Rozaceea afecteaza persoanele cu varsta intre 30 si 50 ani, este mai frecventa la femei si la persoanele cu pielea de culoare deschisa (fototip 1 si 2).
De ce apare rozaceea?
Cauza rozaceei este necunoscuta. Printre factorii implicati in aparitia acestei afectiuni este si Demodex foliculorum, un acarian a carui prezenta in numar mare la nivelul foliculului pilosebaceu poate agrava rozaceea. Un rol controversat in aparitia rozaceei il are si Helicobacter pylori, o bacterie gram-negativa care se dezvolta in tubul digestiv.
Rozaceea poate fi agravata de aplicarea de creme grase si mai ales de utilizarea de corticosteroizi topici.
Cum se stabileste diagnosticul?
Diagnosticul de rozacee se stabileste pe baza aspectului clinic.
Sunt descrise 4 subtipuri ale acestei afectiuni.
1. Rozaceea eritemato-telangiectazica se caracterizeaza prin eritem facial central tranzitor si apoi persistent asociat sau nu cu telangiectazii (vase dilatate vizibile).
Factorii care determina inrosirea fetei sunt ingestia de alcool, condimente, bauturi fierbinti, expunerea la frig, caldura, ultraviolete sau stresul emotional.
Pacientii relateaza, de asemenea, senzatie de arsura sau intepatura care se exacerbeaza dupa aplicarea unei creme.
2. Rozaceea papulo-pustuloasa se caracterizeaza prin prezenta de papule (mici ridicaturi de culoare rosie) si pustule (vezicule cu puroi) pe fond eritematos, localizate in zona centrala a fetei (frunte, nas, barbie, obraji).
3. Rozaceea fimatoasa se defineste prin ingrosarea marcata a pielii, cu suprafata neregulata si pori dilatati, mai ales pe nas (rinofima) dar si pe frunte, barbie, urechi, pleoape.
4. Rozaceea oculara poate precede afectarea cutanata dar de obicei se manifesta simultan cu aceasta. Pacientii pot descrie senzatie de corp strain intraocular, uscaciune, arsura sau intepaturi, fotofobie. Blefarita (inflamatia pleoapelor) si conjunctivita sunt cele mai frecvente forme de afectare oculara in cadrul rozaceei.
Cum se poate controla rozaceea?
Pentru a controla rozaceea este important ca pacientul sa identifice factorii individuali care determina agravarea acesteia si sa ii evite.
Factorii cel mai frecvent incriminati sunt expunerea la soare, stresul emotional, caldura sau frigul, vantul, efortul fizic intens, consumul de alcool, baile fierbinti si condimentele.
Este recomandata folosirea de produse dermatocosmetice pentru ten sensibil cu tendinta la inrosire si evitarea celor care produc senzatie de intepaturi, arsura (de obicei contin alcool, parfum, mentol). Utilizarea zilnica de creme fotoprotectoare este utila in cazul pacientilor cu rozacee, cele cu filtru mineral fiind bine tolerate.
Nu exista un tratament care sa vindece complet
Desi nu exista un tratament care sa duca la vindecarea rozaceei, manifestarile acesteia pot fi controlate.Pacientii cu rozacee eritemato-telangiectazica beneficiaza de tratament cu laser vascular sau lumina intens pulsata.
Tratamentul rozaceei papulo-pustuloase include utilizarea de creme cu metronidazol sau acid azelaic la care se adauga administrarea de medicamente din grupa tetraciclinelor in doza mica non-antibiotica, folosite pentru efectul antiiinflamator. Cel mai frecvent se utilizeza doxiciclina in doza de 50-100 mg/zi timp de 6-12 saptamani.
Rinofima se trateaza chirurgical, cu laser CO2 sau prin dermabraziune.
Rozaceea oftalmica poate fi tratata cu antibiotice topice(de exemplu acid fusidic). Tratamentul cu tetracicline per os (sub forma de comprimate) este eficient si pentru reducerea manifestarilor oculare ale rozaceei.
Pentru tratamentul local al rozaceei se mai utilizeaza produse care contin sulf sau crema cu benzoilperoxid. Desi rozaceea nu afecteaza starea generala de sanatate, este o boala cronica si, in lipsa unui tratment adecvat, poate influenta negativ calitatea vietii pacientilor.