Inchipuie-ti urmatoarea scena: te intorci acasa, unde este stransa intreaga familie, dupa o deplasare de cateva zile. Imediat iti iese in intampinare nepotelul tau de cinci ani, care te ia de gat si te saruta. Surioara lui mai mare iti spune ca te-a asteptat special ca sa va uitati la DVD-ul cu ultimul film cu Hannah Montana, in timp ce iubitul tau iti ia din mana geanta grea si mama ta iti spune ca ti-a simtit lipsa si ca se bucura ca ai ajuns. Fiecare dintre membrii familiei tale tocmai ti-a demonstrat, intr-un fel diferit, dragostea sa. Incearca si tu sa ii observi atent data viitoare pentru a-ti da seama de felul in care fiecare persoana tinde sa-si manifeste dragostea si de nevoile fiecaruia dintre ei. Astfel, daca ne referim strict la exemplul de mai sus, nepotelul are nevoie de imbratisari si sarutari, nepoata va fi fericita daca veti petrece timp impreuna, iubitul tau are nevoie de gesturi si demonstratii ale dragostei, in timp ce mama ta isi doreste ca afectiunea sa fie exprimata prin cuvinte.
Doctorul Gary Chapman, terapeut de cuplu, este primul care a identificat diferitele tipuri de limbaj al dragostei si care a scris despre ele in cartea sa: "Cele 5 limbaje ale dragostei: secretul iubirii care dureaza", aparuta prima oara in 1992 si reeditata in acest an. Astfel el spune ca cele cinci mari categorii sunt reprezentate de persoanele care se simt iubite atunci cand: li se fac declaratii de dragoste, petrec timp impreuna cu partenerul de viata, primesc cadouri – nu e vorba de persoane materialiste si nu conteaza valoarea cadoului, explica specialistul -, li se demonstreaza dragostea prin gesturi si cei care au nevoie de mangaieri si atentie.
Citeste mai multe despre cele cinci limbaje ale dragostei si cum sa le folosesti aici!
Ce ne face sa nu ne simtim iubiti?
Daca, in ciuda faptului ca stii ca in jurul tau exista persoane care tin la tine, nu te simti iubita, poate ca problema este faptul ca acele persoane nu stiu sa iti arate dragostea lor in felul in care tu simti nevoia. E foarte important sa intelegi ca nu e suficient ca tu sa stii care e felul in care partenerul tau isi manifesta dragostea, ci si care este limbajul dragostei care ti se potriveste.
Asa cum o persoana pentru care cel mai mult conteaza sa fie ajutata la treburile casnice nu va fi impresionata de declaratii de dragoste romantice – in realitate va fi impresionata, dar nu se va simti iubita -, nici un barbat pentru care conteaza gesturile fizice – nu neaparat sexul, ci mangaierile, sarutarile si atingerile – nu se va simti iubit daca tu vei renunta la seara petrecuta impreuna cu colegii si vei propune sa stati acasa amandoi uitandu-va la filme.
Cum pastrezi dragostea alaturi de tine?
Dupa ce trec primele luni sau primii ani ai relatiei dragostea incepe sa isi piarda din sclipiri si multe cupluri incep sa nu se mai simta la fel de implinite in relatia de cuplu. Nu e vorba nici de faptul ca nu sunt iubiti, nici de faptul ca nu li se mai ofera dovezi de dragoste, ci doar ca, probabil, fiecare dintre ei si-a exprimat dragoste intr-un alt fel, fara a tine seama de dorintele partenerului de viata. Cum readuci lucrurile la normal? In primul rand accepti faptul ca nu aveti acelasi limbaj al dragostei si in al doilea rand incepi sa iti manifesti dragostea in felul in care conteaza pentru partenerul tau.
Tie care limbaj al dragostei ti se potriveste? Dar persoanei iubite?