Dar de ce facem asta? Ce ne impulsioneaza spre noi si noi activitati?...Ei, bine, secretul este nevoia noastra innascuta de a trai “ceva”.
Iar acest “ceva” in NLP este denumit ca “valori”.
Valorile reprezinta acele stari interioare pe care simtim nevoia, cu orice pret, sa le experimentam in viata noastra. Dragostea, succesul, bucuria, creativitatea, echilibrul, puterea, sanatatea, libertatea, siguranta, curajul, increderea, frumusetea, cunoasterea sunt printre cele mai frecvente exemple. Le denumim “valori” pentru ca sunt lucruri pe care le pretuim foarte mult, atat de mult incat ne angrenam in comportamente sau activitati complexe pentru a putea sa accedem la aceste stari.
Astfel, mijloacele prin care ajungem sa ne traim valorile pot fi diverse:
- ne intemeiem familii in speranta ca asa vom trai dragostea, comuniunea sau siguranta
- vrem bani, daca ei ne ajuta sa simtim putere, admiratie sau plenitudine, sau poate altceva
- ne rugam sau meditam, daca astfel simtim ca avem accesul la starea de putere sau plenitudine
- facem sport sau tinem dieta pentru a ne proteja sanatatea
- ascultam muzica pentru a savura relaxarea etc etc etc
Tot ceea ce facem este, de fapt, orientat spre trairea uneia sau mai multor valori. Valorile sunt scopul de fundal al vietii noastre: daca nu am simti nimic, nu am mai face nimic.
Fiecare dintre scopurile de pe lista ta de obiective are, astfel, in spate, un set de valori si vei considera ca ti-ai atins un obiectiv doar atunci cand, de fapt, ai ajuns la faza in care simti si savurezi acele stari! Pe care, ulterior, va trebui sa ai grija sa le si mentii!
A cunoaste propriile valori si valorile celor din jur este extrem de important. Trebuie sa stii ce vrei – asta te va ajuta sa iti alegi si mijloacele cele mai potrivite pentru a obtine ceea ce vrei - si trebuie sa stii ce pretuiesc ceilalti. Respecta valorile celorlalti, pentru ca este conditia sine qua non pentru o relatie de durata. Daca prietenul tau pretuieste liberatea, comporta-te ca atare, daca pretuieste cunoasterea – studiati impreuna, daca pretuieste relaxarea si veselia – radeti si distrati-va impreuna!
Pe scurt:
- toata lumea are un set principal de valori, pe care zi de zi incearca sa le traiasca
- oamenii cu valori asemanatoare se simpatizeaza si se simt atrasi unul de altul
- atunci cand zicem ca “ne merge bine” descriem, de fapt, un context in care ne putem trai valorile
- atunci cand spunem ca “avem o problema” suntem, de fapt, intr-o situatie, in care nu ne putem trai una sau mai mult valori
Vestea buna este ca putem sa dobandim controlul asupra accesului la valori si putem sa ne simtim asa cum dorim, indiferent de contextul exterior. Aceasta stare de autodeterminare si libertate poate fi mai greu de insusit, ce-i drept, insa nu e imposibil. Tehnici speciale de NLP se adreseaza acestui deziderat, insa mai avem pana acolo :) Deocamdata suntem, inca, la inceput, cand inca invatam “alfabetul”.
Tema ta de casa este, precum banuiesti, una foarte frumoasa – pana saptamana viitoare ai misiunea nobila de a nota:
- care sunt principalele tale 7 valori
- care sunt primele 7 valori ale sotului/prietenului tau, ale copilului sau parintilor tai
- ce valori crezi ca au colegii sau seful tau?
Secretul iubirii sau prieteniei este acesta: ajuta-i pe oameni sa isi poata trai valorile si te vor vrea langa ei, forever! :)