Insa Craciunul are si cateva pericole "ascunse", care nu sunt atat de evidente precum cele de mai sus: mii de oameni primesc "daruri" nedorite de Craciun si ajung la spital in aceasta perioada deoarece se grabesc sa deschida cadourile, au probleme atunci cand trebuie sa asambleze jucariile copiilor, au de-a face cu cablurile de la noi produse electrice sau au parte de adevarate dezastre in bucatarie. Cum poti sa iti faci casa mai seducatoare iarna asta
Iata o lista cu accidentele tipice care se pot petrece in ziua de Craciun - si care au trimis oamenii la spital, direct la Camera de Urgenta, potrivit statisticilor:
* Parintii se inteapa sau se taie cu foarfeca pe care au luat-o in viteza, in loc sa se deplaseze si sa ia o surubelnita pentru a asambla jucariile copiilor;
* Oamenii se taie cu cutitele de bucatarie pe care le folosesc pentru a deschide cadourile mai repede;
* Copiii cad de pe calutul-balansoar sau intra direct in perete cu bicicleta cea noua pe care au primit-o de la Mos Craciun;
* Adultii se impiedica de jucarii si de cablurile intinse prin casa in graba de a incerca noile calculatoare si alte aparate electrocasnice;
* Dezastre in bucatarie: sosul de friptura care explodeaza in cuptorul cu microunde, grasime/ulei fierbinte varsat pe persoana care gateste si care se grabeste sa taie carnea in tava; si rani si taieturi destul de urate pe care le dobandesc gospodinele atunci cand taie gramezi de legume la bucatarie;
* Invitatii chercheliti de la petrecerea de Craciun, care se impiedica pe scari sau se prabusesc pe podea, atunci cand au intarziat sa isi ocupe locul la masa festiva.
Focul, inamicul nr. 1 de Craciun
Riscul de arsuri de toate felurile creste in timpul Sarbatorilor de iarna, iar specialistii spun ca in luna decembrie se poate vedea o crestere semnificativa a numarului de pacienti care vin cu arsuri. Din pacate, Sarbatorile de iarna, care ar trebui sa fie o perioada plina de bucurie si de veselie, se pot transforma rapid in ceva tragic. Multe dintre aceste leziuni sunt usor de prevenit daca oamenii sunt precauti, sunt mai atensi si elimina potentialele pericole care ar putea duce la arsuri grave.
Pregateste-ti casa pentru Craciun
Iata un mic ghid cu recomandari dupa care te poti ghida pentru a evita accidentele domestice:
1. Atunci cand petreci mult timp in bucatarie - asa cum se intampla inainte de Craciun sau de Revelion - si esti atenta in timp ce gatesti preparatele tale preferate, poti preveni cele mai multe incendii cauzate de gatitul cu flacara. Tine departe de aragaz: manusile de bucatarie, ustensilele din lemn, prosoapele de bucatarie, ambalajele alimentelor si orice altceva care poate lua foc cu usurinta.
2. Foloseste gratarul in aer liber si pastreaza o distanta sigura de locuinta ta. Nu lasa gratarul nesupravegheat.
3. Atunci cand cumperi un brad de Craciun artificial, alege unul care are pe eticheta mentiunea “rezistent la foc”. Atunci cand cumperi un brad natural, verifica-i prospetimea. Ar trebui sa fie un brad verde, acele ar trebui sa fie greu de smuls, trunchiul ar trebui sa fie lipicios si cu rasina pe el; in plus, atunci cand este lovit sau mutat, bradul nu ar trebui sa isi piarda prea multe ace daca este proaspat.
4. Tine bradul natural - mai ales daca este proaspat taiat - departe de seminee, sobe si radiatoare. Ideal ar fi sa ii mentii un grad mare de hidratare, sa il ai intr-un recipient si sa il poti uda. Un brad bine udat si hidratat este, de obicei, mai sigur decat unul uscat. Retine: un brad uscat poate lua foc in doar cateva secunde.
5. Verifica seturile noi si vechi de instalatii de Craciun - vezi sa nu aiba stecherul spart sau crapat, sa nu aiba cabluri uzate, topite sau conexiuni slabe. Arunca instalatiile de lumini care sunt prea deteriorate, deoarece de la un scurt-circuit se poate produce o deflagratie. Nu folosi luminitele pe un brad metalic.
6. Nu arde hartia de ambalaj in semineu - daca ai - pentru ca acest tip de hartie se poate aprinde brusc si arde intens. Asaza lumanarile departe de bradul impodobit si de alte decoratiuni, in locuri unde nu pot fi rasturnate si unde cei mici nu pot ajunge la ele. Nu lasa niciodata lumanarile nesupravegheate. Surse: 1, 2.
Citeste si: Ce obiecte din locuinta te fac sa simti ca prinzi radacini
3 rezolutii pentru o casa mai sanatoasa in 2014
Sifonierul tau este plin pana la refuz? Trucuri simple care te ajuta sa te organizezi
Vrei ca bradul de Craciun sa reziste mai mult? 5 trucuri simple si utile