Patrate cu stracciatella
150 g zahar si iaurt vanilat in loc de lapte
150 g ciocolata rasa
200 g glazura de ciocolata amaruie
Pasul 1:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se prepara aluatul: se freaca untul (200 g) cu zaharul (150 g) timp de 5 minute pana devine cremos. Se adauga 4 oua medii, unul dupa altul si se incorporeaza cei 300 ml de iaurt vanilat. Se adauga ciocolata rasa.
Pasul 2:
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Se toarna compozitia in mod uniform si se coace la cuptor timp de 25-30 minute ( la mijloc cu ventilatie de 160 grade).Se verifica usor cu betisorul daca s-a copt prajitura.
Pasul 3:
Se topeste glazura conform instructiunilor de pe plic. Se unge prajitura uniform cu glazura.Daca glazura este mai legata se marcheaza patratelele cu un cutit, inaite ca aceasta sa fie turnata, pentru a evita ca aceasta sa se crape cand taiem patratele.
Pasul 4:
Se lasa prajitura la temperatura camerei, pentru ca glazura sa se intareasca bine.Se taie prajitura in 30 de patrate si se serveste.
Varianta imbunatatita: Capata un gust de ciocolata si mai pronuntat daca adaugam in compozitie 2 linguri de pudra de cacao.
Varianta inlocuitoare
O nota de exotism: pentru patrate cu cocos, se foloseste cocos in loc de iaurt vanilat si fulgi de cocos in loc de ciocolata rasa.
Autor: Editura Mladinska - Mancare si Savoare