Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Pericolele de acasa: remediile home-made

De în Sanatate 2 mar 2009
De cate ori ajungi la medic atunci cand te doare ceva? De foarte putine ori, si chiar si atunci, vizitezi doctorul intr-o situatie limita, de durere ingrozitoare sau lipsa de raspuns la tratamentul personalizat de acasa! Am invatat in timp cum si cu ce sa ne tratam pentru diverse dureri, am mai adoptat si leacuri babesti de la bunica si iata ca suntem inca bine sanatosi. Dar hai sa aflam cum si unde gresim atunci cand ne tratam acasa si ce repercusiuni ar putea avea faptul ca suntem propriii nostri doctori.
Cred ca toate am trecut prin etapa in care bunica ne ingrijea cu tot felul de leacuri babesti atunci cand ne imbolnaveam fie de gripa, fie de boli ale copilariei. In timp, am crescut si odata cu noi si societatea a progresat, iar farmaciile sunt pline cu medicamente taman bune pentru orice fel de boala. Astfel, in zilele noastre apelam la farmacisti pentru orice durere pe care o avem, de parca el ar fi chiar doctorul nostru. Ce ne recomanda el, plus ce mai stim noi si ce am invatat de la bunica, e imposibil sa dam gres in tratarea vreunei gripe, colici renale, gastrite etc. Stiti vorba aceea, “unde-s multi puterea creste”. Asa si cu sfaturile si recomandarile prietenelor, farmacistilor rudelor si bunicilor, toate laolalta.

Parca si eu beneficiam de acelasi tratament cand eram mai micuta. Si acum mi-aduc aminte cu nostalgie de perioada copilariei petrecute pe prispa bunicilor. Nu exista vacanta in care sa nu le trec pragul, dar, de asemenea nu exista vizita in care sa nu patesc eu ceva: o gripa, un cui in calcai, o rujeola, un pojar, o colica biliara, etc. Eram o bolnavicioasa cand eram copila. Si nu uit nici astazi cum bunica ma doftoricea cu toate ceaiurile si leacurile mostenite din mosi stramosi atunci cand eram gripata: un ceai fierbinte cu miere si lamaie, o frectie cu spirt sau otet (pentru febra), un prosop fierbinte cu malai pe piept (pentru tuse), o cana de lapte cu galbenus de ou si miere (pentru dureri in gat) si gripa era cotropita, efectele diminuate in cateva zile, iar daca mai testam si cate un paracetamol sau o aspirina a vremurilor moderne, eram fresh si gata de joaca.

 Dar am trecut si prin "tratamente" mai putin placute si chiar daunatoare organismului: am luat de foarte multe ori pastile recomandate de farmacisti, dar niciodata nu mi s-a intamplat ca atunci cand am suferit o colica biliara si mi s-a recomandat un vestit antispastic, cel mai bun pentru o asemenea afectiune. Am luat doua pastilute cu scopul de a elimina durerea si am ajuns la urgenta din cauza unui soc anafilactic provocat de medicamentele cu pricina. Incepusem sa ma umflu si sa imi apara iritatii pe piele si maini. M-am lecuit de atunci si sunt foarte atenta la fiecare pastila pe care o iau.

Nu sunt singura persoana care testeaza pe propria piele astfel de trucuri si remedii, unele mai "bune" ca altele si care in final, ajunge la spital. Sunt multe remedii "home-made" periculoase atat pentru noi, cat mai ales pentru copii, care sunt supusi multiplilor doctori din propria familie, rezultatul fiind agravarea bolii:

1. Ravagii provocate de gripa si tratamentul ineficient de acasa

In ultima vreme, racelile si gripele au inceput sa domine peste noi, cu puteri din ce in ce mai mari, cu tulpine diversificate si puternice care te pot pacali. Si astfel, tratezi simptomele pe care le ai ca si cand ar fi o gripa obisnuita si descoeri ulterior, cand poate fi prea tarziu, ca este de fapt pneumonie sau mai grav meningita.

Simptomele acestor boli grave ne pot induce in eroare, ele manifestandu-se ca la orice raceala: febra, dureri de cap, dureri de gat, dureri de oase, moleseala etc. Si uite asa, incercam noi sa ne tratam cu paractemol, aspirine si alte medicamente contra racelii, care nu au nici un efect asupra noastra. Si tot nu ne ducem la doctor, spunem ca este o gripa mai puternica si ca sigur dureaza mai mult de o saptamana. Asa se scurge timp pretios, iar la un moment dat cand vizita la doctor este inevitabila descoperim ca a fost prea tarziu, ca ne-am lasat inselate de simptomele asemanatoare racelilor.

Acelasi lucru l-a patit o forumista de pe un site romanesc, care-si spunea cu dezamagire povestea pe care a trait-o alaturi de copilul ei. A fost pacalita de simptome si a crezut ca fiul ei este bolnav de gripa, mai ales ca asistentele de la scoala ii avertizase ca sunt mai multi virusi care circula si ca trebuie sa fie atenti, iar cand au trecut 5-7 zile, iar copilul avea inca febra, iar simptomele nu se ameliorasera deloc, s-au dus la spital unde diagnosticul a fost cutremurator: meningita. Meningita poate fi fatala daca nu este tratata corespunzator si de la primele simptome.

Sfat: daca simptomele nu se amelioreaza in 2, maxim 3 zile de la administrarea de medicamente contra gripei, apeleaza la medic pentru a te asigura ca este vorba de gripa si nu de alte complicatii fatale. Iar mai ales in sezonul primavaratic, cand gripele si alergiile incep sa se inmulteaza acordati o mare atentie simptomelor si nu va lasati inselate, Se ascund boli periculoase in spatele unor simptome banale, care au nevoie de ajutor specializat

2. Antibioticele - "bomboanele" de acasa

Desi trebuie sau ar trebui ca antibioticele sa nu se mai elibereze fara prescriptie medicala, unele farmacii fac rabat de acest ordin si inca mai ofera astfel de medicamente clientilor. De asemenea, ei se justifica prin faptul ca nu toate tipurile sunt pe lista de substante restrictionate si ca unele antibiotice pot fi distribuite fara opreliste. Multi profita de acest lucru, si trateaza cele mai banale boli cu ajutorul acestora. Aceasta este una dintre marile greseli doctoricesti pe care le poti face acasa, considera medicii. Multi cred ac pot trata absolut orice cu un antibiotic, aceasta fiind considerat unul dintre temutii dusmani ai bolilor. Insa tindem sa credem si sa actionam conform propriei credinte, ca antibioticul vindeca orice, inclusiv o banala gripa si raceala, ceea ce este eronat. Administrarea aleatorie si irationala a acestor produse poate avea efecte grave asupra organismului: in primul rand slabirea sistemului imunitar, distrugerea bacteriilor bune pentru organismul, iritarea stomacului, si nu in ultimul rand administrarea indelungata a acestora face la un moment dat ineficienta administrarea lor, corpul "obisnuindu-se" cu astfel de medicamente.

Sfat: evitati cat puteti de mult antibioticele, pentru ca sunt foarte agresive cu organismul si apelati le ele ca ultima solutie sau la indemnul medicului. Si retineti ca nu orice infectie se trateaza cu antibiotice, precum nici toate antibioticele nu se folosesc la fel si in aceleasi scopuri. Exista tipuri diferite, de gramaje diferite pentru anumite boli, iar antibioticul pe care l-a folosit prietena nu este la fel de util si in cazul tau. Daca suspectati vreo infectie in organism, apelati la medic pentru a va prescrie reteta necesara.

3. Copiii - sufocati de medicamente

De la sugari si pana la copii maricei de 12-14 ani, intalnim o grija acuta a mamelor pentru ei, iar cel mai mic semn de boala este intotdeauna tratat cu o pastila miraculoasa. Am frecventa cateva site-uri de specialitate, in care am intalnit povesti de mame preocupate de o multitudine de boli, precum si specialisti care nu faceau altceva decat sa indrume la calm. Parintii vor intotdeauna ce este mai bun pentru copiii lor, iar boala este unul dintre "mosntrii" care ataca bunastarea lor, si implicit a parintilor.

Declaratiile mamelor forumiste m-au socat: numai pe un singur simptom dezbatut descopereai zeci de produse pentru o simpla febra sau tuse. Parca le si "auzeam": asta e mai bun; ba nu, asta e mai bun ca e mai natural; eu nu recomand ala, ci ala ca este mai scump, deci mai calitativ. daca ar fi bietii copii cobaii discutiilor de pe forum si s-ar testa pe pielea lor toate produsele pentru fiecare simptom dezbatut cu ardoare, nu stiu ce s-ar alege de ei.

Exista doua directii gresite pe care merg mamele:

- o tona de medicamente auzite de la diverse prietene sau farmaciste, care nu fac altceva decat sa slabeasca organismul respectivului copil si sa ii creeze iritatii gastro-intestinale, precum intoxicatii medicamentoase;

- leacuri babesti care sunt interzise cu desavarsire de medici, mai ales in cazul sugarilor. Doctorii interzic mamaliga fierbinte pe pieptul copiilor sau a saculetilor cu sare, precum si frectiile cu spirt, otet, carmol. Un medic declara ca a avut pacient un bebelus de 9 luni, frectionat cu spirt si carmol, care se afla in coma etilica, in traducere libera, era "ametit" de vaporii de alcool care au plutit atunci cand li s-a administrat tratamentul

Sfat: daca aveti copii, nu va impacientati la fiecare rana si simptom, replicand cu o multime de medicamente, ci vizitati doctorul pediatru eventual, el va sti cel mai bine ce fel de medicamente sunt potrivite pentru copilul vostru. Plus de asta, eu pledez pentru "calire", mi se pare ca parintii din ziua de azi sunt mult prea atenti la fiecare fir de praf pe care-l ating copiii lor, nelasandu-i sa creeze anticorpi si devenind cu timpul extrem de bolnaviciosi si sensibili la orice "fir" de boala.

4. Reteta medicala  - preluare online

Lasand la o parte sfaturile pe care multe femei si le dau reciproc de parca ar fi medici profesionisti, ele tind sa preia reteta celorlalte interlocutoare de parca ar fi perfecta pentru ele. Am citit o astfel de discutie pe un forum de sanatate, dar fara prezenta vreunui medic pentru a oferi sfaturi de specialitate celor doua. Chiar am fost curioasa sa descopar varsta lor: una avea 34 de ani, iar cealalta 27, nici prea tinere, nici prea in varsta; destul cat sa crezi ca sunt femei mature care reusesc sa fac diferenta dintre bine si rau. Cea de 27 de ani suferea de otita, iar cea de 34 tocmai ii prescria online reteta pe care a avut-o ea atunci cand a suferit si ea de aceeasi afectiune: cateva antibiotice si picaturi in ureche. Suferinda spunea ca a incercat sa evite medicamentele cat a putut si a inceract prin metode naturiste sa se trateze (prosoape cu aburi puse in cap, alcool boricat si alte licori magice de pus in urechi), dar intr-un final si-a dat seama ca nu rezolva nimic si a aprobat reteta interlocutoarei ei: tocmai se ducea la farmacie sa ia niste picaturi de urechi ca ale ei si sa intrebe farmacista ce ar mai putea sa constituie tratamentul perfect.

Sfat:
fetelor, nu o sa uit niciodata cand un specialist mi-a spus ca nici doua picaturi de apa nu se aseamana intre ele, ci au o compozitie diferita, daramite doi oameni, prin urmare, tratamentul aceleasi boli la doua persoane poate fi foarte diferit. Personalizati-l si nu cautati remediul in trusa de medicamente a altuia, creati-o pe a  voastra intr-un mod adecvat, prin apelul la doctor. Chiar daca nu vizitati doctorul macar un telefon pentru o recomandare de urgenta, pana cand vei ajunge la el.

5. Hepatita medicamentoasa - reactia corpului la excesul de medicamente


Cunosc foarte multe persoane care luau medicamente pentru cea mai mica durere ajungand sa ia trei, poate chiar patru pastile pe zi. Ma numaram si eu odinioara printre adeptii acestui trend, pana mi-am dat seama ca exagerez si ca poate ar fi timpul sa mai las si corpul sa lupte impotriva durerilor minore. Luam o pastila pentru durere de cap, apoi simteam eu ca poate e simptom de raceala si luam si un antigripal (asa preventiv), dupa care ma durea stomacul ca mancasem prea mult si uite asa ajunsesem sa iau cate o pastila pentru orice simptom cat de mic. Am actionat irational, dar am constientizar ulterior ca acestea nu fac altceva decat sa slabeasca sistemul imunitar si sa predispuna organismul la alte si alte boli, pana cand as fi fost dependenta de pastile.

Exact dependenta de pastile si excesul de medicamente dau nastere acestei boli cumplite, spun specialistii: hepatita medicamentoasa, care afecteaza in mod fatal ficatul. Consumul excesiv de medicamente ataca ficatul si poate da nastere unei astfel de maladii care are in prim plan tocmai acest organ. Simptomele unei astfel de boli sunt: ingalbenirea pielii, mancarimea, precum si urina inchisa la culoare.

Sfat: utilizati medicamente numai la indemnul medicului, si evitati sa "incarcati" ficatul cu medicamente pentru orice durere cat de mica, care pot fi destul de puternice incat sa afecteze iremediabil ficatul, dar si stomacul. Daca esti nevoita sa iei medicamente, incearca sa le iei cu pansament gastric si saiti protejezi ficatul cu hepatoprotectoare.

6. Betisorul de curatare a urechii - un intrus nociv


Stiti ca existau inainte tot felul de opinii cu privire la faptul daca e bine sau nu sa folosim betisoarele de urechi? Unii zic ca e bine, altii ca nu. Eu am crezut intotdeauna ca e bine sa te cureti cu astfel de instrumente. Insa am descoperit ca sunt daunatoare canalului auditiv, ele nefacand altceva decat sa impinga ceara in interiorul canalului auditiv si nu sa il curete. In plus, specialistii sustin ca urechile au capacitatea de a se auto-curata in interior, de aceea ei recomanda igienizarea urechii externe, fara a insista asupra celei interne, pentru a nu provoca "daune" iremediabile.

Tu esti propriul tau doctor atunci cand esti bolnava? Ce remedii home-made aplici?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi