Sensibilitatea, un sens fin al umanului, respectul pentru modelele sale si abilitatea de a elibera pasiunea la nivel de individ, sunt cateva dintre trasaturile care il caracterizeaza pe Patrick Demarchelier. Indiferent daca modelele sale sunt unele faimoase sau unele necunoscute, ele vibreaza sub privirea fotografului, forta vietii surprinsa in ochii modelului purtand vizitatorul catre o alta lume.
Nascut in apropiere de Paris intr-o familie modesta, si-a petrecut copilaria in Le Havre, alaturi de mama sa si cei patru frati. La aniversarea a 17 ani, tatal sau vitreg i-a cumparat primul sau aparat Kodak. Apoi a invatat cum sa developeze filme, sa retuseze negative si a inceput sa fotografieze prieteni si nunti.
Intr-o camera obscura amenajata pentru tinerele studente, Patrick si-a perfectionat tehnica, si-a dezvoltat simtul artistic si a inceput sa isi contureze stilul.
Lucrand ca si freelancer, a descoperit fotografia de moda si cu timpul creatiile sale au atras atentia revistelor Elle, Marie-Claire, 20 ans in Franta, in Italia si in Germania.
In 1975 a parasit Franta pentru New York, fara sa stie vreun cuvant in engleza, cu intentia de a-si urma prietena. Aceasta l-a parasit insa inainte sa ajunga la destinatie, dar excursia avea sa fie inceputul calatoriei sale catre culmile fotografiei de moda.
Desi a invatat engleza pe strada si de la TV, acesta si-a inceput cariera internationala lucrand pentru revistele Glamour si Mademoiselle. Mai tarziu, in septembrie 1992 a lucrat pentru revistele Vogue si Harper Bazaar, cu care a colaborat timp de 12 ani.
Lucrarile lui Demarchelier au devenit rapid recunoscute de catre liderii industriei de moda si foarte curand a fost solicitat ca fotograf pentru campanii de advertising ale companiilor de prestigiu international, precum: Dior, Louis Vuitton, Céline, Chanel, Yves Saint Laurent, Lacoste, Lancôme, Calvin Klein, Ralph Lauren, Versace, Giorgio Armani, Gianfranco Ferre, Valentino, Prada, Gucci, Dolce &Gabbana, Salvatore Ferragamo.
Invitat de catre Printesa Diana in 1989, el accepta sa o fotografieze. Caurmare a acestei prime intalniri, la solicitarea Printesei, el a devenit primul fotograf oficial al casei regale, fara sa fie cetatean britanic. In afara acestui statut privilegiat, a fost un prieten apropiat al lui Lady Diana pana in momentul tragicului ei sfarsit.
In anul 2004, a inceput o noua colaborare cu publicatiile Condé Nast (Glamour, Mademoiselle, Vogue etc.), continuand sa ofere gratie sutelor de coperti prin fotografiile sale.
Pe 23 Noiembrie 2007, Dra Christine Albanel, MinistrulCulturii, l-a desemnat pe Patrick Demarchelier Membru de onoare al ordinului Artelor si Literelor, un premiu acordat marilor artisti.
Un autodidact, el a devenit unul dintre cei mai talentati fotografi din lumea fotografiei de moda si a celei de beauty.
Stilul Demarchelier este o referinta absoluta printre legendele din lumea modei. Pe 4 Iulie 2007, prestigiosul Consiliu al Designerilor de moda din America (CFDA) i-a oferit“Premiul Eleanor Lambert” pentru a-i onora cariera si contributia sa unica in lumea modei.
Amator al spontaneitatii, cu un ochi care exalteaza intituitivul si complexul, cu o viziune pozitiva proiectata asupra modelelor sale, urmarind in permanenta sa surprinda o stare de spirit, Patrick reuseste in timpul unei sedinte foto sa dezvaluie esenta naturala a subiectilor.‘Este foarte spontan si lucreaza foarte rapid, reactionand la subiect’, declara asistentul sau.
O mare parte din magia lui Demarchelier deriva din abilitateasa de a induce modelelor o stare relaxata, incurajandu-le sa afiseze emotiile cerute de o anumita campanie.
Vorbind despre importanta luminii in fotografiile sale, el spune: ‘Fotografiez fiecare persoana cu o lumina diferita’; “Observ liniile fetei pentru a obtine lumina corecta; un tip de lumina va merge pentru o anumita persoana, dar nu si pentru o alta. Lumina ajuta pentru a scoate personajul la suprafata. ”
Pentru a obtine efectul dorit, fotograful foloseste spatii mari, outdoor precum cel folosit pentru reclama Louis Vuitton. El prefera aceste spatii deschise, aerisite si de cele mai multe ori naturale, pentru a invoca un sentiment al obisnuitului in munca sa.
De cele mai multe ori lucreaza portretele celebritatilor in alb si negru.Atentia este concentrata asupra zonei capului, iar taieturile sunt facute in jurul liniei umerilor; ocazional mainile sunt asezate la vedere, ca si caracteristica a expresivitatii.
Sub umbrela diversitatiisi a contrastului, portofoliul sau calatoreste prin mai multe decenii de inspiratie, in care portretele celebritatilor atarna la un loc cu portretele muzelor necunoscute.
Toti acestia au pozat pentru Patrick Demarchelier:
Robert de Niro, Tom Cruise, Paul Newman, Nicole Kidman, Julia Roberts, Elton John,Lenny Kravitz, Gianni Versace, Warren Beatty, Madonna, Quincy Jones, Oprah
Winfrey, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Ralph Lauren,Laura Bush, Président Bill Clinton, Ronald Reagan, etc.
"Aparatul te ajuta sa decizi ceea ce vrei sa faci – fiecare dintre ele iti dau un sentiment diferit” spune fotograful.
Demarchelier lucreaza cu un Mamiya RZ67 Pro II; un Pentax 67II and 645; un Hasselblad 553ELX; a Nikon F5; un Deardorff 8x10 si un Linhoff Technika 4x5, in functie de imaginea si starea de spirit pe care vrea sa le creeze.
Carti de fotografie publicate: Fotografii (1998) siForme (2000).