Pasca
2 cani de faina
3 oua
6 linguri zahar
1 lingura unt
1 lingura ulei
1 ceasca lapte
25 g drojdie
putina sare
1 lingura esenta de rom
esenta de vanilie
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
Aluat:
2 cani de faina
3 oua
6 linguri zahar
1 lingura unt
1 lingura ulei
1 ceasca lapte
25 g drojdie
putina sare
1 lingura esenta de rom
esenta de vanilie
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
Umplutura:
500 g branza de vaci
3-4 oua
5 linguri zahar
esenta de vanilie
1/2 ceasca stafide
coaja rasa de la cealalta jumatate de lamaie
- pune faina intr-un vas, intr-un loc cald
- dizolva drojdia in jumatate din cantitatea de lapte care sa fie caldut impreuna cu o lingura de zahar; separat, dizolva 2 linguri de faina in restul de lapte, pana cand amestecul devine omogen; adauga si amestecul de drojdie si amesteca bine pana se formeaza bule; presara putina faina peste, acoper-o si las-o la crescut (aceasta este maiaua)
- intre timp, separa ouale si freaca galbenusurile, pune putina sare, apoi cu zaharul, pana devine o crema spumoasa
- dupa ce maiaua a crescut, se toarna peste restul de faina din vas, se adauga compozitia de galbenus si se framanta cel putin 45 de minute
- adauga uleiul, romul, untul topit cald, iar la nevoie (daca simtiti ca este foarte tare, adaugati inca putin lapte)
- apoi se pune la crescut aluatul, presarat cu faina si acoperit cu un prosop (in jur de 40-60 minute)
- compozitia se face in felul urmator: se freaca branza cu ouale, zaharul, vanilia, stafidele si coaja de lamaie
-dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua, iar una dintre jumatati inca o data in 3 - prima jumatate se intinde si se pune pe fundul tavii (rotunda si in prealabil unsa), astfel incat sa acopere si marginile, iar din celelalte trei se face o impletitura care se va aseza pe margine, de jur-imprejur, dupa ce se pune umplutura; se mai presara stafide pe deasupra, dupa gust, si se unde cu ou, apoi se baga la cuptor timp de 1 ora, insa se verifica constant