Dacă citești un pic de înțelepciune stoică, vei putea să te gândești la anumite aspecte ale vieții și să-ți îmbunătățești viața. În acest sens, Zeno din Citium este un filosof grec care a fondat școala stoică și a predat în Atena între anii 300 înainte de Hristos, până când s-a stins din viață, în anul 262 înainte de Hristos.
Din nefericire, este greu de spus de unde vine această zicală a lui, pentru că nici una dintre scrierile lui nu a trecut testul timpului și asemenea citate există doar pentru că au fost menționate de alți filosofi, mai târzii.
Ce înseamnă
Cea mai mare parte din stoicism se bazează pe ideea că trebuie să-ți trăiești viața cu onoare, în concordață cu natura și restul Universului. Zeno, văzând că oamenii au două urechi și doar o singură gură, a sugerat că este un motiv foarte natural pentru această conformație. El era de părere că ar trebui să ascultăm de două ori mai mult decât vorbim.
Ce trebuie să înțelegi
Ascultatul activ este diferit de simplul auzit și te va ajuta întotdeauna mai mult. Fie că îți dorești să persuadezi pe cineva, să te faci mai plăcută sau să câștigi prin argumente o ceartă, ascultatul este de fapt cheia secretă, pentru că astfel capeți informții utile, vitale chiar, te face să pari de încredere și îți câștigă respectul celorlalți, pentru că le arăți la rândul tău respect ascultându-i. În plus, atenția pe care o acorzi spuselor altora te scoate, de multe ori, din probleme.
Când totuși vorbești, spune doar lucruri care merită spuse, deoarece așa cum a mai spus Zeno: „Mai bine să călătorești cu picioarele decât cu vorbele”.
Viața este plină de întrebări, dar dacă înveți să asculți, aproape mereu vei auzi răspunsul.
Pastilă de înţelepciune stoică: Ascultă mai mult decât vorbeşti
„Avem două urechi și o gură, deci ar trebui să ascultăm mai mult decât vorbim.” Zeno din Citium