Cum anume poti reusi sa mentii in echilibru pedeapsa cu recompensa? Urmeaza pasii de mai jos si viata ti se va simplifica considerabil.
Nu spune niciodata DA cand trebuie sa spui NU
Disciplina este intotdeauna importanta pentru copii. Ca cel mic sa fie manierat, nu trebuie sa exagerezi cu pedepsele, dar nici cu recompensele. Daca tu consideri ca cel mic nu trebuie sa mai stea la TV seara, dar el incearca prin toate mijloacele sa te convinga sa cedezi, nu iti fie teama sa ii spui NU.
Nu confunda niciodata mita cu recompensa
Nu iti mitui copilul pentru a fi mai bun, mai constiincios sau pentru a lua note mai mari la scoala. Aceasta poate fi cea mai mare greseala pe care o poti face in cresterea si formarea lui. Decat s ail conditionezi pentru a castiga ceva, mai degraba il lasi sa isi faca datoria, dupa care il recompensezi.
Nu incerca sa folosesti pedeapsa ca pe un instrument de putere
Desi “bataia e rupta din rai”, atunci cand copilul tau greseste este bine sa nu apelezi la violenta, in mod special atunci cand se comporta urat. Nu vei face decat sa il infurii si mai tare si sa il ambitionezi sa devina mai incapatanat si mai obraznic.
Nu il pedepsi doar pentru ca nu ai incotro
Pana la pedeapsa, asigura-te ca ai eliminate toate posibilitatile de a-l aduce pe drumul cel bun. Incurajeaza-l sa aiba incredere in el, motiveaza-l, ci nu il pedepsi ori de cate ori calca stramb. Uneori se intampla doar pentru ca nu a avut suficienta incredere.
Nu incuraja materialismul cu recompense
Este asemanator cu situatia in care iti mituiesti copilul. Acesta trebuie sa isi atinga telurile pentru a avea satisfactii sufletesti inainte de cele materiale. Nu-l invata sa lupte in viata pentru a avea lucruri, ci pentru a devein multumit de cee a ce este si a realizat.
Citeste si:
10 secrete pe care mama ta nu ti le-a spus niciodata
Trucuri pentru mame care lucreaza: Cum sa petreci mai mult timp cu cel mic