Aud din ce in ce mai multe povesti despre tinere care au condilomatoza genitala (negi genitali) - Human Papillloma Virus (HPV) e considerata principala cauza a cancerului de col uterin-, cat si despre alte boli cu transmitere sexuala (BTS). Si asta in contextul in care majoritatea celor de la care am auzit ca au astfel de probleme sunt tinere pana in 30 de ani care fie au relatii stabile, de lunga durata, fie au avut foarte putini parteneri sexuali.
Cand conteaza numarul partenerilor sexuali?
Numarul celor cu care te-ai culcat nu te va impiedica nici sa il cuceresti pe barbatul viselor tale si nici sa formezi impreuna cu el o familie, pentru ca prejudecatile sunt din ce in ce mai putine. Nici macar barfele celor din jur nu conteaza. Studii recente arata, insa, ca numarul de parteneri sexuali este strans legat de infectiile cu HPV si bolile cu transmitere sexuala
Herpes-ul si gonoreea sunt doar doua dintre pericole. Un studiu recent al Universitatii John Hopkins din Baltimore, SUA, afirma ca femeile care au avut sase sau mai multi parteneri de sex oral sunt mai predispuse sa faca cancer oral si ca aceste cifre sunt in legatura directa cu infectia cu HPV, cel care cauzeaza cancerul de col uterin.
Un alt studiu, realizat in Finlanda, asociaza numarul partenerilor sexuali pe care ii are o femeie in timpul vietii cu infectia cu acest virus. Astfel, femeile care au avut cinci sau mai multi parteneri in ultimii doi ani sunt intr-un pericol de 12 ori mai mare de a contracta acest virus (HPV) fata de cele care nu au avut unul sau niciun partener sexual. Din pacate, exact asa cum am vazut si eu, femeile aflate in grupa de varsta 20-29 de ani sunt cel mai expuse si folosirea prezervativului nu reduce riscul infectiilor.
Abstinenta…o solutie?
Nu neaparat. De exemplu, medicii finlandezi au descoperit ca femeile care folosesc sterilet au mai putine sanse de a fi infectate cu HPV. De ce credeti? Pentru ca merg mai des la controale ginecologice si pentru ca fac testul Papanicolau mai des.
Educatia sexuala, mai mult decat a vorbi despre placere
Majoritatea sfaturilor pe care fie le primim de la prietene, fie le citim in revistele pentru femei, fie incercam sa le "prindem" din experienta proprie se concentreaza pe placere. Cum sa simti mai multa placere, cum sa ai un libido mai mare, cum sa il faci sa se simta mai bine cu tine in pat. Nimic despre ceea ce se ascunde in spatele clipelor frumoase sau mai putin frumoase, in spatele partidelor de sex terminate (sau nu) cu orgasm.
Inainte de clipele frumoase…e preventia
Numai discutiile sincere cu partenerul tau despre istoricul sexual al fiecaruia dintre voi te pot ajuta sa te mentii sanatoasa si sa tii toate posibilele boli la distanta.