Pe 4 iulie, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în faţa publicului cinefil scurtmetrajele premiate ale ultimului an.
A 7-a ediţie a maratonului cinematografic nocturn are loc în Pavilionul Central Romexpo începând de la ora 19.00 până la ora 5 dimineaţa. Peste 15.000 de metri pătraţi vor fi aduşi la viaţă de film şi arte multimedia, creând cea mai mare sală de cinema din România.
Oscar, Sundance, Bafta, Clermont-Ferrand sau San Francisco Film Festival - producţiile cinematografice scurte care au făcut ocolul lumii vor face cunoştintă cu iubitorii de cinema în doze mici pe parcursul unei nopţi de maraton.
Pentru al doilea an consecutiv, publicul va avea responsabilitatea juriului ş irolul de a alege cel mai bun film al serii în competiţia ShortsUP Audience Award. Cinefilii îşi vor putea vota producţia preferată digital, folosindu-se de telefoane mobile şitablete, petoatădurataevenimentului.
Denumit de presa internaţională "uimitor, hilar, inteligent" şi "probabil cel mai bun film scurt din ultimii 50 de ani", animaţia Lumea de mâine (r. Don Hertzfeldt, SUA, 2015) - foto jos- ajunge în premieră la ShortsUP, după ce a primit premiul publicului la Sundance, premiul pentru cea mai bună animaţie la South by Southwest Festival şi alte 15 distincţii internaţionale.
Cine suntem, de unde venim, unde mergem? Toate întrebările fundamentele ale vieţii încap în 16 minute de magie digitală, mânuite de regizorul Don Hertzfeldt cu precizia unui vizionar. Filmul construieşte de la 0 un univers fascinant în care emoţiile umane sunt confruntate cu viitorul tehnologizat.
Câteva zeci de filme scurte vor ilustra o nouă generaţie de limbaje cinematografice capabile să rezume poveştile lumii de azi prin umor, dramă, curiozitate sau uimire. Din program face parte şi ficţiunea franceză Guy Moquet (r. Demis Herenger, Franta, 2014), distinsă cu premiul special al juriului la festivalul Clermont-Ferrand. Să săruţi o fată în văzul prietenilor nu e un gest nebunesc, dar pentru Guy ar putea fi o misiune imposibilă. Cum împaci orgoliul cu iubirea? E una din întrebările la care răspund filmele nopţii lungi.
Cele mai valoroase producţii româneşti recente vor putea fi vizionate şi votate în secţiunea Romanian ShortsUP. Institutul Cultural Român va acorda Premiului Publicului pentru cel mai votat scurtmetraj românesc al serii, înv aloare de 1000 de Euro. Printre filmele româneşti din program se numără Cai Putere (România, 2014) - foto sus, în regia lui Daniel Sandu, o comedie hilară despre prieteniile cultivate la scara blocului.
Ediţia 2015 amaratonului cinematografic ShortsUP începe cu o instalaţie multimedia creată în parteneriat cu fotograful Alex Gâlmeanu şi cu show video realizat de grupul de artişti români TipToe. Pe lângă proiecţii de scurtmetraje, spectatorii vor descoperi şi experienţa cinema-ului interactiv în care publicul contribuie colectiv la conturarea poveştii de pe ecran.
Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi cumpărate în avans, în reţelele MyTicket şi Eventim la preţul de 40 de lei sau în seara evenimentului, la preţul de 50 de lei, în limita locurilor disponibile. Preţul biletului include acces la proiecţie de film, cinema interactiv, show multimedia şi food-court cu experienţe culinare artizanale.