Pentru cunoscatori, Belgia este locul din care europenii experimentau cel mai fin si desavarsit desert – ciocolata. In anul 1912 belgienii au creat sezationalele praline din cacao adusa tocmai din Congo astfel ca pentru economia Belgiei, industria ciocolatei a devenit motorul principal de crestere. Daca delicioasele produse Leonidas le gasim si in Bucuresti, doar la Bruxelles vom intra parca vrajiti de arome in cele mai vechi ciocolaterii din lume precum Neuhaus, Sukerbuyc, Daskalides sau Godiva.
Dupa un asemenea deliciu, suntem pregatiti sa descoperim Bruxelles-ul, orasul spre care duc toate drumurile administrative europene. Si sa incepem din Grand Place, cea mai cunoscuta piata din oras. Este locul de intalnire al turistilor din toate colturile lumii, a celor care vor sa savureze o bere belgiana la una dintre terasele frumos aranjate de jur imprejur sau a celor veniti sa admire spectacolele in aer liber organizate de studentii belgieni. Vara de vara in Grand Place are loc Ommegang, o parada a nobililor costumati in costume de epoca iar o data la doi ani in august mii de belgieni imbracati in haine colorate formeaza pe tot cuprinsul pietei o uriasa carpeta de flori.
Pentru portia de cumparaturi belgiana mergeti in Woluwe si Westland Shopping Center, cele mai importante centre comerciale din Bruxelles unde se gasesc magazine celebre. Singurul inconvenient ar fi preturile destul de ridicate. O alta zona faimoasa de cumparaturi sunt strazile rue Antoine Dansaert, Rue Nueve, Chausee d'Ixelles sau Avenue Louise sau chiar Porte de Namur si Brabantul.
In Bruxelles putem vizita cate putin din fiecare oras mare european. In parcul BruParck sunt prezentate in miniatura peste 350 de monumente simbol: Big Ben din Lodra, Turnul Eiffel din Paris, Palatul Dogilor din Venetia, Poarta Brandemburg din Berlin sau Acropole din Atena. Se pare chiar ca si Palatul Mogosoaia isi are reprezentarea in miniatura in Bruxelles.
In Bruxelles pot fi vizitate si Primaria, Casa Regelui sau Muzeul Berarilor Belgieni.Insa simbolul orasului este reprezentat de Manneken Pis statuia cunoscuta in intreaga lume care-si schimba periodic hainele. Asemanatoare ei dar mai putin cunoscute sunt Jeanneke Pis si Zinneke Pis.
Un alt simbol al Bruxellului ce atrage mii de vizitatori anual este Atomium, molecula de fier marita de 100 de mii de milioane de ori, inalta de peste 100 de metri. Sfera cea mai inalta ofera o panorama splendida asupra orasului. In plus, la pretul potrivit puteti servi o gustare la inaltime.
Daca nu stiati, aflati acum: Bruxelles este considerat centrul Belgian al benzilor desenate. In 1929 a fost creat celebrul personaj Tintin. In plus, in tot orasul diverse fatade ale cladirilor au fost insufletite cu aventurile lui Tintin si ale prietenului sau cel mai bun, fox terrierul Struppi.
Dintr-un sejur in Bruxelles nu trebuie sa lipeasca o vizita la Parlamentul European ce impresioneaza prin arhitectura moderna si prin simbolurile pe care le promoveaza.
Preturile la cazare pot incepe de la 50 euro pe noapte, la un hotel de 2 stele si de la 70 de euro pe noapte la hotelurile de 3 stele. O masa de pranz la unul din restaurantele belgiene nu depaseste 20 de euro. Pentru o seara deosebita petrecuta intr-un restaurant chic unde se pot servi cele mai fine preparate din bucataria belgiana sa va asteptati sa scoateti din buzunar si pana la 200 de euro. Merita o seara de rasfat!
Merita un sejur petrecut in cea mai dulce capitala Europeana!