Va voi spune, pentru inceput, faptul ca printre cele mai bune lucruri pe care le poate face un animal pentru micutul tau este sa il ajute sa se dezvolte emotional. Un studiu publicat in luna februarie de National Institutes of Health in revista News in Health releva acest lucru, adaugand faptul ca un copil care creste alaturi de un animal va avea o imunitate mai buna si va fi mai putin predispus la alergii. Mai mult decat atat, prietenia dintre copilul tau si animalul vostru de companie va fi benefica pentru cel mic, pentru ca astfel va invata sa devina empatic, va invata sa interactioneze si sa socializeze, elemente foarte importante pentru viata sa ulterioara. Ei invata responsabilitatea, invata importanta prieteniei si a afectiunii.
„Prietenia care se leaga intre cei mici si animalele de companie porneste de la nevoia de afectiune atat a copiilor cat si a partenerilor de joaca necuvantatori si aduce beneficii intregii familii. Cainele si pisica nu sunt doar tovarasi de joaca, ci si ascultatori atenti pentru cei mici; ei au mereu timp, ofera un sentiment de protectie si siguranta, iar copiii le pot povesti tot ce au pe suflet”, declara Cristina Hegedus, medic veterinar si consultant Pedigree si Whiskas atunci cand s-a lansat programul educational "Abecedarul ingrijirii animalelor de companie".
Animalele si copiii mici nu trebuie lasati nesupravegheati!
Pe primul loc in topul pericolelor este situatia care se lasa cu cele mai multe victime: atat de partea copiilor, cat si a animalelor. Majoritatea animalelor sunt extrem de rabdatoare atunci cand au de-a face cu copiii mici, dar exista si limite in rabdarea lor. Toate intalnirile dintre copii (prea mici pentru a realiza ce se intampla sau pentru a sti cum sa se poarte cu animalele) ar trebui sa se petreaca in prezenta unui adult.
Nu conteaza rasa sau specia din care face parte animalul, nu conteaza nici chiar daca este vorba de un papagal...exista intotdeauna riscuri atunci cand sunt lasati singuri. In primul si in primul rand, un animal poate fi cel mai tolerant si lenes din lume, dar daca cel mic il enerveaza, il trage de coada, il trage de urechi sau pur si simplu il agita peste masura, s-ar putea lasa cu un pitic zgariat sau muscat.
E bine sa aduci mobila bebelusului sau a copilului si sa o pui in camera lui inainte de nasterea acestuia. Pentru ca animalul tau sa inteleaga schimbarile si sa nu devina gelos, specialistii spun ca ar fi bine sa il lasi sa intre in camera si sa miroasa toate lucrurile. Atentie! In niciun caz sa nu ii dai voie pisicii sau cainelui sa intre si sa se aseze in patut sau pe hainutele celui mic, pentru ca astfel va crede ca are voie.
Animalul in camera cu copilul?
Toti specialistii sunt de acord in aceasta privinta, spunand ca nu este bine sa lasi niciodata animalul de companie in camera micutului tau, mai ales cand acesta este sugar. Pisicile, in special, sunt foarte periculoase in aceste situatii, pentru ca obiceiul lor de a dormi pe pieptul sau in capul oamenilor l-ar putea sufoca pe bebelus. In plus, nu ar trebui sa iti lasi pisica in camera cu cel mic pentru ca acesta ar putea face o alergie severa.
Nici cainii nu sunt mai putin periculosi pentru sugari. Se pare ca acestia -dupa cum afirma Jennifer Andrew de la Best Friend Animal Society- nu recunosc bebelusii drept oameni decat dupa cateva luni de viata ale acestora. In primele luni, din pricina mirosului specific de bebelus - altul decat cel cu care este el obisnuit de la noi- si al sunetelor scoase de cel mic -aparent, sunete asemanatoare cu ale unui iepure ranit- el poate deveni periculos pentru copilul tau. Pentru a nu-i trezi instinctul de vanator, ar trebui sa il pozitionezi mereu pe copil -atunci cand sunteti in aceeasi camera- mai sus decat sta cainele, pentru a-i arata astfel ca cel mic este dominant.