Multe femei din ziua de astăzi nu realizează că la vârsta de 20 ani sunt la apogeul fertilității, deoarece în multe dintre cazuri menstruația vine regulat și cantitatea ovulelor se păstrează asemănătoare. Însă ele trebuie să știe că odată cu trecerea pragului de 30 ani, ovarele încep să îmbătrânească, ca și restul corpului, iar calitatea ovulelor se deteriorează, adică devin din ce în ce mai greu de fertilizat și șansele ca o femeie trecută de 35 ani să mai rămână însărcinată scad dramatic.
Femeile decid să facă un copil mai târziu în principiu din cauza faptului că vor să se concentreze pe carieră, dar dacă te numeri printre acestea, sentimentul că ești pregătită să devii mamă s-ar putea să vină prea târziu dacă tot amâni momentul. Până la vârsta de 40 ani cantitatea și calitatea ovulelor deja este la jumătate față de vârsta de 20 ani, iar de la 45 de ani ciclurile încep să devină neregulate, ceea ce diminuează semnificativ șansele de a rămâne însărcinată prin metode naturale, deoarece organismul se îndreaptă către menopauză. Tot în această perioadă crește și riscul de avort spontan, din cauza faptului că organismul nu mai este pregătit să susțină o sarcină.
Deși este încă posibil ca după vârsta de 50 de ani să faci un copil, majoritatea clinicilor de fetilitate europene nu oferă tratamente de fertilitate femeilor de această vârstă, din motive etice și legale și a faptului că în această perioadă organismul deja trece prin schimbările specifice menopauzei. Din punct de vedere etic, pot apărea mai multe complicații într-o sarcină după vârsta de 50 de ani, inclusiv defecte la naștere, risc crescut de avort și simplul fapt că diferența dintre generații este deja foarte mare. Așadar, deși nu este imposibil să ai un copil la această vârstă, nu este ceva recomandat.
Cu toate acestea, pentru femeile care au întâmpinat probleme în a rămâne însărcinate pe cale naturală, se poate realiza o donare de ovule de la femei mai tinere, ovule care urmează a fi fertilizate în laborator cu sperma donatori compatibili și apoi implantate în uterul femeii doritoare. Dacă ai încercat să rămâi însărcinată pe cale naturală mai mult de un an și nu au reușit, sunt indicate analize amănunțite atât pentru tine cât și partenerul tău și eventual, supunerea la un tratament specializat, într-o clinică de fertilitate.
Pericolele la care te supui cu o sarcină la 40 sau 50 de ani
Dr. Alex García Faura, de la Institut Marquès, îți împărtășește părerea lui de expert despre cum este să rămâi însărcinată la 40 sau 50 de ani.