1. Scandinavii, la vanatoare de vrajitoare
In Suedia si in cateva regiuni ale Finlandei, joia mare e prilej de scos de la naftalina costumele de Halloween. Doar ca de aceasta data, sarbatorite sunt doar fetitele, care se gatesc in vrajitoare si, cu uncosulet in mana, merg din usa in usa la colindat, amenintandu-i cu o sperietura sanatoasa pe cei care refuza sa le lase ceva dulce in cosulet.
Traditia dateaza de multe secole. Potrivit legendei, inaintea Pastelui, vrajitoarele se adunau in zbor de-a lungul muntilor scandinavi pentru a-l venera pe diavol iar oamenii erau nevoiti sa aprinda torte pentru a le speria si intoarce din drum.
Focul face parte si azi din obicei, doar ca tortele au fost inlocuite artificii si felinare, ultimele ramanand aprinse pana in Duminca Invierii.
2. New York-ul, in straie de parada
Superstitia potrivit carora hainele noi imbracate de Pasti aduc noroc pe tot parcursul anului a luat, se pare, nastere in inalta societate a New York-ul mijlocului de secol XIX.
In duminica Pastelui, cetatenii de onoare ai orasului ieseau din bisericile de pe Fifth Avenue la tol festiv, lasandu-i cu gura cascata pe reprezentantii clasei sociale de mijloc, ca si cum acestia din urma ar fi asistat la o parada. Si asa s-a nascut celebra Parada de pasti despre care stiti probabil din filmul omonim din 1945, cu Judy Garland.
Aceasta se tine anual in duminica Pastelui pe Fifth Avenue, costumele fiind de la an la an mai traznite.
3. Latino-americanii si rastignirea lui Iuda
Pastele e o sarbatoare vesela. Ok, exista oarecare conotatii catarsice dar ele nu ii stirbesc din voia buna pe care o emana in randul enoriasilor. Nici macar atunci cand lucrurile iau o turnura violenta.
In cateva tari din America de Sud precum si in cateva regiuni din Grecia, credinciosii sarbatoresc Pastele arzandu-l pe Iuda, pedepsindu-l pentru tradarea ce a dus la rastignirea Mantuitorului. Bineinteles, Iuda nu e altceva decat o papusa din carpe, de cele mai multe ori umpluta cu artificii, careia localnicii ii dau foc, scandand urale.
Interesant e ca in ultimii ani, manechinele sortite incendierii au purtat mastile unor oameni politici sau afaceristi. Spre exemplu, anul trecut, in Venezuela, Iuda a fost un reprezentant al gigantului petrolier Exxon, detestat pentru afacerile necurate pe care le-ar fi facut cu statul. Nu pot decat sa-mi imaginez cat de bine ar prinde aceasta traditie la noi, romanii, cu atat mai mult cu cat 2009 este an electoral.
4. Californienii intampina rasaritul
In 1773, congregatiile religioase din sudul traditionalist au inceput sa-si incheie slujba de Inviere cu asteptarea rasaritului de soare, totul pentru a comemora dimineata in care Fecioara Maria a gasit gol mormantul Fiului ei.
Traditia nu s-a pierdut, dimineata duminicii de Pasti fiind si acum slavita in mai multe biserici si centre religioase protestante din state sudice precum California, Colorado sau Carolina de Sud.
5. Lansare de zmee in Insulele Bermude
Locuitorii Insulelor Bermude dau dovada probabil de cel mai pozitiv mod de a sarbatori nu atat Invierea cat Inaltarea Domnului. Iar asta in vinerea mare, nu 40 de zile mai tarziu (!)
Ei se strang in numar mare pe plaje, "inarmati" cu zmee imprimate cu chipul Mantuitorului pe care le lanseaza simultan spre cer.
Sarbatori fericite!