putea determina caderea parului
3.in cazul in care si aceste cauze au fost excluse trebuie sa reevaluati protocolul de ingrijire capilara zilnica si sa respectati cu strictete regulile de mai sus. Utilizati numai sampoane care vi se potrivesc si incercati sa folositi sampoane foarte diluate daca obisnuiti sa va spalati zilnic pe cap.
4.cumparati din farmacii lotiuni regenerante pe baza de plante medicinale si folositi-le cu perseverenta. Primele rezultate vizibile apar abia dupa 3 luni de aplicatii zilnice. O data pe saptamana aplicati o masca capilara regeneranta pe care o puteti prepara din 2 galbenusuri, o ligurita de miere si 2 ligurite de smantana, sau 2 linguri de miere,1 lingura de ulei de masline, 1 lingurita zeama de lamaie si 1 lingurita apa minerala. Masca poate fi aplicata pe parul uscat sau ud, capul se acopera cu o boneta de plastic si trebuie mentinuta cel putin 2 ore.
5.de obicei in cazul doamnelor ingrijirile foarte atente se soldeaza cu rezultate foarte bune. In cazul domnilor insa, datorita influentelor hormonale puternice, indiferent de cat de atent este ingrijit parul, uneori tot apare calvitia. In aceste cazuri poate fi incercata terapia injectabila si mezoterapia. In ultima instanta, daca nimic altceva nu a dat rezultate atunci transplantul de par ramane ultima solutie, care si rezolva problema.