Pasta aperitiv de prune
1 kg prune coapte dar tari, taiate in patru si fara samburi
1 kg de mere curatate de coaja, taiate bucati mari
500 g ceapa tocata marunt
2 catei de usturoi, taiati marunt
1 lingura radacina de ghimbir proaspat, curatat de coaja si ras
1 lingurita seminte de mustar
1 lingurita de sare
500 ml otet de vin rosu
450 g zahar brun
Se sterilizeaza 6 borcane de ½ l. Se pun prunele, merele, ceapa, usturoiul, ghimbirul, semintele de mustar si sarea intr-o cratita mare. Se fierb, la foc mic, 30 de minute. Se incorporeaza otetul si zaharul rosu si se fierb inca 45 de minute sau pana cand amestecul scade si otetul se evapora. Se lasa la racit, apoi se toarna in borcanele sterilizate, lasand un gol de 1 cm deasupra pana la capac. Se inchid ermetic, apoi se fierb borcanele intr-un vas mare, 10 minute, pentru sterilizare. Se lasa la racit in vasul pentru sterilizat, apoi se depoziteaza intr-un loc rece si la adapost de lumina. Se poate consuma dupa aproape 6 saptamani.
Articolul anterior Dulceata de capsune Articolul următor Gem de prune