Pentru un salariat cu carte de munca, firma plateste la stat contributii de 42,25%, plus impozitul pe venit de 16%, iar pentru unul angajat cu contract pe drepturi de autor, impozitul este de doar 10%, datorita deducerilor.
Pe locul doi in topul muncii la gri in Romania se situeaza plata prin intermediul microintreprinderilor, conform unui sondaj facut de Best Jobs in perioada 21-25 august, in randul a 2.094 de persoane. Firmele folosesc aceasta modalitate de plata a salariilor pentru a evita sau a diminua contributiile la asigurarile sociale pe care ar trebui sa le achite la bugetul statului.
Specialistii avertizeaza, insa, ca nu numai statul pierde in urma acestor "artificii fiscale", ci si angajatii care vor avea pensii mai mici decat cei care primesc aceeasi bani in mana, dar au trecut tot salariul pe cartea de munca. In aceasta situati sunt angajatii platiti cu drepturi de autor.
"Acceptand aceste modalitati de plata a salariilor, statul incurajeaza munca la gri si pierde anual miliarde de lei, bani ce ar trebui sa ajunga la bugetul de asigurari de sanatate si la bugetul de pensii. Multi dintre cei care lucreaza pe drepturi de autor nu stiu ca vor avea pensii mai mici decat cei platiti cu aceleasi salarii pe cartea de munca", a explicat Biris.
In luna iunie 2008 salariul mediu brut a fost de 1.738 lei (475 euro), in timp ce castigul salarial net realizat a fost de 1.273 lei (348 euro), potrivit Institutului National de Statistica.