Apa e mereu periculoasa!
Nu imi inchipui ca un parinte si-ar lasa micutul sa mearga singur in mare fara a-i fi alaturi sau fara a-l supraveghea indeaproape. Specialistii spun totusi ca nu e bine sa ii lasam pe copii sa mearga singuri in apa, pentru ca colacul si aripioarele de inot ii pot face pe micuti sa se simta foarte in siguranta si, asfel, sa se aventureze mult mai departe in larg.
Piscina e la fel de periculoasa, mai ales daca ai copii mici si care nu stapanesc bine inotul. E foarte bine ca mamicile (si taticii) sa tina seama, atunci cand merg in vacanta in strainatate, de cei care se ocupa de piscina hotelului lor si sa verifice daca exista sau nu un salvamar permanent acolo. Cea mai buna solutie este preventia!
Soarele, inamicul pielii sensibile!
M-am intors zilele trecute de la mare si, pentru ca am pielea foarte alba, nu m-am "sfiit" sa consum in doar 5 zile un tub si jumatate de crema cu factor de protectie ridicat. Rezultatul nu este un bronz foarte accentuat, ci o placuta nuanta aurie. Dar ceea ce m-a socat la vecinii mei de plaja a fost faptul ca, in ciuda faptului ca nu erau oameni lipsiti de posibilitati materiale (ba chiar dimpotriva) foarte putini dintre ei foloseau crema pentru a-si proteja copiii sau pe sine insusi. Si asta in conditiile in care ANMH (www.meteoromania.ro) a realizat o harta a indicilor de radiatie ultravioleta in tara noastra si veti constata, daca va veti uita, ca litoralul romanesc (si alte cateva regiuni ale Romaniei) se afla sub un indice de radiatie ultravioleta foarte mare.
Nu e deloc o chestiune de joaca…soarele poate fi foarte periculos, mai ales pentru micuti. Nu e destul faptul ca -sper- respectati intervalul de plaja recomandat si evitati complet soarele intre orele 11 si 17 si nici nu constituie o scuza faptul ca micutul vostru nu are pielea foarte deschisa la culoare. Puneti celui mic o palariuta sau o sepcuta usoara, de preferat din bumbac si de culoare deschisa, pentru a preveni insolatia. Si nu uitati de crema, care din pricina faptului ca micutii sunt foarte activi ar trebui sa fie una care sa fie activa si sa protejeze atat in apa, cat si pe nisip!
Indigestia: un cosmar si pentru micuti, si pentru parinti!
Indigestia apare cand copilul mancanca prea mult, sau prea repede sau atunci cand mananca ceva diferit si nepotrivit fata de alimentatia cu care sunt obisnuiti. Vegheaza asupra meselor copilului tau si evita portiile prea mari sau mancarurile grele sau foarte grase. Daca stii ca un aliment le place in mod special, spune-le sa manance mai incet si sa mestece foarte bine! In cazul unei indigestii usoare, ii poti da micutului medicamente. Daca indigestia persista, mergeti la spital!
E foarte periculos sa il lasi pe cel mic sa se joace la caderea serii langa o padure sau pe malul unui lac, pentru ca ar putea fi muscat de insecte. O alta problema este jocul in iarba, dupa care ar trebui -macar teoretic- sa fie verificati cei mici de eventuale capuse.
Ochii micutilor si pielea lor sunt mult mai sensibili la apa din piscine, tratata cu clor. De aceea, e bine sa ai grija in ce piscine ii lasi sa intre! Daca observi ca ochisorii lor s-au inrosit sau lacrimeaza abundent, e bine sa mergi la medic si sa eviti piscina!
De folos se vor dovedi cateva antihistaminice -speciale pentru varsta micutului tau- pe care e bine sa le iei de acasa, mai ales daca stii ca cel mic are probleme cu alergiile.
Otita
Apare des in copilaria micutilor si le da acestora dureri groaznice. Mai mult, aceasta poate duce la complicatii daca nu este tratata la timp. Ea poate aparea fie pentru ca cel mic a fost tinut in curent, fie pentru ca a inotat mai mult ca de obicei si i-a intrat apa in urechi (otita apare de obicei in sezonul rece, dar poate aparea si vara). Poti face destul de putine lucruri pentru a o preveni dar trebuie sa mergi cu copilul la medic la orice posibil semn ca il dor urechiusele sau ca nu mai poate manca.
Raceala / Febra
Stiu ca parintii calatoresc in vacanta cu o groaza de medicamente, pentru a preveni situatiile de urgenta. Ca un facut, copiii au tendinta de a face febra exact in momentele in care totul parea senin si frumos. Fie ca o sa apelezi la trusa ta de medicamente sau la ajutorul unei farmacii, e bine sa nu ignori o usoara stare febrila a celui mic, pentru ca temperatura ar putea urca rapid.
Cel mai usor este sa incerci sa previi aceste neplaceri si, in cazul nefericit in care unele din ele isi fac aparitia in vacanta ta, sa le tratezi cu seriozitate, pentru a nu le accentua sau agrava! Vacanta frumoasa!