Dupa indelungi sapaturi, amintiri depanate cu prietenii si cu bunicile si matusile noastre mai batraioare si mai bisericoase, am reusit sa ajungem la noua numitori comuni. Noua manastiri care, desi nu toate au o arhitectura care sa le scoata din anonimat si, de aici, nici potentialul turistic al Moldovitei, al Voronetului, al Curtii de Arges sau al Coziei, strang in curtea lor anual, de hramuri, sute sau chiar si o mie de enoriasi. In popor sunt recunoscute ca biserici cu har, pentru icoanele facatoare de minuni, pentru izvoarele cu apa sfanta, dar mai ales pentru comunitatea de maici sau de calugari care le slujesc.
Manastirea Namaiesti
Situata la 5 km NE de Campulung Muscel, in satul Namaiesti, com.Valea Mare-Preavat, jud. Arges.
A fost ridicata in 1547, acesta fiind anul din care dateaza biserica de piatra, sapata in intregime intr-o stanca, la o altitudine de 765m.
Facatoare de minuni: o icoana a Maicii Domnului, despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai vechi din toata crestinatatea, una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol si Evanghelist Luca la dorinta Maicii Domnului, aceasta insotindu-l la propovaduirea Evangheliei.
Legenda spune ca un inger li s-a aratat in vis unor ciobani care au inoptat cu oile pe colina pe care azi se afla manastirea. Ingerul le-a spus ca intr-una din stancile din preajma se afla o icoana zugravita dupa chipul adevarat al Maicii Domnului. Ciobanii nu au dat crezare visului, motiv pentru care acesta s-a repetat, la un moment dat aratandu-li-se chiar Maica Domnului, care i-a indrumat catre acea stanca, aratandu-le intrarea in grota si spunandu-le sa faca un locas de inchinare acolo unde vor gasi icoana. Tot atunci Maica Domnului le-a spus ca numarul vietuitorilor din manastirea ce se va intemeia aici va trebui sa fie intotdeauna 33 (anii traiti de Mantuitor pe pamant). Potrivit altei legende (care nu o contrazice pe prima) icoana a fost adusa de Sf. Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara, facand popas langa un templu inchinat zeului Zamolxes. Apostolul, care nu a gasit pe nimeni in grota le-ar fi spus celor cu care calatorea "Nemo est" – "nu este nimeni" - de unde si numele Namaieşti.
Repere istorice: in timpul primului razboi mondial (1916-1918, pentru Romania), o parte din manastire a luat foc din cauza bombelor cazute in zona.
De vazut prin imprejurimi: Manastirile Corbii de Piatra si Cetatuia lui Negru Voda, alte doua asezaminte monahale rupestre care impreuna cu Manastirea Namaiesti alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 km. Prima se afla in com. Corbi, pe soseaua Campulung-Domnesti iar a doua pe soseaua Campulung-Targoviste, in comuna Cetateni.
Manastirea Cocos
Situata la 6 km distanta de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de km vest de orasul Tulcea.
A fost ridicata in 1833, ctitori fiind calugarii Visarion, Gherontie si Isaia din manastirea Neamt, proaspat intorsi de la Muntele Athos.
Facatoare de minuni: moastele a patru sfinti mucenici, scoase la iveala in anul 1971, in urma unor sapaturi arheologice pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii. Acestea au fost, se pare, primele moaste descoperite pe teritoriul tarii noastre. Sfintele osemite apartineau unor martiri crestini din secolele III-IV, Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos.
Legenda spune ca odata, demult, de pe acest deal s-a auzit intr-o noapte cantecul unui cocos salbatic insotit de o bataie de toaca. Calugarii spun ca acest cantec se mai aude si astazi, uneori.
Repere istorice: Fiindca Dobrogea se afla sub dominatie otomana, biserica manastirii Cocos a fost ridicata initial fara turle si fara clopote, pentru a respecta legile musulmane de atunci. In 1959 aceasta a fost declarata monument istoric.
De vazut prin imprejurimi: muzeul cu icoane vechi si obiecte de arta religioasa din incinta manastirii Cocos.Manastirea Dalhauti
Situata in satul Dalhauti, com. Carligele, jud. Vrancea, la o departare de 14 kilometri de Focsani.
A fost ridicata in 1464.
Facatoare de minuni: o icoana reprezentand-o pe Maica Domnului tinand Pruncul in partea drepta (in cele mai multe icoane Pruncul apare in partea stanga). Aceasta strange in fiecare an sute de pelerini, fiind renumita in toate satele si orasele din Tara de Jos a Moldovei, dar si in Buzau, Prahova si Ialomita.
Legenda il are ca personaj pe primul staret al manastirii, parintele Anufie. Acesta, urmand sa plece cu treburi spre Ierusalim, a luat o icoana a Maicii Domnului pentru a o binecuvanta. Doar ca in apropierea Constantinopolului a fost pradat de o ceata de turci; acestia i-au furat icoana, au incercat sa o sfarame cu iataganele (semnele pot fi observate si azi), ascunzand-o in cele din urma intr-un grajd. Odata cu caderea noptii, caii adapostiti in acel grajd s-au muscat si s-au lovit cu copitele pana cand au murit. Anufie s-a intors acasa trist, fara icoana, urmand sa afle ca parintii i-au fost omorati de turci. Ce n-a stiut el era ca in tot acest timp, icoana nu doar ca supravietuise distrugerii grajdului, dar si plecase, in mod miraculous, de una singura, in cautarea lui. Anufie a vazut-o plutind luminoasa pe valurile Marii Negre, in pozitie perfect verticala, asemeni lui Isus care mergea pe apa, venind catre el.
Manastirea Celic Dere
Situata in satul Telita, Com. Frecatei, jud. Tulcea
A fost ridicata in jurul anului 1800, de catre cativa calugari ardeleni si basarabeni care veneau de la Muntele Athos, unde au capatat experienta monahala. In prezent este slujita de maici.
Facatoare de minuni: icoana care il reprezinta pe Mantuitor cu ochii intredeschisi, una din putinele astfel de exemplare existente in lume. Mai este numita si "Icoana care se curata singura" deoarece, desi in trecut era in totalitate innegrita, in timp chipul lui Hristos a inceput sa se lumineze iar ochii, spun credinciosii, se deschid pe z ice trece mai mult.
Repere istorice: renumita icoana a ajuns pe teritoriul Dobrogei in anii 1806-1812,pe vremea razboiului ruso-turc. Numele manastirii vine de la paraul ce trece prin apropiere - "celik dere", sau altfel spus "paraul de otel", ("derea" inseamna "parau", "celik"-"otel", in limba turca).
Manastirea Hadambu
Situata in satul Hadambu, com. Mogosesti, la o distanta de 30 de kilometri de Iasi.
A fost ridicata in 1659, de catre Iani Hadambu, fostul chelar al lui Gheorghe Ghica, la porunca maritului voievod.
Facatoare de minuni: icoana Maicii Domnului cu Pruncul pictata in anul 1938 si ascunsa mult timp in catapeteasma. In vara si in toamna anului 1998, icoana a varsat mir din chipul lui Iisus si din vesmintele Maicii Domnului, experienta care de atunci are loc in mod regulat, uneori chiar in fiecare saptamana. O a doua icoana facatoare de minuni este cea a Sf. Ioan Botezatorul, care in urma cu zece ani, chiar in ziua de Boboteaza, a picurat mir.
Repere istorice: in iarna anului 2003, a izbucnit un incendiu naprasnic, in urma caruia una dintre casele monahale a ars din temelii.
Legenda spune ca singurul obiect care a supravietuit a fost icoana Maicii Domnului cu Pruncul, restul facandu-se scrum.
De vazut prin imprejurimi: intregul complex monastic Mogosesti, conceput sub forma unei fortarete si ridicat la jumatatea secolului al XVII-lea, cu atat mai mult cu cat va puteti caza chiar in incinta manastirii.
Manastirea Dintr-un Lemn
Situata la aproximativ 25km sud de Ramnicu Valcea si la 12km nord de Babeni, pe valea Otasaului, in comuna Francesti.
A fost ridicata in secolul al XVI-lea. Cea mai veche marturie despre manastire a fost consemnata in scris de diaconul Paul de Alep, care l-a insotit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile acestuia prin Tarile Romanesti intre anii 1653-1658.
Facatoare de minuni: o icoana a Maicii Domnului sculptata pe lemn. In anul 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg a vizitat manastirea si, studiind icoana, a identificat-o ca fiind pictata in secolul IV la manastirea Theothokos din Grecia, dupa un model care se spune ca ar fi apartinut Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima data pe Fecioara Maria. Conform traditiei, in lume se mai pastreaza trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.
Legenda este legata tot de numele diaconului Paul de Alep, care sustine ca respective icoana Maicii Domnului ar fi fost gasita in scorbura unui stejar secular de catre un calugar. Calugarul cu pricina ar fi auzit in acel moment o voce ce l-ar fi indemnat sa zideasca o manastire din trunchiul acelui copac. Biserica manastirii Dintr-un Lemn a fost de altfel, ridicata din trunchiul unui singur stejar, lucru cert, dat fiind ca padurile din imprejurimi sunt renumite pentru stejarii seculari.
De vazut prin imprejurimi: manastirea Hurez si satele de olari din preajma localitatii Horezu.
Manastirea Neamt
Situata la o distanta de 12 km NV fata de Cetatea Neamtului, pe valea Nemtisorului.
A fost ridicata la sfarsitul secolului al XIV-lea. Nu exista insa izvoare istorice care sa determine cu exactitate timpul si imprejurarile in care a fost construita.
Facatoare de minuni: icoana Maicii Domnului „Lidianca", cea mai veche si mai valoroasa icoana facatoare de minuni din Romania. La ea s-au rugat, de-a lungul celor 600 de ani de existenta, mii de calugari, unii dintre ei deveniti sfinti.
Repere istorice: exista insemnari potrivit carora aceasta icoana este o copie a icoanei Maicii Domnului din Lida, de aici si numele de "Lidianca".
Legenda este legata de icoana originala de la Lida. Se spune ca o picture a Maicii Domnului a aparut prin minune pe un stalp al bisericii ridicata in cinstea Fecioarei Maria pe vremea cand sfintii apostoli Petru si Ioan propovaduiau in acel teritoriu.
De vazut prin imprejurimi: Manastirile din zona Neamt (Agapia, Varatec).Manastirea Bistrita
Situata in satul Bistrita, com.Costesti din jud. Valcea.
A fost ridicata la sfarşitul secolului al XV-lea, ca ctitorie a ieromonahului Macarie, mitropolit al Ţarii Romanesti. In incinta Manastirii Bistrita exsta doua bisericute, Ovidenia si sfintii Ierarhi.
Facatoare de minuni: moaştele Sf. Grigorie Decapolitul, cumparate in 1497 de la Constantinopol si ascunse apoi timp de 100 de ani intr-o pestera din preajma manastirii, precum si o icoana a Maicii Domnului, ambele recunoscute pentru puterea lor de vindecare, care atrage in fiecare an mii de pelerini.
Legenda spune ca pestera in care erau ascunse osemintele sfantului a fost descoperita de un cioban care paştea oile prin imprejurimi.
De vazut prin imprejurimi: Pestera Liliecilor, data in custodie maicutelor de la Manastirea Bistrita. Pestera in care au fost gasite moastele Sf. Grigorie Decapolitul, inclusa in arealul parcului National Buila-Vanturarita, este locuita de nici mai mult nici mai putin de doisprezece specii de lilieci, doua dintre ele- Miniopterus Schreibersi si Rhinolophus Ferrum-Equinum - fiind protejate prin directive ale U.E.
Manastirea Dervent
Situata in satul Ostrov, com. Galita, jud. Constanta la doar 4 km de granitele cu Bulgaria.
A fost ridicata in 1936, ctitorul fiind si primul staret, parintele Elefterie Mihail.
Facatoare de minuni: cele patru cruci de piatra dobrogene, din care au mai ramas in present doar doua, una amplasata in paraclis (supranumita Crucea de Leac) si alta in curtea bisericii. Credinciosii le atribuie puteri miraculoase, existand marturii potrivit carora au vindecat cancerul si paralizia.
Legenda spune ca cele patru cruci s-au ridicat singure din pamant, amintindu-le celor batrani o legenda straveche, care spunea ca pe acele locuri dobrogene fusesera martirizati patru ucenici ai Apostolului Andrei - calugar si trei fecioare neprihanite. O legenda si mai impresionanta este cea legata de ctitorul manastirii, parintele Elefterie Mihail. Acesta a fost paralizat pana la varsta de 3 ani, cand mama sa, auzind despre minunile de la Dervent, a venit cu el la micul paraclis care exista atunci. Dupa ce l-a inchinat Sfintei Cruci, seara, baiatul a adormit sub o icoana a Maicii Domnului din interiorul baracii de scanduri. Noaptea femeia a visat o fata frumoasa care i-a facut sanatos copilul. A doua zi dimineaţa acesta se trezise cu mult inaintea mamei şi mergea. Parintele Elefterie a fost staretul bisericii din 1936 pana in 1959, cand a fost izgonit de comunisti, perioada in care manastirea a fost abandonata. Si-a reluat functia de staret in 1990, dar la scurt timp a murit.
Repere istorice: primele lacase crestine de cult care au stat la baza ridicarii manastirii Dervent au fost contruite in secolul al III-lea, in timpul ocupatiei romane, comuna galita apartinand de cetatea Derwenti (de aici si numele manastirii).
De vazut prin imprejurimi: bisericile de creta sapate in muntele de calcar de la Basarabi; mormintele primilor crestini de pe meleagurile noastre - Epictet, Astion, Chiril, Darius si Evagrie – de la Halmyris si Isaccea.