S-a intamplat exact acum 5 ani. Aveam un job bun intr-o multinationala mare, insa eram intr-o perioada de mari dezamagiri profesionale. Trebuia sa fiu intr-un "anume fel" ca sa fac fata provocarilor de atunci, iar eu nu eram de "felul ala". Am trecut foarte repede de la idee la fapte, cred ca aproape imediat, iar ceea ce m-a determinat a fost increderea in mine. Intotdeauna am gandit ca pot sa fac orice imi pun in cap. Iar in cazul de fata, am facut. Cu mult mai mult decat ne-am propus la inceput!
Etapa de pre-lansare a tinut cateva luni bune si a fost o etapa de creativitate, cautari de oportunitati pe pietele externe, iar totul a culminat cu acceptarea instantanee a "learning about" de a fi franciza Best Year Yet in Romania. Citisem cartea la acea vreme de foarte curand, mi-a placut enorm si mi-am spus "asta voi face si eu!" Si am facut! Cu programul "Cel mai bun an" am castigat si 3 medalii de aur cu care ne mandrim foarte mult!
Cum te-ai "ridicat" in momentele grele, din viata de antreprenor, si cat de grele au fost acestea?
Cele mai grele momente probabil ca nu au venit inca. Evident ca au fost cele de inceput in care, vreme de aproape 2 ani, am educat piata in ceea ce inseamna training vs. coaching. De ce coaching? De ce executive coaching? De ce leadership? Inca nu se intelesese, si nu sunt sigura ca s-a inteles nici astazi foarte bine, ca leadershipul este o atitudine si nu o stare de fapt, rezultata a job title-ului de pe cartea de vizita.
Care sunt cele mai importante lectii de viata pe care le-ai invatat datorita cursurilor pe care le organizeaza firma ta?
Cele mai importante au fost cele personale. Mi-am facut prieteni printre cursanti, iar cea mai frumoasa lectie mi-a dat-o o fosta colega de liceu care mi-a spus la un moment dat "Nu stii cat de mult iti datorez! Datorita tie am fost la psiholog, mi-am schimbat serviciul si imi schimb in curand si orasul in care locuiesc. Dar sa stii ca e 'de bine!'"
Si tot datorita cursantilor si a feedback-urilor lor dupa sesiunile noastre mi-am reamintit cum e sa fii copil, sa te bucuri, sa fii viu si sa pulsezi de viata. Asta au spus cursantii nostri, printre multe altele, si-i cred pe cuvant pentru ca am simtit si eu acelasi lucru alaturi de ei.
Care sunt cele mai importante lectii de viata pe care le-ai invatat ca si femeie de afaceri?
Ca femeie de afaceri am invatat sa vand. Nu am fost niciodata un om de vanzari prin prisma job-urilor avute inainte, insa se pare ca am fost facuta pentru asta. Mi-a fost usor sa vand pentru ca am crezut in mine si in serviciile "learning about". Mi s-a mai confirmat, daca mai era nevoie, ca fara o pregatire continua nu poti face fata provocarilor, iar de pregatit ma pregatesc in fiecare zi, ad litteram. Si am invatat sa fiu creativa, iar asta e o latura ce-mi place foarte tare, tinand cont ca background-ul meu este acela de real (am terminat matematica, cata creativitate poti incerca aici?!)
Cum ai hotarat ce cursuri sa ai in portofoliu si de ce ai decis sa te lansezi in anumite nise, pentru care poate ca efortul initial de vanzare a fost mai mare?
"learning about" s-a axat inca de la inceput pe executive coaching, iar la acea vreme nu exista asa ceva pe piata. Se pleca vinerea la training-uri (si vad ca inca se mai practica asta) iar luni, la intoarcerea de la training, echipa era aproape neschimbata. Sau, daca se schimbase ceva, nu dura decat cateva zile. Nu se intampla mai nimic peste week-end. Se simtea nevoia unor program "altfel", a unor programe de coaching in care cursantii sa experimenteze ceea ce se doreste a fi invatat si insusit. Suntem adulti, iar adultii invata diferit, nu pentru ca asa spune un trainer, nu pentru ca citesc dintr-o carte sau de pe niste slide-uri, trebuie sa trecem prin filtrul nostru de gandire, dar si sa experimentam.
Avem programe de leadership combinate cu muzica, cu teatru, cu pictura etc. Inchipuiti-va 20 sau chiar 100 de persoane, fiecare cu un instrument de percutie, toti reusind sa cante la unison si sa experimenteze intr-o realitate diferita de cea din business ce inseamna o echipa adevarata, ce inseamna un puls al echipei si ce inseamna a asculta in adevaratul sens al cuvantului. Se simte energia si entuziasmul si, sincer, in asemenea momente simti ca esti viu, ca esti cu adevarat prezent in clipa de fata si totul emana pasiune. Chiar ne putem transforma in urma unui curs?
Marea majoritate a cursurilor noastre este tranformationala. Participantii se implica, experimenteaza pe viu puterea unei echipe, a atitudinii pozitive, a ascultatului activ, a motivatiei si a sursei acesteia si chiar a pasiunii de a face ceva ce iti place. Avem multe testimoniale si referinte, marea majoritate neceruta de noi, ci venite din dorinta de a multumi intr-un fel pentru experientele traite.
"Mi-a placut foarte mult faptul ca ati insistat pe eliminarea negatiilor din viata profesionala si cea particulara si acest lucru conteaza enorm. E povestea cu 'think pink' si daca iti impui acest lucru cu siguranta reusesti. Si voi si eu avem destule exemple de atitudine pozitiva = reusite. Altfel spus, m-am bucurat de participarea mea si de faptul ca tu, voi, aduceti un plus de valoare in viata noastra prin aceste cursuri. Daca ar fi dupa mine as face aceste cursuri pe un stadion plin cu oameni si poate vom vedea intr-o zi ca nu mai urlam, injuram scuipam pe strada, ca poate vom zambi mai mult... Eu imi doresc sa pot trai acele zile impreuna cu ai nostri copii!" si "Acolo bariera s-a dat la o parte si am reinvatat ce simplu e sa traiesti adevarat, realizand ce-ti propui nu numai fara sa-i deranjezi pe altii, dar alaturandu-te lor, efortul devenind comun. Simplu: A fost un curs de maretie si bucurie. Nu ratati!" sunt doar doua dintre feedback-urile primite de la ultimul curs open ce a avut loc acum cateva saptamani, cu tema "Presence in Leadership".
Insa cele mai impresionante si emotionante exemple de transformare sunt din sport. Deoarece am crezut in forta programului "Cel mai bun an" – simtind pe propria piele – am mers cu foarte mare entuziams si catre sport, nu numai catre business. Primele rezultate le-am avut dupa numai 2 luni si jumatate de program de coaching cu 2 din cei 3 sportivi pe care-i aveam atunci "pe mana". La un concurs national de pistol viteza acestia au iesit pe locul I, unul din ei chiar doborand un record national, iar drept multumire au venit catre noi atunci, la concurs, si ne-au pus medaliile de gat. A fost un moment unic si extrem de emotionant. Am vazut ce inseamna sa ai rezultate prin pasiune, daruire si atitudine pozitiva.
Iar inca un exemplu, tot din sport, este si mai "puternic": putem spune ca "ni s-a cantat imnul" si asta pentru ca intr-un program de numai 1 luna si jumatate am reusit, alaturi de echipa de antrenori a lotului national de baschet masculin U18, sa ajungem de pe locul 33 in anul precedent pe locul 1 in 2006, castigand astfel Campionatul European de Baschet. Baietii au urcat pe podium si in acele clipe am simtit ca imnul nu s-a cantat numai pentru ei, ci si pentru noi, cei din spatele echipei. A fost un efort colectiv, izvorat din pasiune, care a facut diferenta. Si, evident, avem o medalie de aur si din baschet!
Cum iti "administrezi" energia? Meseria de coach este extrem de solicitanta...
Da recunosc, cateodata este extrem de solicitant. Mai ales in programele "Cel mai bun an" care, pentru o echipa, tin initial 2 zile "foarte pline", urmate de 11 follow-up-uri. Marea majoritate a programelor noastre este cu follow-up, credem in puterea lui si, de cele mai multe ori, asta face diferenta.
Cum imi administrez energia: am grija de mine, gandesc pozitiv – vad intotdeauna, dar intotdeauna jumatatea plina a paharului - si, facand totul din pasiune, totul devine extrem de usor. E minunat sa vezi si sa simti cum "atingi" vietile oamenilor!
Ce alte preocupari ai, dincolo de cele profesionale?
In afara de "learning about" care imi ia aproape tot timpul, citesc mult, calatoresc, scriu – asta e marea mea pasiune – ies cu prietenii si am un program saptamanal de "iesit la restaurant" cu sotul, pentru "quality time". Si pisica mea cea neagra si draguta, Kitty.
Povestea ta arata ca se poate sa avem si o afacere, dar sa mai si citim, sa avem timp pentru noi si pentru preocuparile noastre. Cum reusesti?!
Timp am exact ca toata lumea: 24 ore, insa sincer, nu exista zi in care sa nu fac ceva "special" pentru mine. Ne gasim intotdeauna timp pentru lucrurile care ne motiveaza, iar eu de cativa ani (conform programului propriu Best Year Yet) sunt in centrul preocuparilor mele, eu si cei dragi mie, eu si business-ul meu... insa, intotdeauna eu pe primul loc. Nu o fac intr-un mod egoist, insa consider ca atata vreme cat eu am timp de calitate pentru mine si ma simt excelent pot molipsi cu energia mea pozitiva si pe cei din jurul meu iar asta, sincer, chiar se intampla!
Si cum iti pastrezi atat de mult optimism "contagios"?
In primul rand am incredere in mine si mai apoi in oameni, in general. In al doilea rand cred cu tarie ca suntem ceea ce gandim, iar eu mereu am gandit "eu sunt in stare sa fac asta!" Si nu in ultimul rand, am oameni minunati in familia si printre prietenii mei, iar asta si pasiunea pentru coaching ma fac o persoana fericita. John Keats spunea "A thing of beauty is a joy forever", iar eu pot spune despre viata mea "a life of beauty is a joy forever"!
Dana Burghel este semnatara blogului "Pregateste-te pentru succes" de pe Feminis.ro